Delen is voordelig en drie tips hoe je dat doet

Over Merel Ze is altijd geïnteresseerd geweest in duurzaamheid en ondernemerschap. En met een master Entrepreneurship & Innovation op zak, is het dus niet heel gek dat ze nu bedrijven begeleidt te verduurzamen of duurzame merken helpt te professionaliseren en uit te breiden. Met een schat aan kennis over duurzaamheid, een vleugje humor en een liefde voor koken, geven haar columns grip op wat duurzaamheid nu eigenlijk betekent.

Onlangs ben ik verhuisd. Dat is zo’n moment dat je heel wat dingen nodig hebt die je de jaren daarna vrijwel niet meer gaat gebruiken. Dus wat doe je? Meteen een boormachine kopen voor die paar gaatjes in de muur? Lang leve de deeleconomie!

Tegenwoordig deel je kennis via Konnektid, je energie via Vandebron en wie kent het inmiddels beruchte AirBnB nog niet? Delen is het nieuwe bezitten en de deeleconomie vaart er wel bij. Er zijn immers genoeg goede redenen om je spullen niet (nieuw) aan te schaffen maar te lenen.

Reden nummer één, het is duurzamer. Wanneer we alles van elkaar lenen, hoeven er minder producten gemaakt te worden. Op twee, of voor sommige wellicht op één, de portemonnee. Wanneer je iets heel sporadisch gebruikt, is lenen gewoon een stuk goedkoper dan iets nieuws aanschaffen. De derde reden is dat spullen die je bezit ergens bewaard moeten worden. Mocht je in een stad als Amsterdam op vijftig vierkante meter wonen, dan is alles wat ruimte bespaart natuurlijk positief! En de laatste en vierde reden, je kan natuurlijk alles van ouders, vrienden en familie lenen, maar wat is er nou leuker dan spullen lenen van je nieuwe buren of andere stads- of dorpsgenoten? Goed voor de sociale cohesie!

Wil je zelf ook minder spullen bezitten? Drie praktische manieren om morgen nog meer spullen te lenen in plaats van te kopen.

“Woon je lekker knus in Amsterdam? Minder spullen is meer ruimte”

Voor wanneer je echt een auto nodig hebt

Voor mijn werk doe ik in principe alles met het openbaar vervoer. Soms komt het echter voor dat ik naar een bijna onbereikbare plek moet. De makkelijkste optie om daar te komen? Een auto lenen! Overal door het land vind je Greenwheels auto’s. Wil je liever een auto van je buurman lenen, dan is SnappCar een goede optie. In Amsterdam is Car2Go mijn favoriet: je kunt overal gratis parkeren en ze zijn ook nog eens elektrisch

Met Car2Go kan je overal gratis parkeren en de kleine autootjes zijn elektrisch

Een kopje suiker lenen

Voor een doe-het-zelf project ga ik geen nieuwe gereedschapskist aanschaffen en voor een feestje geen nieuwe statafels. Via Peerby of DeDeelkelder kun je gemakkelijk dit soort spullen lenen van je buren, waarbij je het vaak dezelfde dag nog kunt ophalen. Iets groters huren van je buren? Via Barqo kun je een boot delen en via Caravandelen.nl – je raadt het al – een sleurhut.

Kleding lenen en leasen

Ik houd er een vrij minimale kledingkast op na, maar soms heb je zo’n gelegenheid waarbij je iets nieuws aan wilt. Je hoeft dit dan niet meteen aan te schaffen (om vervolgens nooit meer te dragen), je kunt ook iets tofs lenen bij de Lena Fashion Library of Rewear. En zoek je een nieuwe jeans? Vergeet die investering die je normaal doet, je kunt ‘m ook leasen via Mud Jeans!

Meer lenen en minder kopen? Op deeleconomieinnederland.nl vind je nog veel meer deelinitiatieven!

Meer van Merel
Geen reactie's

Geef een reactie