Goede start van 2021: Claudia doet mee met The No Buy Challenge

Van 1 januari tot 1 juli 2021 geen kleding kopen. Dus ook geen tweedehands kleding via Vinted of bij je favoriete vintage boetiek. Gewoon even helemaal niets. Claudia Walraven, freelance Project & Sustainability Manager, heeft besloten mee te doen aan de challenge – wat een initiatief is van de The Green Girls Club community. Komend half jaar zullen we Claudia volgen, hoe gaat de challenge haar af?

Over de No Buy Challenge

De initiatiefnemers van de challenge zijn Marieke Pauline, oprichter van de community The Green Girls Club, en Sara Dubbeldam, bekend van haar instagram account When Sara Smiles. Deze green girls zijn zeker niet tegen het kopen van kleding, maar willen vooral dat we bewuster gaan kopen. Door een half jaar de reset button in te drukken, wordt er ruimte gecreëerd om te beseffen wat we allemaal al in onze kast hebben hangen en dat meer te waarderen.

Claudia-Walraven-The-No-Buy-Challenge

Foto door Jasmijn Lina

Q: Claudia, waarom doe je mee aan The No Buy Challenge?

“Ik heb een haat liefde verhouding met het kopen van kleding. Kleding vind ik leuk en geeft me een goed gevoel. Wel koop ik zo duurzaam mogelijk. Ik check of een kledingstuk eerlijk is geproduceerd en heb altijd veel tweedehands gekocht. Ik koop alleen veel te veel kleding. Kleding die ik niet nodig heb. Door minder kleding te kopen hoop ik mijn voetafdruk op de aarde te verkleinen en 1 januari is een mooi moment om te starten.”

“Ik heb een haat liefde verhouding met het kopen van kleding.”

Q: Wat hoop je komend halfjaar te veranderen aan je eigen kleding consumptie?

A: “Er zijn zoveel manieren om je garderobe spannend te houden dan alleen kopen, denk aan ruilen en lenen. Het capsule wardrobe concept vind ik ook interessant. Hierbij ga je uit van een aantal basisitems die goed met elkaar combineren tot verschillende outfits. Dan hoef je minder te kopen. Komend half jaar wil ik deze opties meer ontdekken. Ook hoop ik bewuster te worden van wat er al in mijn kast hangt. Dan kan ik in de toekomst alleen nog die stukken aanschaffen die ik nodig heb, in plaats van random kleding kopen omdat het mij een kortstondig goed gevoel geeft.”

Q: Ga je het je lastig krijgen om een half jaar niets te kopen?

A: Ja, zeker. Ik ben een verzamelaar. Ik vind het leuk om naar kringlopen te gaan en daar naar mooie vondsten te zoeken. Die koop ik dan en verkoop ze vaak weer door op markten. Heel eerlijk, dit is ook een beetje mijn excuus om te blijven kopen: ‘Ik verkoop het toch weer door!’ Soms verkoop je minder op een markt en kom je alsnog met al die kledingstukken thuis. Zo wordt mijn berg met kleding die ik nauwelijks draag alleen maar groter. Het wordt denk ik best lastig dit patroon te doorbreken. Om zo min mogelijk in de verleiding te komen, heb ik mij uitgeschreven voor een aantal nieuwsbrieven en instagram accounts ontvolgd. En om mij zelf te inspireren, ben ik net begonnen aan het boek ‘The year of less‘ van Cait Flanders.

Q: Wat zou je willen zeggen tegen iemand die twijfelt om mee te doen met de challenge?

A: Go do it! Écht. En het leuke aan deze challenge is dat we het met een groep gelijkgestemden doen. Een halfjaar is volgens mij ook wel te doen en anders sleept de groep je er wel doorheen. Ik zag al wat voorstellen voorbij komen om een kledingruil te organiseren. Dat soort initiatieven motiveert.

Claudia is 1 januari gestart met The No Buy Challenge. Over drie maanden, als de challenge op de helft is, spreken we haar weer en vragen we haar hoe het gaat.

Interessante links

Doe mee en volg The No Buy Challenge via Instagram.

Lees hier meer over Claudia:
Website van Claudia Walraven

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Walraven (@claudiawalraven)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Walraven (@claudiawalraven)

Initiatieven aangesloten bij de Sustainable Fashion Gift Card waarbij je niet hoeft te kopen
Geen reactie's

Geef een reactie