Wij hanteren zes duurzaamheidscategorieën. Dit zijn:
1. Gecertificeerd
2. Lokaal en transparant
3. Ondersteuning communities en transparant
4. Innovatie: materialen en technologie
5. Innovatie: nieuwe bedrijfsmodellen
6. Sieraden en accessoires, wanneer niet van textiel of leer
7. Vegan (lees hieronder de toelichting)
Onderaan de brandpagina’s van alle aangesloten pioniers lees je meer over hun duurzame aanpak. Bekijk hier een voorbeeld. Je leest hieronder waar onze duurzaamheidscategorieën voor staan.
Gecertificeerd
Dit is kleding die gecertificeerd is en aan de standaarden van een specifiek keurmerk voldoet. Dit kan zijn op gebied van milieu, mens of dier. Onder certificering verstaan we ook toonaangevende initiatieven, zoals de Fair Wear Foundation, die samen met modebedrijven werken aan verbetering en de resultaten per bedrijf rapporteren. Op de website van milieucentraal vind je een mooi overzicht van keurmerken in de kledingindustrie.
Lokaal en transparant
Het is bekend van welke materialen de kleding en accessoires zijn gemaakt, hoe deze zijn verwerkt tot stof en waar deze vandaan komen. De productiebedrijven zijn bekend tot minstens ketenstap 3, zie hieronder de ketenstappen. De productie is zoveel mogelijk in Europa, waarbij minimaal de fabrieken waar de kleding en accessoires in elkaar gezet worden.
In een aantal gevallen produceren merken zelf hun collecties in Nederland, vaak in een eigen atelier. De stoffen die zij gebruiken zijn dan gecertificeerd of het zijn reststoffen. Deze merken duiden we aan als gecertificeerd én lokaal en transparant. In het geval van reststoffen, duiden wij de merken aan met nieuwe materialen en technologie én lokaal en transparant.
Ketenstappen stoffen
Ketenstap 1: het finale kledingstuk wordt in elkaar gezet
Ketenstap 2: de stof wordt geverfd en gefinished
Ketenstap 3: van de garens wordt de stof geweven of gebreid
Ketenstap 4: van het ruwe materiaal worden garens gesponnen
Ketenstap 5: het ruwe materiaal, zoals de katoenplant die geplukt moet worden
Ketenstappen leer
Ketenstap 1: het finale product wordt in elkaar gezet
Ketenstap 2: onafgewerkt leer en het leer finishen
Ketenstap 3: Voorbereiden en leerlooien
Ketenstap 4: Slacht
Ketenstap 5: Dier, bijvoorbeeld de koe
Ondersteunt lokale bevolking en transparant
Voor het maken van kleding en accessoires wordt binnen en buiten Europa samengewerkt met groepen ambachtslieden en wordt de lokale bevolking ondersteunt. Er wordt werkgelegenheid gecreëerd voor communities die (financieel) kwetsbaar zijn, waardoor het zelfvertrouwen van het individu groeit. Sociale inclusie en het in leven houden van cultuur en traditie op gebied van textiel en kleding staan tevens centraal. Er is bekend van welke materialen de kleding wordt gemaakt, hoe deze worden verwerkt tot stof en waar deze vandaan komen. De productiebedrijven zijn bekend tot minstens ketenstap 3, zie hieronder de ketenstappen.
