The Collection One: De mooiste sjaals geverfd met plantenextracten

Lisa-Schotman-ondernemerOver Lisa Ondernemen zit in haar DNA. Ze koos niet voor niets voor de duale studie Marketing for Future Entrepreneurs, zodat ze naast theorie direct praktijkervaring kon opdoen. Ze was eerder co-founder van het interieur label TRUUS en zomer 2017 lanceerde ze ‘The Collection One’. Een webshop die kwalitatieve en tijdloze basics aanbiedt in combinatie met vintage trend items. Ze schreef eerder voor ons een aantal columns.

Ik kende het werk van Lucila Kenny al even. Ze is namelijk mijn oude buurvrouw en geeft workshops textiel verven in haar woning. Toen ik mijn vorige bedrijf TRUUS nog had, hadden we al het idee om een keer samen te werken. Ik moest dan ook gelijk aan haar denken toen ik mijn eigen webshop startte. De sjaals van Lucila zijn een lokaal product van eerlijke materialen. Helemaal in lijn met waar The Collection One voor staat.

Inspiring meeting with Pangaea Clothing to talk about sustainable methods for textile production.Please visit www.pangaeaclothing.nl to read more!

Posted by Lucila Kenny on Tuesday, August 8, 2017

Lucila Kenny verft textiel met plantenextracten. In deze video vertelt ze waarom zij haar kennis over deze techniek deelt met anderen.

Ik ben fan van Lucila Kenny en haar sjaals, omdat Lucila in haar eigen studio in Amsterdam al haar sjaals zelf verft met plantenextracten. Helemaal natuurlijk. Ook zijn de sjaals van GOTS gecertificeerd organisch katoen.

Wanneer ik met Lucila praat, merk ik haar liefde voor het vak. “Mensen verven al sinds 2000 jaar voor Christus met planten. Pas met de komst van de industrialisatie zijn we gestopt met deze natuurlijke manier van verven,” vertelt ze mij. De kennis over het natuurlijk verven van stoffen heeft ze opgedaan bij textielkunstenaar en ontwerper Rosa Skific. Deze kennis deelt ze nu met anderen via de workshop ‘Harvesting Colors’.

Over het natuurlijk verfproces

De kleurstoffen komen van planten, afkomstig van Verfmolen de Kat in Zaandam. De verf wordt getrokken uit bladeren, bloemen en stukken boomstronk uit Nederlandse bossen en parken, zoals het Amsterdamse Westerpark.

“Mensen verven al sinds 2000 jaar voor Christus met planten”

– Lucila Kenny, kunstenaar en ontwerper

Het plantenextract wordt op laag vuur in (regen)water gezet. Na ongeveer een uur wordt de stof toegevoegd. Door de stof te laten weken en te roeren, trekt de kleur in de stof. De volgende dag wordt de stof uit het water gehaald om te drogen en voilà: een mooie geverfde sjaal is het resultaat. Door het natuurlijke verfproces kan de kleur per sjaal wat verschillen. Dat vind ik juist mooi, want het maakt elke sjaal uniek. De kleur blijven daarbij lang mooi, zolang je de sjaal maar met de hand wast.

Lucila Kenny-werkt-verfproces-plantenextracten

Lucila-Kenny-verfproces-met-plantenextracten

“Wanneer ik met Lucila praat, merk ik haar liefde voor het vak”

– Lisa Schotman, oprichter en eigenaar webshop The Collection One

Lucila Kenny kan met een verfbad licht en donker gekleurde sjaals creëren. Een groot gedeelte (ongeveer 80%) van het water wordt gerecycled voor het volgende verfbad.

Lucila-Kenny-sjaal-licht-grijs-The-Collection-One

Lichtgrijze sjaal, gemaakt van het extract van Ossetong bloem. Bekijk op The Collection One

Lucila-Kenny-sjaal-grijs-The-Collection-One

Grijze sjaal, ook gemaakt van het extract van Ossetong bloem. Bekijk op The Collection One

Lucila-Kenny-sjaal-blauw-The-Collection-One

Donkergekleurde sjaal, geverfd met het extract  van geelwortel. Bekijk op The Collection One

Interessante links

CV Lucila Kenny

Werkervaring

2014-heden: Colour Lab, oprichter en eigenaar
2012-2014: Studio Claudy Jongstra, Natural dyeing / Assistant
2008-2011: Estudio San Cristobal, Co-director

Opleiding

2001-2007: University of Buenos Aires, Textiles

Geen reactie's

Geef een reactie