29 jan Een ‘plus’ voor de Modefabriek
Over Nanette Ze heeft altijd een voorliefde voor mode en design gehad, maar werkte op gebied van communicatie en duurzaamheid bij ngo’s en financiële instellingen. In 2015 ging ze aan de slag voor de duurzaamheidsafdeling van ING België in Brussel. Hier ontstond het idee voor Fashion platform Our World. Vanaf 2017 schrijft ze over duurzaamheid en innovatie in de mode en werkt inmiddels aan de uitbreiding van het platform, met als één van de initiatieven de Sustainable Fashion Gift Card.
Liep ik dan. Op zoek naar modemerken van Nederlandse bodem met duurzame ambities. Maar vind die maar eens, tussen de ruim 1100 stands op de vakbeurs Modefabriek in de RAI. Dit kan toch makkelijker? Daarom in deze column, een bescheiden suggestie…
Aan leuke plannen geen gebrek. In 2018 wil ik naast het online magazine een shopping sectie toevoegen. Nadat je geïnspireerd bent geraakt door interviews met change makers in de mode-industrie, kan je dus direct een verantwoord geproduceerd kledingstuk aanschaffen. Hoe tof is dat? En daarom struinde ik zondag 21 januari langs stands op de Modefabriek. Op zoek naar mooie merken van Nederlandse bodem met duurzame ambities – en gericht op vrouwen (sorry, mannen). Het voordeel van zo’n beurs is dat een groot aantal merken op een vrij overzichtelijk oppervlak bijeen staan. Je kan zo gemakkelijk met de merken in contact komen, kaartjes uitwisselen en hopen dat er business uitkomt. Nadeel: je hebt geen idee welke merken serieus bezig zijn met duurzaamheid.
“Je hebt geen idee welke merken serieus bezig zijn met duurzaamheid”
Ga je voor duurzaamheid op de Modefabriek? Voorbereiding is key
Ik spreek dus uit ervaring wanneer ik zeg: ‘ga je voor duurzaamheid op de Modefabriek, houdt dan rekening met serieuze voorbereidingstijd’.
Op de website van de Modefabriek staat een merkenoverzicht, met per merk het standnummer, contactgegevens en een aantal filters. Ik filter op vrouwen en krijg bijna 480 hits. Je ziet alleen niet of het merk aandacht besteed aan duurzaamheid. Kortom: op zaterdag 20 januari bekeek ik ruim 400 websites om er achter te komen welke merken 1) Nederlands zijn 2) actief zijn op gebied van duurzaamheid en 3) een webshop hebben.
Ik noteer uiteindelijk 60 merken van Nederlandse bodem en bekijk hun website. Bij 24 merken kan ik niet (zo snel) iets vinden over duurzaamheid. Dan is er een groep die aangeeft enkel of deels in Europa te produceren, een iets kleinere groep vermeldt dat de productie écht ambachtswerk is geweest en een nog kleinere groep zegt verantwoorde productie belangrijk te vinden en vertelt er meer over. Twee merken blijken lid te zijn van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, maar de vertegenwoordigers bij de stand waren hier niet van op de hoogte. Eén van hen wist überhaupt niet van het bestaan van het convenant af. “Ik ben van de sales….”, zei de vriendelijke jonge man tegen mij. En we hadden daarna een leuk gesprek.
“Eén van hen kent überhaupt het convenant Duurzame Kleding en Textiel niet. ‘Ik ben van de sales’, zegt hij”
Ga voor groen en krijg een plus
Voorheen was MINT de duurzame afdeling op beursvloer van de Modefabriek. Nu weet ik niet wat de échte reden is dat MINT vorig jaar is opgeheven, maar het persbericht zegt hierover: ‘Wij benadrukken dat er niet zoiets is als mode en duurzaamheid – ze zijn één’. En zonder te veel te willen speculeren, maar ik denk toch dat iedereen weet dat dit niet het geval is. Het zou het Convenant Duurzame Kleding en Textiel compleet overbodig maken.
Als een duurzame afdeling – om wat voor reden dan ook – niet mogelijk is, mag ik de Modefabriek dan een suggestie geven om toch over ‘duurzaamheid’ te communiceren? Op een zo gemakkelijke en helder mogelijke manier?
Laten we tijdens de volgende Modefabriek in juli alle merken die zich inzetten voor duurzaamheid een groene plus ‘+’ geven. De plus vind je niet alleen terug in het online merkenoverzicht, maar ook bij het standnummer op de beursvloer. Zo maken we het inkopers die een zwak hebben voor mens, milieu en dier het leven een beetje makkelijker.
Welke duurzaamheidscriteria je hiervoor hanteert, is aan jullie organisatie – zolang ze maar helder op de website staan. Maar uiteraard, nu we het er toch over hebben, ik help en/of adviseer natuurlijk graag… Samen bereik je immers altijd meer.
Geen reactie's