Ketenstappen stoffen
Ketenstap 1: het finale kledingstuk wordt in elkaar gezet
Ketenstap 2: de stof wordt geverfd en gefinished
Ketenstap 3: van de garens wordt de stof geweven of gebreid
Ketenstap 4: van het ruwe materiaal worden garens gesponnen
Ketenstap 5: het ruwe materiaal, zoals de katoenplant die geplukt moet worden
Ketenstappen leer
Ketenstap 1: het finale product wordt in elkaar gezet
Ketenstap 2: onafgewerkt leer en het leer finishen
Ketenstap 3: Voorbereiden en leerlooien
Ketenstap 4: Slacht
Ketenstap 5: Dier, bijvoorbeeld de koe
Innovatie: materialen en (digitale) technologie
Kleding en accessoires gemaakt van innovatieve materialen die duurzaam zijn. Denk aan imitatieleer van fruitafval en stoffen die bestaan uit minimaal 20% gerecyclede kleding, aangevuld met duurzame materialen als biologisch katoen. In deze categorie vallen ook merken die op innovatie wijze met materialen omgaan, zoals het gebruik van reststoffen of zero waste kledingpatronen. Het kan ook zijn dat er gebruikt wordt gemaakt van innovatieve verftechnieken, bijvoorbeeld verven met CO2 in plaats van water. Wat betreft digitale technologie kan je denken aan blockchain, die het makkelijker maakt om elke stap in de fashion supply chain te volgen.
Innovatie: nieuwe bedrijfsmodellen
Bedrijfsmodellen die in essentie duurzaam zijn, zoals resell (de tweedehands/vintage markt), ruilen, huren of leasen. In deze categorie vallen ook bedrijfsmodellen die overproductie tegengaan. Denk aan productie on demand, tailor made en pre-order. Belangrijk is dat bij de implementatie van deze bedrijfsmodellen de belangen van mens, milieu, dier, en die van het bedrijf zelf, worden meegenomen en in balans zijn met elkaar. Wanneer winst- en consumptiemaximalisatie de boventoon voeren, zullen ook deze bedrijfsmodellen nooit écht duurzaam zijn.
Sieraden en accessoires
Sieraden van edelmetalen en accessoires als zonnebrillen, hebben een andere supply chain dan textiel of leer. Merken die sieraden en accessoires maken die onder deze categorie vallen, zijn ofwel gecertificeerd op gebied van milieu én sociale standaarden, of gemaakt van gerecycled of upcycled materialen. Wanneer niet gecertificeerd, worden de sieraden in elkaar gezet in lokale ateliers in Nederland of alle productiebedrijven in de gehele keten zijn bekend, waarbij vakmanschap in lokale ateliers centraal staat.
Vegan
Bij vegan gaat het om kleding en accessoires die geen dierlijke materialen bevatten. Elke stof van niet-dierlijke materialen, zoals polyester, is vegan. Dit kunnen dus ook vervuilende stoffen zijn die onder slecht arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. Vegan merken en winkels dienen daarom ook te kunnen aantonen dat zij voldoen aan tenminste één van de bovenstaande duurzaamheidscategorieën.
Nanette, founder Sustainable Fashion Gift Card
Sinds 2015 volgen wij de ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid en innovatie binnen de mode op de voet. Ons netwerk van ontwerpers, retailers en ondernemers is daardoor groot. Soms benaderen wij fashion pioniers die wij al een tijd volgen en bij de Sustainable Fashion Gift Card vinden passen. Ook komt het voor dat wij worden benaderd. Alle fashion pioniers reviewen wij in vier stappen: kennismaking, vragenlijst, desk research en een afsluitende analyse.
Wil je weten wat deze vier stappen inhouden en ben je benieuwd naar onze vragenlijst, je vindt deze hieronder.
Kennismaking
Duurzaam voor de bühne, daar doen we niet aan. Wij willen ervan overtuigd zijn dat fashion pioniers de juiste mindset hebben en zich oprecht inzetten voor een duurzame mode-industrie. Niet enkel omdat sustainable fashion nu een buzz word is. Veel fashion pioniers kennen we uit de industrie. Hierdoor zijn we op de hoogte van hun drijfveren. Met fashion pioniers die we niet goed kennen, hebben we altijd een kennismakingsgesprek. Meestal face to face en soms telefonisch.
