Source photo: Trees for All
Meer en meer en meer kopen. Dat is het doel van koopjes festijn Black Friday. En ook al weten we inmiddels beter, toch slaan we wereldwijd massaal aan het shoppen. Waarom eigenlijk? Wie wordt hier nu eigenlijk beter van? En het belangrijkste: hoe kunnen we een streep zetten door Black Friday?
Dit blog is geschreven door Demi Karijowiredjo, medewerker communicatie en duurzaamheid bij de SFGC. Eerder werkte ze voor Fashion for Good en schreef ze haar bachelorscriptie over CSR communicatie van milieupraktijken in de mode-industrie. Eindredactie Nanette Hogervorst.
Vandaag, 25 november, is het Black Friday. Een oorspronkelijke Amerikaanse traditie die altijd wordt gehouden de dag na Thanksgiving en die de start van het koopjes seizoen rond de eindejaarsdagen inluidt. Voor deze dag proberen miljoenen winkeliers met man en macht de beste koopjes te bemachtigen, die ze dan vervolgens voor een spotprijs van de hand doen. Alleen de lokale ondernemer, doet dat niet per se voor zichzelf.
Foto: Joanne de Lijster. Winkel: BrandMission.
Op Black Friday gebeurt er iets ‘bijzonders’ onder consumenten. Wereldwijd ontstaat er een enorme scoringsdrang naar het beste en het goedkoopste koopje. Een universele emotie zo blijkt, want Black Friday beperkt zich allang niet meer tot Amerika. Inmiddels is zij overgewaaid naar de rest van de wereld, inclusief Nederland (Bell et al., 2014).
Helaas zorgt deze scoringsdrang dat naast grote multinationals, ook lokale winkeliers zich gedwongen voelen om mee te doen (Boyd Thomas & Peters, 2011; Lennon et al., 2018). Dat is een probleem, omdat de grote en welbekende fashion keten, zoals H&M of een Hugo Boss voelen, de kortingen niet direct in hun eigen zak en de lokale mode-ondernemer wel. Korting betekent voor hen minder marge en dus ook letterlijk minder inkomen voor henzelf. Zeker in de huidige tijd, met hoge energiekosten, kan de lokale (mode-)ondernemer, net als wij, elke cent goed gebruiken…
Als we eerlijk zijn: is één dag in het jaar dat je met flinke korting spullen kan kopen, niet direct hét probleem. Het probleem is wel dat we als Westerse samenleving bijna verslaafd lijken aan constant consumeren van (vaak) te goedkope spullen die we, als we heel eerlijk zijn, niet echt nodig hebben.
Gezien de huidige tekorten aan grondstoffen in de wereld, de impact van productie van spullen op het klimaat, en hoe de extreme kortingen kunnen doorsijpelen naar de werkdruk van (veelal laag of onderbetaalde) werknemers in de aanvoerketens, is ons huidige consumptiegedrag simpelweg niet houdbaar. Wat SFGC betreft, stimuleert en normaliseert Black Friday overconsumptie en het gevoel dat je product voor lage prijzen kan krijgen. En dat is nou net wat we niet willen in tijden van klimaatverandering.
Uit onderzoek blijkt dat in Amerika mode één van de meest gekochte Black Friday aankopen is (Sailer et al., 2022). PwC onderzocht dit voor de UK. Ook zij concluderen dat de mode een gewild product is deze dag (lees hier het artikel over dit onderzoek). Het is dus niet bijzonder dat deze industrie de laatste jaren veel kritiek heeft gekregen. Zo kreeg het Britse populaire merk Pretty Little Things in 2020 veel kritiek omdat ze deals tot wel 99% korting hadden (!) The Guardian schreef hier dit artikel over.
Gelukkig is er ook wat positiefs te melden. Fashion United schreef in oktober een artikel over een rapport waaruit bleek dat in de UK Black Friday een ‘dip’ vertoont. Het Nederlandse onderzoeksbureau Motivaction heeft vandaag, op Black Friday, een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er een verwachte lichte daling is van het aantal mensen dat dit jaar op koopjesjacht gaat. De groei van de tegenhanger ‘Green Friday’ speelt hierbij een rol stellen de onderzoekers.
Oké, zo ver is het nog niet. Maar zo stelt Motivaction: ‘Inmiddels kent één op vijf consumenten Green Friday. Iets minder dan de helft vindt het sympathiek, goed en inspirerend: misschien wel een extra reden om Black Friday over te slaan.’
Green Friday is ontstaan als tegenreactie op Black Friday en is een (wereldwijde) beweging om meer mensen bewust te maken over verantwoordelijk consumeren. De non-profit organisatie Trees for All leidt de Green Friday beweging en het aantal bedrijven dat meedoet groeit ieder jaar – en elk bedrijf geeft er zijn eigen invulling aan. Zo sluit Dille en Kamille zelfs haar winkels, doen veel bedrijven mee aan de Green Friday campagne of geven op hun (social) media kanalen een helder statement af: dat ze bewust niet meedoen aan dit koopjesfestijn.
