Met je ecologische voetafdruk op pad

Over Janne Probeert het schijnbaar zo complexe leven van een millennial in context te plaatsen en orde in de hedendaagse chaos te scheppen. Tot op heden al haar katers overleefd en studeert Urban Geography, omdat het leven soms zo ‘g*dvergeten’ oneerlijk is. Met een groen hart en een passie voor taal, worden impulsen en gedachten verwoord in deze column en op Steeklos.

We worden steeds mobieler en dus is vervoer een groot milieuthema. Zo gaan we steeds vaker en verder op vakantie. Hoe groen zijn we dan nog bezig? Tijd om eens stil te staan bij hoe wij ons voortbewegen en de wereld trotseren. Hieronder een gekleurde uiteenzetting.
Lopen

Niet de ideale manier om je vakantiebestemming te bereiken, maar in het dagelijks leven prima. Je bent genoodzaakt om vroeg van huis weg te gaan, dus is het een goede manier om te onthaasten. Lopen zorgt ook voor een verkleining van je oogkleppen. Je ziet nog eens wat van je omgeving. Het kost niets en gaat ook niet ‘ten koste van iets’. Kortom: duurt lang, maar duurzaam.

Oordeel: Groen

Fietsen

Voor de wat kortere afstanden de snelste optie. Ook fijn, fietsen zelf veroorzaakt geen CO2 uitstoot en je wordt er fit van. Dus pleur die brommer aan de kant en pak gewoon de fiets. Toch kan het ook veel frustratie opleveren. Met name in het centrum, daar ben je vooral bezig met niet te verongelukken.

Recreatief fietsen daarentegen kan heel ontspannend zijn. Behalve op zondag, omdat heel de Randstad dan ineens een racefiets heeft en je elkaar op de meest verlaten weggetjes nog steeds dwars zit.

Oordeel: Groen

“Pleur die brommer aan de kant en pak gewoon de fiets”

Mijn fiets. Waarmee ik zondag liever niet op pad ga, want dan is heel de randstad de deur uit

Openbaar Vervoer

Prima. Een uitermate efficiënte manier van reizen omdat je kan smartphonen, lezen, laptoppen en slapen. Bovendien wordt het OV steeds groener. Zo lanceerde Qbuzz in Groningen bijvoorbeeld bussen op waterstof en elektriciteit begin dit jaar. Nadelen zijn: de spits (als mieren gepropt in een rietje), beperkte vertrektijden, vertraging (met sneeuwval kun je nog beter sleeën naar Amsterdam) en het treintoilet (zelfs je vijand gun je dat niet. Wat doen mensen daar?!).

Oordeel: Geel

“In de spits met de trein: als mieren gepropt in een rietje”

Ochtendspits op treinstation Haarlem

Auto

Een groot voordeel is natuurlijk je vrijheid. Maar als je op de snelweg ooit op een file ingereden bent, is het zitten in een auto niet zo comfortabel meer. Daarbij rijden veel auto’s gewoon nog vrolijk op olie en wat groen lijkt, blijkt achteraf meestal weer niet zo groen (sjoemel, sjoemel, Volkswagen dieselschandaal enzo). Lastig dus.

Oordeel: Oranje

“Auto is lastig. Wat groen lijkt, blijkt achteraf meestal niet zo groen “

Tip: rijd niet op een file in

Vliegtuig

Kingsize vervuiler. Ook niet chill als je claustrofobisch bent, of gewoon last van vliegangst hebt. Maar ja, hoe kom je anders in Bangkok?

Misschien moeten we massaal overwegen om naar Oslo of Los Angeles op vakantie te gaan. De enige twee luchthavens ter wereld waar vliegtuigen biobrandstof kunnen tanken.

Hoe dan ook, het is te hopen dat vliegen in de nabije toekomst een stuk schoner wordt. Aangezien een ticket naar Thailand nog altijd vervuilender is dan een jaar vlees eten, aldus de Volkskrant.

Oordeel: Rood

Het ‘op-pad-vervuilingslabel’

Al met al is het goed om te lopen en te fietsen, maar tijdrovend. Toch kan je beter op je snelle fiets bepaalde (langere) afstanden afleggen dan met het OV. Dan ben je vaak nog sneller ook.

Als je met meerdere personen reist en een behoorlijke afstand hebt af te leggen, is het nemen van de auto een redelijk groene keuze. En kan je guilty pleasures in canon zingen.

Als je solo ver moet geraken, kun je echt beter het OV nemen.

En dan het vliegtuig. Probeer bij het boeken van je vlucht tussenstops te vermijden (het opstijgen en landen kost veel energie en je oren worden er ook niet blij van). En betaal die vrijwillige milieubijdrage bij de aanschaf van je ticket. Wel zo sympathiek.

Dus sta eens stil bij hoe jouw reisgedrag van invloed is op jouw ecologische voetafdruk en ga eens groen van het padje af.

Meer van Janne
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie