Green-Friday-blog-header

Source photo: Trees for All

Black Friday: niet meer, maar groener

Meer en meer en meer kopen. Dat is het doel van koopjes festijn Black Friday. En ook al weten we inmiddels beter, toch slaan we wereldwijd massaal aan het shoppen. Waarom eigenlijk? Wie wordt hier nu eigenlijk beter van? En het belangrijkste: hoe kunnen we een streep zetten door Black Friday?

Dit blog is geschreven door Demi Karijowiredjo, medewerker communicatie en duurzaamheid bij de SFGC. Eerder werkte ze voor Fashion for Good en schreef ze haar bachelorscriptie over CSR communicatie van milieupraktijken in de mode-industrie. Eindredactie Nanette Hogervorst.

Vandaag, 25 november, is het Black Friday. Een oorspronkelijke Amerikaanse traditie die altijd wordt gehouden de dag na Thanksgiving en die de start van het koopjes seizoen rond de eindejaarsdagen inluidt. Voor deze dag proberen miljoenen winkeliers met man en macht de beste koopjes te bemachtigen, die ze dan vervolgens voor een spotprijs van de hand doen. Alleen de lokale ondernemer, doet dat niet per se voor zichzelf.

BrandMission-winkel

Foto: Joanne de Lijster. Winkel: BrandMission.

Leuk voor de multinational, niet voor de lokale ondernemer

Op Black Friday gebeurt er iets ‘bijzonders’ onder consumenten. Wereldwijd ontstaat er een enorme scoringsdrang naar het beste en het goedkoopste koopje. Een universele emotie zo blijkt, want Black Friday beperkt zich allang niet meer tot Amerika. Inmiddels is zij overgewaaid naar de rest van de wereld, inclusief Nederland (Bell et al., 2014).

Helaas zorgt deze scoringsdrang dat naast grote multinationals, ook lokale winkeliers zich gedwongen voelen om mee te doen (Boyd Thomas & Peters, 2011; Lennon et al., 2018). Dat is een probleem, omdat de grote en welbekende fashion keten, zoals H&M of een Hugo Boss voelen, de kortingen niet direct in hun eigen zak en de lokale mode-ondernemer wel. Korting betekent voor hen minder marge en dus ook letterlijk minder inkomen voor henzelf. Zeker in de huidige tijd, met hoge energiekosten, kan de lokale (mode-)ondernemer, net als wij, elke cent goed gebruiken…

We consumeren al genoeg

Als we eerlijk zijn: is één dag in het jaar dat je met flinke korting spullen kan kopen, niet direct hét probleem. Het probleem is wel dat we als Westerse samenleving bijna verslaafd lijken aan constant consumeren van (vaak) te goedkope spullen die we, als we heel eerlijk zijn, niet echt nodig hebben.

Gezien de huidige tekorten aan grondstoffen in de wereld, de impact van productie van spullen op het klimaat, en hoe de extreme kortingen kunnen doorsijpelen naar de werkdruk van (veelal laag of onderbetaalde) werknemers in de aanvoerketens, is ons huidige consumptiegedrag simpelweg niet houdbaar. Wat SFGC betreft, stimuleert en normaliseert Black Friday overconsumptie en het gevoel dat je product voor lage prijzen kan krijgen. En dat is nou net wat we niet willen in tijden van klimaatverandering.

Mode: de grote boosdoener

Uit onderzoek blijkt dat in Amerika mode één van de meest gekochte Black Friday aankopen is (Sailer et al., 2022). PwC onderzocht dit voor de UK. Ook zij concluderen dat de mode een gewild product is deze dag (lees hier het artikel over dit onderzoek). Het is dus niet bijzonder dat deze industrie de laatste jaren veel kritiek heeft gekregen. Zo kreeg het Britse populaire merk Pretty Little Things in 2020 veel kritiek omdat ze deals tot wel 99% korting hadden (!) The Guardian schreef hier dit artikel over.

Gelukkig is er ook wat positiefs te melden. Fashion United schreef in oktober een artikel over een rapport waaruit bleek dat in de UK Black Friday een ‘dip’ vertoont. Het Nederlandse onderzoeksbureau Motivaction heeft vandaag, op Black Friday, een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er een verwachte lichte daling is van het aantal mensen dat dit jaar op koopjesjacht gaat. De groei van de tegenhanger ‘Green Friday’ speelt hierbij een rol stellen de onderzoekers.

Green Friday take over!