Invullen vragenlijst
Alle fashion pioniers vullen een vragenlijst in over hun duurzaamheidsaanpak. We vragen aan merken en multi-brand retailers, denk aan (web)shops en fashion rental, of ze kunnen aangeven tot welke categorie(ën) voor duurzame mode ze behoren. Verder vragen we naar:
1. Duurzaamheidsbeleid en monitoring
2. Duurzaamheidsaanpak op gebied van mens, milieu en dier
3. Bewustwording consument en eigen impact
4. Ambities
Bekijk hier de vragenlijsten:
*Experiences zijn belevenissen, geen producten. De vragenlijst wijkt daarom af van merken en multi-brand retailers.
Desk research
We bekijken openbare bronnen van de fashion pioniers zelf, denk aan hun website. Ook zoeken we naar betrouwbare bronnen die de inzet van fashion pioniers voor een duurzame mode-industrie ondersteunen. Denk aan een rating op Good On You, vermelding in rapporten, betrokken bij samenwerkingsverbanden, of interviews in de media.
Analyse
Wij reviewen alle informatie die wij krijgen van de fashion pioniers en vullen dit aan met onze eigen desk research. Belangrijk is dat alle informatie consistent is en aannemelijk op basis van de kennis die wij in huis hebben over duurzame mode. De kleding, sieraden en accessoires van een fashion pionier moet voor minimaal 80% voldoen aan tenminste één van onze categorieën. Aanvullend moeten fashion pioniers laten zien dat ze een brede blik hebben op duurzaamheid. Zo kan de focus heel goed liggen op goede arbeidsomstandigheden, maar we willen ook zien dat een fashion pionier zich bewust is van bijvoorbeeld de milieu-impact en binnen de eigen capaciteit de negatieve impact reduceert.
Voor (web)shops geldt dat de collectie voor minimaal 80% uit kleding, sieraden of accessoires bestaat, die dan weer voor 80% voldoet aan onze eisen.
Nanette, founder Sustainable Fashion Gift Card
We zijn géén keurmerk, maar we doen er alles aan om onze naam waar te maken. Om deze reden hebben we bovenstaand reviewproces ontwikkeld en kiezen we ervoor om onderstaande minimale ondergrens te hanteren.
Je moet erop kunnen vertrouwen dat op basis van het reviewproces de fashion pioniers zich oprecht inzetten voor een duurzame mode-industrie en staan voor een holistische benadering van duurzaamheid. Tevens voldoet minimaal 80% van de kleding, sieraden en accessoires die fashion pioniers aanbieden aan tenminste één van de categorieën voor duurzame mode van de Sustainable Fashion Gift Card.
Wellicht vraag je je af waarvoor fashion pioniers een 8+ op duurzaamheid scoren en geen 10. En wat bedoelen we met een ‘holistische benadering van duurzaamheid’? We leggen het hieronder uit.
Holistische benadering van duurzaamheid
Een holistische aanpak van duurzaamheid gaat over het streven naar een evenwichtige balans tussen mens, milieu, dier, en het bedrijf zelf. Een ‘one-issue-aanpak’ richt zich enkel op één aspect van duurzaamheid, waarbij niet wordt gekeken naar mogelijk andere negatieve gevolgen op mens, milieu, dier of op het bedrijf zelf. Wij vinden het belangrijk dat fashion pioniers achter de holistische benadering van duurzaamheid staan. We willen zien dat ze overwegingen maken en binnen hun eigen capaciteit acties ingang zetten op meerdere aspecten van duurzaamheid.
8+ score op duurzaamheid
De 8+ score staat voor de minimale 80% dat een collectie van een fashion pionier moet voldoen aan tenminste één van de duurzaamheidscategorieën van de Sustainable Fashion Gift Card.
Alles goed doen, van garen, tot ritsen, knopen, arbeidsomstandigheden, transport, en meer, is nog altijd heel erg lastig. De 20% is daarom een heel redelijk percentage voor fashion pioniers om verder te groeien in hun sustainability journey. Door samen te werken met duurzaamheidsexperts en te ondersteunen met ons netwerk, stimuleren we fashion pioniers om continu te verbeteren op gebied van duurzaamheid