Cynthia Schrijver, holistic stijlcoach, kent de mode- én duurzame modewereld van binnen en buiten en heeft de opkomst van Black én Friday gezien: “Er zijn zoveel mooie initiatieven van merken die een tegengeluid laten horen. Hiermee zorgen zij tevevns voor meer binding tussen hun eigen merk en (bewuste) consumenten. Deze positieve marketingacties zijn vaak ook een voorbeeld en inspiratie voor andere merken – en daarmee ook een aanmoediging om hetzelfde te gaan doen.”
Natuurlijk kan je zelf meer bewuste of zelfs geen aankopen doen. Volgens Cynthia inderdaad een eerste mooie stap. Maar er is meer mogelijk! “Je kunt ook anderen informeren over dat je niet meedoet en aandacht geven aan de gevolgen van Black Friday. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het te delen op jouw social media kanalen. Een krachtig middel om mensen bewust te maken.”
Verder kan je naast het volgen van de Sustainable Fashion Gift Card, ook meer inspiratie op doen bij duurzame (mode) influencers als When Sara Smiles, The Greenlist of Laura Lagomcom. En wist je dat de Sustainable Fashion Gift Card is opgericht met het idee om niet alleen zelf bewuste keuzes te maken, maar door onze giftcard cadeau te geven dit gedachtegoed ook op een positieve manier te verspreiden. Laten we dat vooral doen op Black Friday!
Op deze dag willen we graag nog meer mensen inspireren om bewuste keuzes te maken en kennis te laten maken met mooie duurzame initiatieven. Om deze reden kan je vandaag t/m a.s. zondag 27 november een giftcard voor 10 euro kunnen kopen voor een ander. De ontvanger zal een bestedingswaarde van 20 euro ontvangen. Daarnaast wordt er bij elke giftcard een extra boompje geplant via Trees for All, de trekker van Green Friday in Nederland.
Verder kan je naast het volgen van de Sustainable Fashion Gift Card, ook meer inspiratie op doen bij duurzame (mode) influencers als When Sara Smiles, The Greenlist of Laura Lagomcom. En wist je dat de Sustainable Fashion Gift Card is opgericht met het idee om niet alleen zelf bewuste keuzes te maken, maar door onze giftcard cadeau te geven dit gedachtegoed ook op een positieve manier te verspreiden. Laten we dat vooral doen op Black Friday!
Doe je mee aan ons initiatief? – Je kunt je hieronder er voor opgeven – Dan maak je onder andere kans op een 120 euro stijlcoach te goed bij Cynthia. Na het weekend, maandag 28 november maken we de winnaar bekend via mail.
Meld je aan vóór 27 november 23.59 uur weten wie jij wilt inspireren om bewuste keuzes te maken. U kunt maximaal vijf personen nomineren. Op 27 november sturen we ze een digitale Sustainable Fashion Gift Card ter waarde van 20 euro, die ze kunnen inwisselen bij 80+ sustainable fashion and lifestlyle entrepreneurs, waaronder BrandMission en Sophie Stone met een collectie voor mannen en vrouwen. Dankzij jou en met onze cadeaukaart ontdekken zij een wereld vol duurzame mode en lifestyle!
Vergeet niet je bijdrage van 10 euro per persoon te doneren om deze campagne mogelijk te maken.
On 3 June, from 16:00-19:00, you meet in The Student Hotel The Hague, Hoefkade 9 – 2 min walk from station Holland Spoor – two of The Hague’s finest clothing libraries: Masterpiece, Palanta and from Utrecht WAUWcloset.
You’ll get the opportunity to see, feel and fit their collection. Discover how clothing rental works and learn about its benefits, such as having access to a great variation of styles – even designer items. Start renting your clothes and say goodbye to an overflowing closet!
Entrance is free, but save your seat.
You have a closet full of clothes and nothing to wear. Let’s change that!
On 3 June, from 12:00-13:00, while enjoying a delicious veggie lunch, stylist and owner of the Iconic Wardrobe clothing library, Robin will provide you with tips to get you started with building up a conscious and sustainable wardrobe. During this lunch she will address how to discover your own style, how to create a basic wardrobe and add key pieces, how fashion rental can become part of this new wardrobe, and more!
Location is The Student Hotel Amsterdam West, Jan van Galenstraat 335. Entrance is free, but save your seat.
Vintage is called second hand, and second hand is called vintage? Do you still get it?
On 3 June, founder of the SFGC and fashion expert, Nanette, and vintage expert Hanna-Sara, will share with you the difference between vintage, second hand and other forms of the reuse of clothing. But the key question to this all: how sustainable is the re-use of clothing really?
Location of this workshop: The Student Hotel Amsterdam West, Jan van Galenstraat 335. Walk-in from 19:30. Workshop is from 20:00-21:30.
Entrance is free, but save your seat.
Nanette Hogervorst, founder Sustainable Fashion Gift Card
Anna Sophie and Esther, owners Sophie Stone. A multi-brand webshop and soon their brick and mortar store will open in Utrecht
> Bezoek de website van Sophie Stone
Stephastique, designer and founder Stephastique
> Bezoek de website van Stephastique
Lonneke, founder BrandMission
> Bezoek de website van BrandMission
Shayonti,founder Urban Medley
> Bezoek de website van Urban Medley
Rachel, designer and founder SeeFeel
Photo: garment designed by Stephastique