Oké, zo ver is het nog niet. Maar zo stelt Motivaction: ‘Inmiddels kent één op vijf consumenten Green Friday. Iets minder dan de helft vindt het sympathiek, goed en inspirerend: misschien wel een extra reden om Black Friday over te slaan.’

Green Friday is ontstaan als tegenreactie op Black Friday en is een (wereldwijde) beweging om meer mensen bewust te maken over verantwoordelijk consumeren. De non-profit organisatie Trees for All leidt de Green Friday beweging en het aantal bedrijven dat meedoet groeit ieder jaar – en elk bedrijf geeft er zijn eigen invulling aan. Zo sluit Dille en Kamille zelfs haar winkels, doen veel bedrijven mee aan de Green Friday campagne of geven op hun (social) media kanalen een helder statement af: dat ze bewust niet meedoen aan dit koopjesfestijn.

Cynthia Schrijver, holistic stijlcoach, kent de mode- én duurzame modewereld van binnen en buiten en heeft de opkomst van Black én Friday gezien: “Er zijn zoveel mooie initiatieven van merken die een tegengeluid laten horen. Hiermee zorgen zij tevevns voor meer binding tussen hun eigen merk en (bewuste) consumenten. Deze positieve marketingacties zijn vaak ook een voorbeeld en inspiratie voor andere merken – en daarmee ook een aanmoediging om hetzelfde te gaan doen.”

Wat kun jij doen als consument?

Natuurlijk kan je zelf meer bewuste of zelfs geen aankopen doen. Volgens Cynthia inderdaad een eerste mooie stap. Maar er is meer mogelijk! “Je kunt ook anderen informeren over dat je niet meedoet en aandacht geven aan de gevolgen van Black Friday. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het te delen op jouw social media kanalen. Een krachtig middel om mensen bewust te maken.”

Verder kan je naast het volgen van de Sustainable Fashion Gift Card, ook meer inspiratie op doen bij duurzame (mode) influencers als When Sara Smiles, The Greenlist of Laura Lagomcom. En wist je dat de Sustainable Fashion Gift Card is opgericht met het idee om niet alleen zelf bewuste keuzes te maken, maar door onze giftcard cadeau te geven dit gedachtegoed ook op een positieve manier te verspreiden. Laten we dat vooral doen op Black Friday!

Black Friday initiatief

Op deze dag willen we graag nog meer mensen inspireren om bewuste keuzes te maken en kennis te laten maken met mooie duurzame initiatieven. Om deze reden kan je vandaag t/m a.s. zondag 27 november een giftcard voor 10 euro kunnen kopen voor een ander. De ontvanger zal een bestedingswaarde van 20 euro ontvangen. Daarnaast wordt er bij elke giftcard een extra boompje geplant via Trees for All, de trekker van Green Friday in Nederland.

Verder kan je naast het volgen van de Sustainable Fashion Gift Card, ook meer inspiratie op doen bij duurzame (mode) influencers als When Sara Smiles, The Greenlist of Laura Lagomcom. En wist je dat de Sustainable Fashion Gift Card is opgericht met het idee om niet alleen zelf bewuste keuzes te maken, maar door onze giftcard cadeau te geven dit gedachtegoed ook op een positieve manier te verspreiden. Laten we dat vooral doen op Black Friday!

Doe je mee aan ons initiatief? – Je kunt je hieronder er voor opgeven – Dan maak je onder andere kans op een 120 euro stijlcoach te goed bij Cynthia. Na het weekend, maandag 28 november maken we de winnaar bekend via mail.

Meld familieleden, vrienden en collega’s aan en inspireer hen om bewuste keuzes te maken!

Meld je aan vóór 27 november 23.59 uur weten wie jij wilt inspireren om bewuste keuzes te maken. U kunt maximaal vijf personen nomineren. Op 27 november sturen we ze een digitale Sustainable Fashion Gift Card ter waarde van 20 euro, die ze kunnen inwisselen bij 80+ sustainable fashion and lifestlyle entrepreneurs, waaronder BrandMission en Sophie Stone met een collectie voor mannen en vrouwen. Dankzij jou en met onze cadeaukaart ontdekken zij een wereld vol duurzame mode en lifestyle!

Jouw bijdragen

We zijn een impact start-up en een volledig onafhankelijke gift. We zijn niet afhankelijk van subsidies en zijn zelfvoorzienend. Daarom vragen we een bijdrage van 10 euro om deze campagne mogelijk te maken, die je hier kunt betalen en alle voorwaarden vindt.

Signup formulier

  Vergeet niet je bijdrage van 10 euro per persoon te doneren om deze campagne mogelijk te maken.

  Onze eerdere campagnes

  Our campaign run during Zero Trash Week. See below all our initiatives.

  We created for Zero Trash Week a mini-magazine. Read interviews, in Dutch, with pioneers of whose business model is focused on zero waste.

  week-zonder-afval-sfgcmagazine

  See. Feel. Fit. The collections of The Hague’s finest clothing libraries

  On 3 June, from 16:00-19:00, you meet in The Student Hotel The Hague, Hoefkade 9 – 2 min walk from station Holland Spoor – two of The Hague’s finest clothing libraries: Masterpiece, Palanta and from Utrecht WAUWcloset.

  You’ll get the opportunity to see, feel and fit their collection. Discover how clothing rental works and learn about its benefits, such as having access to a great variation of styles – even designer items. Start renting your clothes and say goodbye to an overflowing closet!

  Entrance is free, but save your seat.

  Fashion-Festival

  Lunch & learn styling workshop – and how to stop buying clothes you don’t wear

  You have a closet full of clothes and nothing to wear. Let’s change that!

  On 3 June, from 12:00-13:00, while enjoying a delicious veggie lunch, stylist and owner of the Iconic Wardrobe clothing library, Robin will provide you with tips to get you started with building up a conscious and sustainable wardrobe. During this lunch she will address how to discover your own style, how to create a basic wardrobe and add key pieces, how fashion rental can become part of this new wardrobe, and more!

  Location is The Student Hotel Amsterdam West, Jan van Galenstraat 335. Entrance is free, but save your seat.

  Styling-workshop-clothing-library-week

  Second hand vs Vintage workshop

  Vintage is called second hand, and second hand is called vintage? Do you still get it?

  On 3 June, founder of the SFGC and fashion expert, Nanette, and vintage expert Hanna-Sara, will share with you the difference between vintage, second hand and other forms of the reuse of clothing. But the key question to this all: how sustainable is the re-use of clothing really?

  Location of this workshop: The Student Hotel Amsterdam West, Jan van Galenstraat 335. Walk-in from 19:30. Workshop is from 20:00-21:30.

  Entrance is free, but save your seat.

  secondhand-vs-vintage-workshop

  Our campaign around Fashion Revolution Week: Stories on why inspiring others about your conscious lifestyle is important and get inspired by how other people do this.

  “For years I’m part of the green and fair bubble. And I love the fact that in this bubble, I meet so many like minded people. Lovely people who care. No wonder right, I want this bubble to grow? Not just for us, but for our planet and future generations. I hope that everyone who feels it’s important that ‘our bubble’ expands, joins our campaign.”

  Nanette Hogervorst, founder Sustainable Fashion Gift Card

  Nanette-Fashion-revolution-2019

  “I try to take away the argument ‘I don’t know where to find sustainable fashion’ by introducing people to sustainable clothing, shoes and cosmetics brands.”

  Anna Sophie and Esther,  owners Sophie Stone. A multi-brand webshop and soon their brick and mortar store will open in Utrecht

  > Bezoek de website van Sophie Stone

  Who-Made-My-Clothes-Sophie-Stone-landscape-LR

  “I like to use upcycled materials in the garments I create. Friends and family bring me their old clothes. This makes me happy and they are happy about the new items I make from it. In this way, I try to inspire people around me and show them how you consciously consume clothing.”

  Stephastique, designer and founder Stephastique

  > Bezoek de website van Stephastique

  Who-Made-My-Clothes-Stephastique

  “Slowly but surely, governments are taking initiatives to improve garment factories and the working conditions of people who work in the garment industry. But it is a slow and difficult process. That is why it is important that we pay attention to Fashion Revolution every year. Time to change!”

  Lonneke, founder BrandMission

  > Bezoek de website van BrandMission

  Who-Made-My-Clothes-brandmission-2022-LR

  “I just share the most simple things people can do: Buy less, buy better and more durable products. Not just follow trends, instead create your own style.”

  Shayonti,founder Urban Medley

  > Bezoek de website van Urban Medley

  Who-Made-My-Clothes-Urban-Medley-LR

  “I am committed to sustainability with my brand. So to tell my family and friends about sustainability, comes naturally. For example, I tell them about the choices I make in my production process, but I also take them second-hand shopping, for example, showing how much fun that is!”

  Rachel, designer and founder SeeFeel

  Who made my clothes SeeFeel-LR

  Our campaign will run throughout 2022, launching during Fashion Revolution Week, next stop Zero Waste Week and more occasions to come.

  Inspire-others-campaign-Stephastique-2022

  Photo: garment designed by Stephastique