09 okt ‘Een beetje’ duurzaam is niet goed genoeg
Over Merel Ze is altijd geïnteresseerd geweest in duurzaamheid en ondernemerschap. En met een master Entrepreneurship & Innovation op zak, is het dus niet heel gek dat ze nu bedrijven begeleidt te verduurzamen of duurzame merken helpt te professionaliseren en uit te breiden. Met een schat aan kennis over duurzaamheid, een vleugje humor en een liefde voor koken, geven haar columns grip op wat duurzaamheid nu eigenlijk betekent.
Duurzaam is tegenwoordig een sexy begrip dat een steeds groter wordende groep mensen aanspreekt. En niet alleen de hippe consument verduurzaamt graag, ook bedrijven haken steeds vaker aan. Begrijp me niet verkeerd, ik ben uiteraard een groot voorstander van het mainstream maken van duurzame concepten. Maar bedrijven moeten wel een beetje eerlijk blijven.
Ik zie het steeds vaker: een bedrijf dat zich niet per se als duurzaam profileert, wil aan de slag met duurzaamheid. Of de intentie nou is om de wereld verbeteren of meer omzet te genereren, maakt me dan eigenlijk nog niet eens zoveel uit. Denk aan een kledingmerk dat een duurzame lijn uitbrengt en een supermarkt met een apart ‘merk’ groente dat er net wat minder aantrekkelijk uitziet. Allemaal duurzame initiatieven van bedrijven uit de ‘oude economie’ om de wereld een beetje beter te maken. Maar dat is dan ook precies hoeveel ze doen: een beetje.
Duurzame ‘zijweggetjes’
Laatst liep dat nog een keer helemaal uit de hand. Shell lanceerde samen met een aantal online influencers, waaronder Anna Nooshin (541K volgers op Instagram), Lizzy van der Ligt en Yuki, een campagne ter promotie van een waterfles die ze creëerde samen met The Plastic Bank. Dit is een bedrijf dat zich inzet om het plastic dat in de oceaan terecht komt te verminderen en tegelijkertijd armoede wil tegengaan. Massaal werden deze influencers erop aangesproken dat het natuurlijk een beetje gek is dat een bedrijf als Shell hiermee het beeld wil schetsen duurzaam bezig te zijn. Zeker omdat het hier niet om een product gaat dat een minder vervuilend alternatief is voor het product dat Shell produceert: olie. Want hoeveel waterflesjes je ook van ze koopt, er wordt nog steeds net zoveel olie uit de grond gepompt.
Dus leuk zo’n side-project, maar er verandert niets aan de core business van het bedrijf. Die is nog net zo vervuilend als voordat die waterflesjes er waren.
Ik hoor je denken: het is makkelijk zeuren zo vanaf de zijlijn. Grote bedrijven zijn hartstikke complex en kunnen niet van de één op andere dag alles omgooien om volledig circulair, sociaal en eerlijk te produceren en verkopen. Helemaal mee eens. Maar een project met een NGO of startup als marketingtool inzetten, zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.
Wanneer gaan bedrijven het eens écht over een andere boeg gooien?
yuki.amsterdam heeft op Instagram 75.4K volgers
Groene hoofdwegen
Zijn er voorbeelden van bedrijven die wel op de goede weg zijn? Zeker! Neem DSM; ambitieuze doelen, een gedegen plan en super transparant over wat er wel goed gaat en wat nog niet. Geen marketing-trucje om meer producten te verkopen aan een nieuwe doelgroep, maar een ingetogen, strategische beweging om het bedrijf vanuit de kern te veranderen. Alle onderdelen, alle processen en alle producten. Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma vertelde gister bij Buitenhof hoe hij bij DSM het roer heeft omgegooid en inzet op duurzaamheid. Hij benadrukte het belang van een lange termijn strategie maar ook dat je de markt, waar veel nog draait om de korte termijn, niet kunt negeren.
Ook Unilever maakt stappen. Zij zijn dan wel koning van de marketing, maar doen meer dan alleen oppervlakkige goedmakertjes om hun negatieve impact te verkleinen. Het Unilever Sustainable Living Plan is een mooi voorbeeld van een alomvattende strategie om op alle vlakken van bedrijfsvoering de negatieve impact te verkleinen, maar ook op een positieve manier bij te dragen op sociaal en ecologisch vlak.
Op zoek naar meer goede voorbeelden
Helaas worden de goede verhalen vaak ondergesneeuwd door de marketingmachines van bedrijven die vooral hard roepen duurzaam bezig zijn, maar in werkelijkheid niet zoveel doen. Naast Shell ook bijvoorbeeld Volkswagen met haar “groene” diesels en koningin van de fast fashion, Zara met haar “Join Life” collectie
Laten we meer verhalen van bedrijven delen die duurzaamheid niet (alleen) als marketingtool zien, maar écht goed bezig zijn en dit misschien minder laten horen aan de buitenwereld. Dát zijn de verhalen die we als voorbeeld moeten zien en van kunnen leren.
Dus, heb jij een inspirerend voorbeeld van een bedrijf dat het goed doet? Laat het ons weten!
Stuur je voorbeeld naar info@ow-ourworld.nl. Dan gaan we de mooie verhalen die binnenkomen verzamelen en publiceren.
Foto home page van Kristopher Roller
Geen reactie's