29 mei De voedingswaarde van een kledingstuk
Over Meike Haar hart ligt bij innovatie en materialen. Zo maakte ze voor haar afstuderen aan Artemis mutsen van mensenhaar. Niet gek dus dat ze inmiddels in Eindhoven ontwerpt waar innovatie en textiel samenkomen. Daarnaast freelanced ze als ontwerper en stylist. Haar loopbaan begon ooit aan ArtEz. Ze studeerde er mode maar verliet de opleiding, omdat ze deze te veel gericht vond op het worden van die ene zeldzame ‘top ontwerper’.
Aan de lunchtafel valt mijn oog op een pakje plakken belegen 48+ die er maar bleekjes bij liggen. Ik neem zelf altijd een eigen maal mee, deel niet mee in de georganiseerde lunch, maar kan ik het niet laten om mijn bedenkingen over deze vreemde “kaas” uit te spreken.
Als het over voedingsstoffen, gezond eten, carbs en vetjes gaat lijkt menig mens hier graag over mee te praten – zo ook aan de lunchtafel. Noem het hip of happening. Er gebeurt in ieder geval wel wat.
“Over voedingsstoffen, gezond eten, carbs en vetjes praten mensen graag mee”
Het is bekend dat de voedselindustrie bestaat uit grote macht machines die er vaak geheime recepten en formules op na houden om ons zoveel mogelijk te laten consumeren. We lijken ons af te vragen hoe dat nu eigenlijk zit. Het web wemelt van de healthy food bloggers, het tv-programma Keuringsdienst van Waarde is al jaren een succes en ik zie in mijn eigen omgeving veel mensen ‘ food challenges’ aangaan. Groepen jonge mensen motiveren elkaar om voor een ‘x’ periode bijvoorbeeld geen alcohol te drinken, of enkel nog maar eten te verorberen “zonder toegevoegde suiker’, enkele dagen per week vegan te gaan, noem het op. Bewuste keuzes, het leeft echt!
Je huid is grootst orgaan
We zijn er ons misschien niet zo van bewust, maar kleding ligt eigenlijk in het verlengde van deze voedsel- en gezondheidshype. Het grootste orgaan van je lichaam is namelijk je huid! En deze heeft ook baat bij een goede verzorging. Helaas, de (synthetische) kleding die we dagelijks dragen, lijkt hier niet altijd aan bij te dragen.
Ik vraag mij dan ook af, wat is dat ‘geheime’ ingrediëntenlijstje van de kledingindustrie? Wat betekenen de stofjes in de stof van je kleding voor je lichaam op de korte en lange termijn? Hoe vinden we in hemelsnaam de antwoorden? Anyone? Zo af en toe wordt er wel een deur opengebroken van een fashion fabriek en dit komt dan in het nieuws of de misstanden worden getoond in bijvoorbeeld een docu.
Maar zouden we niet regelmatig gevoed moeten worden door een programma, zoals Keuringsdienst van Waarde, maar dan over mode? Ze zullen vast voor gesloten deuren en met onbeantwoorde vragen blijven staan. Maar misschien ook de verrassende antwoorden vinden die belangrijk zijn voor ons om te weten. Die discussies veroorzaken waardoor we dezelfde vragen die we stellen over ons eten, ook gaan stellen over de kleding die we dragen.
“Wat is dat ‘geheime’ ingrediëntenlijstje van de kledingindustrie?”
Voorbeeld van een serieuze food challenge
Heb jij ook veel vragen over de mode-industrie en duurzaamheid? In de (gesloten) Facebook groep OW – Our World community kan je vragen stellen en worden informatie en kennis over deze onderwerpen gedeeld.
Geen reactie's