Fashion start-up brengt Afrikaanse Indigo naar Nederland

Inna-udartzeva-ow-monday-column-portret Over Inna Ze werkt in de mode, maar ‘glamorous’ zal ze haar werk niet noemen. Dagelijks helpt ze merken met het vinden van ateliers en fabrieken in het buitenland om de gemaakte ontwerpen te produceren. Ook begeleidt ze de productie van collecties. Ze kan daarom als geen ander zien wat kleding is van kwaliteit en wat ‘troep’. Juist het werken in de mode, heeft haar laten inzien dat minder, meer is.

Op mijn werk ontmoet ik dagelijks veel interessante mensen, van startende ondernemers die vol passie een eigen merk willen starten tot ervaren merken die naar nieuwe of betere productiemogelijkheden zoeken. Zo ontmoette ik ook Caroline Nijland. Een professionele vrouw met een mooi verhaal. Haar liefde voor Afrika wil ze laten terugkomen in het modemerk dat ze heeft opgezet. Helaas heb ik haar niet kunnen koppelen aan een atelier die kleine aantallen tegen een betaalbare prijs kon produceren, maar ze heeft het voor elkaar gekregen: Indigo Fashion is een feit.

Het verhaal van Caroline en haar missie hebben indruk op mij gemaakt. Vandaar dat ik voor deze column contact met haar heb opgenomen om haar verhaal ook met jullie te kunnen delen.

Indigo-Fashion-afrika-vrouw-Inna-Udartzeva-ow-column

Ververs waarmee Indigo Fashion in Mali samenwerkt

Q

Inna: Indigo Fashion, vertel eens wat meer over het merk?

A

Caroline: “Indigo is een modemerk voor vrouwen met een Afrikaanse twist. Met het merk wil ik de oorspronkelijke en natuurlijke textielproductie in West-Afrika terugbrengen en verder professionaliseren. Dit doe ik door de traditionele stoffen met hun diepe Afrikaanse kleuren en talrijke prints te verwerken in Westerse kleding en producten. Zo wordt er een markt gecreëerd waar tradities uit Afrika en het leven van de verantwoorde Europese consument samenkomen. Ook wil ik zorg dragen voor een verantwoorde keten voor alle betrokkenen in het weef-, verf-, was- en productieproces, in Afrika én Europa. Het ontwerp- en productieproces van de kleding gebeurt door Indigo Fashion in Nederland.”

Q

Inna: Waarom heb je gekozen voor een Afrikaanse twist voor Indigo Fashion?

A

Caroline: “Ik ben opgegroeid in Kameroen en leerde zo de mensen, cultuur en de tradities kennen en waarderen. En ondanks dat ik nu al jaren in Nederland woon, voel ik mij nog altijd verbonden met Afrika. Ik ben er dagelijks mee bezig voor mijn werk en reis er nog vaak naartoe. Ik ben nu ruim elf jaar directeur van de Foundation Rural Energy Services (FRES). We maken ons hard voor ontwikkeling, productie en levering van elektriciteit in plattelandsgebieden, waar mensen geen toegang hebben tot stroom. Hierbij maken we gebruik van zonne-energie.”

Q

Inna: Als ik aan indigo denk, denk ik aan jeans…

A

Caroline: “Haha, dat kan ik mij voorstellen. Daar is indigo wereldwijd bekend mee geworden. Uiteindelijk is indigo de naam van een uitgesproken blauwe kleur die je krijgt als je textiel verft met een natuurlijke blauwe kleurstof. Deze kleurstof wordt gewonnen uit plantensoorten van het geslacht Indigofera. Het wordt ook wel het ‘blauwe goud’ genoemd.”

“In Mali en Burkina Faso zijn er nog maar een aantal (oude) dames en heren die op een traditionele manier indigo stoffen vervaardigen. Weinig jongeren zijn geïnteresseerd in deze ambacht, vanwege het gebrek aan een goede afzetmarkt in Afrika. Door de opkomst van stoffen uit het Westen, China en Nigeria, is de lokale productie van traditionele stoffen in deze landen ingestort. Indigo Fashion biedt een afzetmarkt in Europa en begeleidt de ateliers om dit verder te professionaliseren. Zo wordt productie op een grotere schaal mogelijk gemaakt.”

indigo-fashion-traditioneel-verfproces-inna-udartzeva

Traditioneel verven

indigo-fashion-traditioneel-verfproces-inna-udartzeva-ow-column

Q

Inna: De collectie is er inmiddels, wat waren de grootste uitdagingen?

A

Caroline: “Ik heb er velen! Ik zal er een als voorbeeld geven. Een van mijn uitdagingen is de manier waarop de stoffen worden aangeleverd. In Europa zijn wij ‘stof op rol’ gewend. Dit betekent dat wij rollen stof krijgen van standaardafmetingen uit fabrieken. Dat is in Afrika anders. Daar maken ze lappen die met de hand worden geweven en geverfd. Hierdoor verschillen ze van formaat, kleur en patroon. Geen enkele ‘lap’ is hetzelfde en dit maakt het niet eenvoudig om kleding te maken met doorlopende patronen. Vaak had je twee lappen nodig om één broek of lange jurk te maken. Niet efficiënt en dus duurder. Uiteindelijk heb ik de maten van de lappen laten verlengen. Nu kan ik uit één lap één volledig kledingstuk vervaardigen. Deze aanpassing nam tijd in beslag, omdat het weefgetouw daarop niet ingesteld was. Het weefgetouw heeft een specifieke maat en kan dus alleen een specifieke maat lap weven. Dit ambachtswerk is uiteindelijk ook onze kracht. Geen enkel item bij Indigo Fashion is hetzelfde, waardoor de koper een uniek item draagt.”

Q

Inna: Je eerste collectie is er nu, wat kunnen we komende tijd verwachten?

A

Caroline: “Ik wil groeien in Nederland en Europa door het merk Indigo Fashion de komende drie jaar stevig te positioneren. De verkoop moet omhoog om de benodigde afzetmarkt te creëren. De verschuiving van duurzame kleding moet van ‘niche naar norm’ en daaraan wil ik met Indigo Fashion bijdragen. Verder wil ik samen met mijn team het productieproces van de stoffen in Afrika professionaliseren en verduurzamen, zodat de lokale ateliers (weer) een goed bestaan kunnen opbouwen.”

De vier tips van Caroline voor startende mode-ondernemers

  • Neem de tijd om je idee vorm te geven en te lanceren zodat je een stevige basis hebt.
  • Onderzoek grondig of er wel degelijk interesse is voor je product (nationaal en internationaal).
  • Maak heldere afspraken met je leveranciers en partners en formaliseer ze altijd.
  • Durf je droom waar te maken al kost het veel moeite, moed en tijd.

Meer weten over Indigo Fashion? Bezoek hun websitewebshop, Facebook of Instagram.

Caroline Nijland, oprichter Indigo Fashion

Indigo-Fashion-collectie

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Caroline? Op korte termijn is Indigo Fashion op zoek naar partners voor:

  • Het gebruik van energie in het productieproces te reduceren. Als eerste stap onderzoeken we samen met de stoffenateliers in Afrika en de leveranciers van katoen hoe we het gebruik van water bij verven en wassen kunnen minimaliseren.
  • We bekijken of wij Hennep als grondstof kunnen gebruiken als alternatief voor het katoen.
  • Hoe kunnen we ons transport efficiënter regelen met zo min mogelijk impact op het milieu.
  • Ondersteuning in verkoop van onze kleding en accessoires

Neem contact op met indigofashionnl@gmail.com

Meer van Inna
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie