16 jul Fashion pionier nieuws: modetentoonstelling ‘A Cut Above’ nu te zien bij Fashion for Good
Ontdek digital fashion en kleding gemaakt met 3D printers, bodyscans en modulaire kledingpatronen in het modemuseum van de Fashion for Good Experience. Deze innovatieve werkwijzen zijn onderdeel van de nieuwe tentoonstelling ‘A Cut Above’, die vanaf vandaag fysiek en digitaal te zien is.
Het verminderen van afval in de mode-industrie staat tijdens deze nieuwe tentoonstelling centraal. In lijn met dit thema, zijn de innovatieve merken Emroce, Flavia La Rocca, senscommon, The Fabricant, Unspun en Wires, speciaal voor ‘A Cut Above’ geselecteerd. De kledingstukken zijn voor het eerst in Nederland te zien en te koop in de museumshop. Uiteraard kan je voor de aanschaf van deze unieke kledingstukken jouw Sustainable Fashion Gift Card gebruiken.
Wires
De brillen van WIRES zien er niet alleen heel tof uit, ze zijn ook nog eens in vele opzichten duurzaam te noemen. Ze zijn handgemaakt in Italië samen met 3D geprinte bio-plastic onderdelen uit de UK. De glazen kan je gemakkelijk verwisselen, zodat je één frame steeds een iets andere look kan geven. Qua stijl en kwaliteit, gaan de brillen van Wires een leven lang mee.
Leuk weetje: Mede-oprichter van Wires is internationaal model en activiste Lily Cole. Lily’s nieuwe boek komt deze maand uit en kan je dan bij Fashion for Good aanschaffen.
Flavia La Rocca
Flavia is een Italiaanse ontwerper die de Green Carpet Fashion Award vorige jaar in de wacht sleepte.
Met haar merk is ze op zoek naar een nieuwe en duurzame benadering van mode. Zij doet dit door op modulaire en duurzame wijze te werken. Zo bestaat het kledingstuk dat bij Fashion for Good te zien is uit zes stukken waarmee je meer dan 10 outfits kan creëren. Voor deze zes stukken kan je zelf de stof en kleuren kiezen. De stof is biologisch afbreekbaar en de kleuren zijn natuurlijk. Wanneer je jouw unieke zes stukken hebt aangeschaft, kan je via e-mail op de hoogte worden gehouden van de productie van jouw unieke stukken.
The Fabricant
Het enige wat digital fashion house The Fabricant aan afval genereert, is de CO2 uitstoot van de energie van hun computers en severs. ‘Always digital, never physical’ is hun slogan en ze creëren dan ook enkel ‘digital couture’. Praktische toepassingen hiervan zijn virtuele modeshows of het maken van samples in de productieketen. In een tijdperk waar kleding soms enkel een digitaal ‘Insta-leven’ kent, kan digitale mode ook een oplossing zijn. Zo kan het onnodig gebruik van grondstoffen voorkomen voor fysieke mode die enkel digitaal wordt gebruikt.
Tijdens de tentoonstelling maak je kennis met ‘Leela’. Dit is de eerste versie van het platform waarmee The Fabricant’s digitale kleding dichterbij de consument brengt. Met Leela pas je bij Fashion for Good museum voor het eerst digitale kleding met behulp van een avatar.
Unspun
Een heel tof jeans merk uit Hong Kong en San Francisco dat gebruik maakt van een unieke bodyscan met 3D weeftechnologie die de perfect zittende jeans maakt. Elke jeans wordt on demand op maat voor de persoon gemaakt, zonder onnodig afval en zonder gebruik van chemicaliën. In het Fashion for Good museum, op de beneden verdieping, kan je met behulp van een bodyscan app jouw unieke Unspun jeans laten opmeten en – als je wil – ook bestellen.
Bestel jouw perfect zittende jeans en ontvang deze dan met enkele weken thuis. Niet fast, wel zero waste.
Emroce
Het doel van het Nieuw-Zeelandse Emroce, is om zwemkleding te maken die zero-waste is. De patronen zij zo ontworpen dat er geen snijafval ontstaat. Het papier voor de patronen is gerycled en halen ze bij de lokale supermarkt. Het materiaal van de zwemkleding zelf is van Econyl, gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan.
Een aantal ontwerpen van Emroce zijn bij Fashion for Good niet alleen voor de eerste keer in Nederland te bewonderen, maar ook te koop in de museumshop.
Senscommon
Een minimalistisch unisex label uit Amsterdam dat in kleine series produceert. Bij het creëren van de kledingstukken kijkt oprichter en ontwerper Laura Šilinska, niet alleen naar design, maar ook naar het gebruikersdoel en welzijn van mensen wanneer zij het kledingstuk dragen. Dit vanuit haar visie dat de wereld niet meer design nodig heeft, maar beter. Senscommon werkt met innovatieve materialen zoals houtskool met antibacteriële werking. De tentoonstelling laat een aantal kledingstukken zien waaronder de stoer uitziende re-cover merino sjaal. Deze kan gedragen kan worden als vest of worden gebruikt als deken.
Leuk weetje: Voordat Laura Šilinska met Senscommon zich besloot te focusen op innovatie en duurzaamheid, werkte ze jarenlang in de haute-couture voor onder meer het Nederlandse bekende ontwerpersduo Viktor&Rolf.
Over de Fashion for Good Experience
Het modemuseum van de Fashion for Good Experience is het eerste interactieve museum over duurzaamheid en innovatie mode. Het museum bezoek je aan het Rokin 102 in Amsterdam. Een regulier ticket is 5 euro. Vanwege corona dien je van te voren aan te geven hoe laat je zou willen komen. Boeken, openingstijden en meer informatie vind je op de Fashion for Good website. Binnenkort lanceert de Fashion for Good Experience ook een digitale tour door het museum.
Verzilver de Sustainable Fashion Gift Card
De Sustainable Fashion Gift Card kan je verzilveren in de museumshop. Binnenkort heb je met de Sustainable Fashion Gift Card vriendschappen ook toegang tot het modemuseum.
Geen reactie's