Circulaire kinderkleding: Hulaaloop gaat ervoor!

Een kind krijgen zet even je wereld op zijn kop. Vaak ontzettend leuk en soms even wat minder. Frank schrijft erover in zijn blog: Papa zijn. Eerlijk en zonder opsmuk. Puck en Emma zijn allebei moeder en hun dochters groeien – net zoals alle andere kinderen – ontzettend hard. Zeker de eerste twee jaar bleven ze kinderkleding kopen. En dat kan anders, dachten ze. Samen zijn ze toen Hulaaloop gestart, een kinderkledingconcept waarbij je kleding huurt en omruilt als een maatje groter nodig is.

Met #jointheconversation motiveren we mensen online en offline kennis te delen en vragen te stellen over mode en duurzaamheid. 

Interview Frank en Hulaaloop

Blogger Frank en kinderkledingconcept Hulaaloop in gesprek

Emma en Puck spreken voor Hulaaloop veel jonge moeders. Ze zijn daarom erg benieuwd hoe vaders tegen het concept aankijken. Frank, vader van Sam, geeft direct toe dat met een gezin, werk, vrienden en een eigen blog, verdiepen in duurzaamheid en (kinder)kleding er niet echt van komt – maar er best meer van zou willen weten. Een mooie match dus, want de juiste mensen bereiken is voor startende duurzame merken als Hulaaloop vaak een uitdaging. En voor mensen zoals Frank, die ervoor openstaan om meer bewuste kledingkeuzes te maken, zijn duurzame modemerken weer lastig te vinden. En dus spreken we af om eens dieper in elkaars wereld te duiken.

Q – Frank:

“Hoe is het initiatief om Hulaaloop op te zetten ontstaan?”

A:

Puck: “Emma en ik kregen ongeveer gelijk ons eerste kindje en we merkten dat we om de haverklap nieuwe kleding moesten kopen. Mooie kwalitatieve kinderkleding is niet goedkoop, een setje is zo 75 euro en na een maand zijn ze er weer uitgegroeid. Dat vonden we zonde – niet alleen van het geld, maar ook van de kleding. Vandaar dat je met ons concept kinderkleding huurt en tot maat 92 (ongeveer twee jaar) het steeds kan omwisselen voor een maatje groter. Het is niet alleen goedkoper, maar de kleding wordt daarna ook weer gedragen door andere kinderen. En ik woon in Amsterdam. Onze woning is niet heel groot en de kleding kon ik op een gegeven moment niet eens meer kwijt!”

Q – Frank:

“Was duurzaamheid altijd al een onderdeel van jullie concept?”

A:

Emma: “Nee, dat is gegroeid. Het omruilen en doorgeven van kleding is meer ontstaan vanuit onze eigen behoeftes die dus vooral praktisch waren. Maar dat principe is in de basis natuurlijk wel duurzaam. We zijn ons toen erin gaan verdiepen en vinden het inmiddels ontzettend belangrijk.”
Puck: “In plaats van goedkope kleding van lage kwaliteit – wat je veelal bij de fast fashion ketens ziet, is voor ons kwaliteit heel belangrijk. Het is eigenlijk een vereiste, omdat met ons concept kleding lang mee moet gaan. Vanaf het moment dat we Hulaaloop zijn gestart, zijn we daarom op zoek gegaan naar mooie kwalitatieve merken. En dat bleken ook merken die het belangrijk vinden dat hun kleding op een goede manier geproduceerd wordt.”

“Met ons concept moet kleding lang meegaan. Kwaliteit is dus belangrijk”

– Puck

HULAALOOP-papa-blogger-Frank-buurt-den-bosch

Frank en Sam zitten links, Puck in het midden en Emma zit rechts

Q – Emma:

“Koop jij ook kleding voor Sam, of doet je vrouw dat vooral?”

