Doorgaan of stoppen met #thenobuychallenge?

Nanette-Hogervorst-founder-columnsNanette, oprichter van de Sustainable Fashion Gift Card, schrijft over wat haar bezighoudt.  Vandaag schrijft ze over #thenobuychallenge.

Duurzame mode influencer Sara Dubbeldam (12,400 volgers) en oprichtster van The Green Girls Club, Marieke van den Berg, lanceerden begin dit jaar #thenobuychallenge. Een half jaar lang geen kleding kopen, óók geen tweedehands. Maar is een dergelijke challenge in deze tijd wel zo handig?

Zoals columnist Christiaan Weijts eerder in NRC schreef, pakt de ‘hamer’ van het kabinet in de praktijk uit als “sloopkogel voor alles wat kleinschalig, uniek, persoonlijk en creatief is.” Laat deze opsomming nu een perfecte omschrijving zijn van de lokale en duurzame mode-ondernemer. Geheel terecht dus dat vorig weekend sustainable stylist, Suzanne Twilt, via Instagram meedeelde te stoppen met #thenobuychallange: “Ik heb al een paar dagen in mijn hoofd, dat ik er op dit moment mee zit, dat ik niet mijn lokale winkels kan supporten omdat ik meedoe met deze challenge.” De video leverde 1627 views op en 96 opmerkingen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suzanne | subb studio (@subbstudio_)

Worden we met #thenobuychallenge bewuster?

Suzanne is als stylist zelf ondernemer. Ze snapt dus heel goed dat als wij niets van deze lokale en duurzame mode-ondernemers kopen, ze deze pandemie wellicht niet overleven. Ze vertelt ook dat de mensen die meedoen met dit soort challenges vaak al bewust shoppen. Veelal behoren ze tot de vaste klantenkring van deze duurzame mode-ondernemers, waar de coronacrisis er nu flink in begint te hakken. De massa die elk weekend ‘kllikkenderwijs’ fast fashion items in hun digitale winkelmand stopt, doet niet aan een winkeldieet van zes maanden. Oftewel, met #thenobuychallenge wordt de bewuste shopper nog bewuster en de koopzieke fashionista niet duurzamer. Om het allemaal nog dramatischer te maken, zorgt #thenobuychallenge in het ergste geval dat duurzame modemerken en winkels in deze pandemie minder omzet draaien.

Niet tegen #thenobuychallenge: doorgaan!

Ben ik dan faliekant tegen #thenobuychallenge? Nee, en ik zal uitleggen waarom. Ik steun #thenobuychallenge om de simpele reden dat duurzame mode meer is dan duurzame kleding kopen. En deze challenge geeft deelnemers de gelegenheid dit te ontdekken. In plaats van kopen, kunnen ze kleding gaan lenen bij kledingbibliotheken als Lena, Bij Priester, Masterpiece, Gaia of Palanta. Een andere optie is het uitproberen van do-it-yourself concepten, zoals naaicafé De Steek, de sewing sessions van Leonie Vlaar of bestel een DIY-kit bij monsak. Of wat dacht je van kleding ruilen in plaats van kopen? En zodra corona het toelaat, opent The Swap Shop na een eerste vestiging in Rotterdam, een tweede in Amsterdam en gaat binnenkort de online swap shop live. (En je kan nu de crowdfunding van The Swap Shop supporten!) Al deze initiatieven worden gerund door lokale en duurzame mode-ondernemers die in deze pandemie wel een steuntje – of beter gezegd, een boost kunnen gebruiken!

We zijn zelf onze ergste eigen criticasters

Alle deelnemers van #thenobuychallenge zou ik dan ook graag willen zeggen, support lokale en duurzame mode-ondernemers door kleding te lenen, ruilen of zelf te maken. Maar in alle eerlijkheid, zie ik zelfs conscious fashionista’s zich niet altijd wagen aan deze nieuwe vormen van kledingconsumptie. Dat wetende, kan je je afvragen of het echt zo erg is als we blijven kopen? En wanneer ben je dan écht duurzaam bezig als het op kleding aankomt? #thenobuychallenge is natuurlijk niet het antwoord, zo hebben de initiatiefnemers het ook nooit bedoeld. De timing had allicht beter gekund. Maar zo is er altijd wel een excuus om je kledingkoopgedrag niet vandaag, maar morgen te veranderen. En dat is precies wat de discussie afgelopen weekend, rondom #thenobuychallenge, ons weer even heeft laten zien. In het streven naar een duurzame levensstijl zijn we zelf onze ergste criticasters. We vinden vaak zelf dat we het niet goed genoeg doen. Die mindset zou ik graag veranderd willen zien. Dat we iets meer leren te accepteren dat we niet feilloos zijn in ons gedrag – en dat dat menselijk is. Aan die challenge, zou ik graag mee doen.

Fashion pjoniers waar je geen kleding hoeft te kopen

Lena-the-fashion-library-kledingbibliotheek-duurzame-mode

Lenen in plaats van kopen

FASHION-FOR-GOOD-SHOP

Leren in plaats van kopen

Fashion for Good – heel tof, je kan ook op digitale museumtour.
A Sustainable Wardrobe – boek vol tips!
Fast Fashion – leer de mode-industrie kennen door de ogen van stylist Donna

Indiaan-in-je-kast-style-coaching

Stylen in plaats van kopen

Meer columns van Nanette
Geen reactie's

Geef een reactie