23 jun Drie duurzame modetips #1: de fashion challenge
Het goede voornemen om bewuster met onze kleding om te gaan, blijft vaak enkel een ambitie. We willen wel, maar vinden het lastig. De verleiding om kleding te kopen die we niet nodig hebben, is ‘met dank aan’ onze comsumptiemaatschappij groot. Een duurzame fashion challenge biedt daarom kansen. De concrete opdracht motiveert om te starten en helpt je volhouden. En je zal zien, dat na de challenge het makkelijker is om bewustere kledingkeuzes te blijven maken. In dit artikel hebben we daarom drie tips voor duurzame fashion challenges op een rij gezet. Laat ons weten welke challenge jij aangaat!
Elke week deelt de Sustainable Gift Card (SFGC) drie concrete tips over hoe je duurzamer met jouw kleding om kan gaan. Heb je vragen over onze tips? Stuur een whatsappje naar ons team 0657126406.
Tip 1 – Dag challenge: Bereken jouw Closet Mass index
De Closet Mass Index-tool (CMI) is een knipoog naar de welbekende Body Mass Index. De CMI geeft inzicht in jouw kledingkast en daarmee ook jouw kleding koopgedrag.
Met de CMI-worksheet noteer je hoeveel kledingstukken je hebt, maar ook of deze tweedehands zijn, nieuw, aan welke stukken je het meest gehecht bent, etc. Al jouw kledingstukken en hun kenmerken tellen uiteindelijk op tot jouw persoonlijke CMI-score. In de handleiding om jouw CMI-score te berekenen, staan ook allemaal handige tips en tricks over hoe je op een duurzame manier met jouw kleding om kan gaan. Ook als je de challenge niet aangaat, is de handleiding alsnog de moeite waard om (kosteloos) te downloaden.
Ga de uitdaging aan en bereken jouw persoonlijke CMI-score! Maak er een activiteit van met vriendinnen of zet jouw favoriete Spotify-playlist op en go for it. Je vindt op de website van de Dirty Laundry studentengroep, de initiatiefnemers van de CMI, alle informatie over hoe je de CMI-challenge aangaat.
De Closet Mass Index (CMI) is een initiatief van het Amsterdam Fashion Institute en ontwikkeld door AMFI’s studentenactie-groep ‘Dirty Laundry’.
Tip 2 – Drie-maanden challenge: Slow Fashion Season
Met de Slow Fashion Season challenge maak je samen met duizenden andere mensen over de hele wereld, maximaal drie maanden alleen nog maar duurzame kledingkeuzes. De challenge is afgelopen zondag, 21 juni, gestart en duurt tot en met 20 september. Al 8900 mensen doen mee en je kan nog steeds aansluiten. Het is dan jouw uitdaging om gedurende Slow Fashion Season alleen nog maar:
- kleding te ruilen, lenen of door te verkopen;
- kleding te upcyclen of zelf te maken;
- kleding tweedehands of vintage te kopen;
- bij duurzame en lokalen modelabels te kopen;
- en kopen van kleding bij fast fashion ketens te vermijden.
Het team achter Slow Fashion Season deelt de komende drie maanden allerlei tips en tricks op gebied van duurzame mode. Op deze manier ontdek je samen met de andere deelnemers op welke manieren je duurzamer met je kleding kan omgaan en bouw je langzaam maar zeker aan je eigen, meer duurzame shop routines. Doordat je hier drie maanden lang intensief mee bezig bent, is de kans groot dat na de challenge de dingen die je goed bevallen blijft doen.
Ga de uitdaging aan en meld je nú aan voor de Slow Fashion Season challenge!
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Tip 3 – Jaar challenge: Koop een jaar lang geen kleding
Cold turkey stoppen met kleding kopen en dat een heel jaar lang. Wanneer het je lukt, is de kans op blijvende gedragsverandering met deze challenge het grootst. Mensen die deze challenge hebben gedaan, zeggen ook na de challenge bewuster en vooral minder kleding te kopen.
Deze challenge wordt door iedereen vaak net even iets anders ingevuld – en dat is prima. Sommige mensen kopen bijvoorbeeld geen nieuwe kleding meer, maar wel tweedehands. Anderen kopen niets nieuws, ook niet tweedehands, maar doen wel aan kleding ruilen tijdens een event, met vriendinnen of nemen een abonnement bij een kledingbibliotheek, zoals Lena, Bij Priester of Gaia. Als je deze challenge doet, is het belangrijkste dat je voor jezelf helder hebt wat wel en niet toegestaan is gedurende het jaar.
Ondanks het radicale karakter, leert een beetje googlen dat er heel wat mensen zijn die deze uitdaging (succesvol) zijn aangegaan. Zit je er aan te denken om deze challenge zelf of met een groep vriendinnen te gaan doen, misschien dat de onderstaande artikelen van ervaringsdeskundigen je extra motiveren.
Geen reactie's