A:

Frank: “Ik ben één van de weinige mannen die het niet erg vindt om te shoppen. Ik shop dus ook voor Sam en heb kleding voor hem gekocht bij de H&M, Zara en Primark. Allemaal niet heel duurzaam, ben ik bang. Maar nu we weten dat hij een broertje krijgt, gaan we vaker naar speciaalzaken. De kleding is daar wat duurder, maar we merken dat de kwaliteit beter is en het langer meegaat. We hebben geen tweedehands kinderkleding. Niet omdat we dat niet willen, maar bij ons in het dorp zijn geen tweedehands kledingwinkels. ik vind het duurzaamheidaspect aan kleding wel interessant, zodat je weet dat er rekening is gehouden met het milieu of dat niet ergens kinderarbeid heeft plaatsgevonden in de keten.”

Q – Puck:

“Je hebt voor dit interview bij ons ook een pakketje besteld. Zou Hulaaloop iets voor je zijn?”

A:

Frank: “Nu onze tweede een jongen is, kunnen we gewoon de kleding van Sam hergebruiken. Maar als we zo’n zelfde garderobe nog eens hadden moeten aanschaffen voor een dochter… dan had ik zeker bij Hulaaloop een abonnement genomen. Niet alleen om het ruilen, maar het is ook een verrassend concept. Toen ik het pakket dat ik had besteld thuis kreeg, waren alle kledingstukken bijvoorbeeld al gecombineerd tot mooie setjes. Heel handig.”
Puck: “Haha. Het is nooit de bedoeling geweest, maar we horen vaker van vaders en moeders dat de setjes die wij maken erg gewaardeerd worden”

“Nu onze tweede een jongen is, kunnen we de kleding van Sam hergebruiken”

– Frank

jumpsuit IcecreamPapa-blogger-Frank-zoon Sam-met-bandits-Little-Label

Sam draagt op deze foto een jumpsuit van Icecream bandits en een truitje Little Label

Q – Frank:

“Waar hopen jullie over vijf jaar te staan met Hulaaloop?”

A:

Puck: “We willen vooral ouders ontzorgen, tijd besparen en verrassen met mooie kleding waarin hun kinderen er mooi en verzorgd uitzien. Maar we hopen ook circulair ondernemen in de kledingindustrie tastbaarder te maken. Met het verhuren van kleding, en op de lange termijn kun je denken aan het recyclen van kleding die niet meer verhuurd kan worden tot nieuwe kleding of andere producten voor kinderen.”
Emma: “Je merkt ook dat merken soms met ons concept worstelen. Dat is niet gek, kleding huren is anders dan dat je het verkoopt en het daarna niet meer van jou is – en dus ook niet meer jouw verantwoordelijkheid. Hopelijk kan Hulaaloop in die ontwikkeling iets betekenen.”

Hulaaloop en Frank vertellen over elkaar

Zo werkt Hulaaloop

Hulaaloop-Frank-papa-blogger-circulaire-economie

Hulaaloop werkt met Imps & Elfs, Little Label, Tapete en Icecream Bandits. Een outfit is 17,50 euro en bestaat uit een romper, een bovenstuk en een onderstuk. Omdat de kleding later door wordt gegeven, is het belangrijk dat er goed met de kleding wordt omgegaan. Maar als twee moeders, begrijpen Emma en Puck als geen ander dat kleding vies kan worden. Alleen wanneer je kleding kwijt raakt, vragen ze een vergoeding.

Ga naar de website van Hulaaloop

Over Frank, www.papa-zijn.nl Eind 2015 werd Frank vader van Sam. Sindsdien houdt hij het blog bij Papa worden, Papa zijn over hoe hij het vaderschap beleeft. Over een paar maanden verwachten Frank en zijn vrouw een tweede zoontje. Ben je benieuwd naar Frank zijn eigen blogs? Wij vonden deze drie het leukst om te lezen. Top 3 blogs van Frank:

papa-blogger-frank-sam-truitje Tapete

Sam draagt een trui van Tapete

Ga naar de blog van Frank

Interessante links

De merken van Hulaaloop:

Meer #yourstories verhalen
Geen reactie's

Geef een reactie