Het is tijd voor De Hoedenmaker

Dirk-Jan Kortschot en Marcel de Leeuw zitten front row bij de prachtige show van Tess van Zalinge tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari. Samen zijn ze ‘De Hoedenmaker’ en maakten de kleurige caps voor de show van Tess. Terwijl de modellen in een door Delfts blauw geïnspireerde en bijna sprookjesachtige collectie met hun caps passeren, knijpen ze elkaar in de hand. Het klopt.
Dit is een #designerstories interview en long read

“We beseften

dat het tijd is voor

een volgende stap”

Dirk-Jan Kortschot (48), bekend in internationale modekringen en onder de echte hoedenliefhebbers, maakt al 25 jaar hoeden en doet dat sinds 2010 samen met Marcel de Leeuw (48) onder de naam De Hoedenmaker.

“Tijdens die show beseften we beiden dat het tijd is voor een volgende stap”, vertelt Marcel. Hij zit gemakkelijk op een kruk en vertelt vrijuit. “En die volgende stap is een eigen show. Uitgangspunt blijft de hoed, we zijn immers De Hoedenmaker, maar we gaan nu ook de man van top tot teen aankleden.”

Dirk-Jan zegt met een ondeugende twinkeling in zijn ogen: “Ons doel is om een eigen show te presenteren tijdens Amsterdam Fashion Week in januari 2018”. Hij lacht. “We dachten dat dit een dwaas idee zou zijn gezien onze leeftijd. Maar de eerste reacties zijn goed.”

Ow-our-world-magazine-De-Hoedenmaker

Dirk-Jan Kortschot (links) en Marcel de Leeuw (rechts) zijn samen De Hoedenmaker

Hoe het allemaal begon

Alweer zeven jaar geleden startte De Hoedenmaker. En nog altijd maakt Dirk-Jan alle hoeden zelf, specifiek op aanvraag, of voor de eigen hoedencollecties die uitsluitend in hun eigen zaak te koop zijn.

Marcel vertelt over die begintijd. “Hoedenwinkels hadden toen nog een stoffig imago. Denk aan rijen planken overladen met hoeden en een mannetje met een hoed achter de eikenhouten toonbank, dat werk. Wij hebben geprobeerd dat stoffige imago van ons af te schudden en de hoed centraal te stellen, zodat deze echt tot zijn recht komt.”

Dat is gelukt. De winkel annex atelier aan de Keizersgracht ademt een rustige sfeer. De veelal klassieke hoeden, uitgevoerd in verschillende kleuren, komen mooi tot hun recht en het contrast met de industriële elementen in de winkel werkt. Op de werktafel liggen naald, draad en een beigekleurige hoed met spelden. Work in progress.

Dirk-Jan vult aan: “Naast een mooie winkel en een goed ontwerp, is het belangrijk om te denken in sferen, kleurstellingen en collecties. En dat kan Marcel net even beter dan ik”.

Marcel, lachend, : “Met de creativiteit van Dirk-Jan zouden we zo een hele wand kunnen vullen met allemaal verschillende, prachtige hoeden. Alleen voor de klant die een keus moet maken, werkt dat niet. Met een goede collectie help je mensen een keus te maken qua stijl en kleur”.

“Hipsters ging plots vintagehoeden dragen van de Episode”

Hoed weer hip door de hipster

Het creatieve talent en ambacht van Dirk-Jan, in combinatie met het visuele inzicht en gevoel voor de klant van Marcel, lijkt de sleutel tot hun succes. Maar zeggen ze, “ook de hipster-hype heeft een bijdrage geleverd”.

In de jaren ‘50 droeg iedereen nog een hoed of pet. Daarna verdween het hoofddeksel jaren uit het straatbeeld. Maar sinds kort is de hoed weer helemaal terug, en dat is vooral te danken aan de hipsters, vertelt Dirk-Jan. “Zij gingen plots vintagehoeden dragen van de Episode”.

Dat ze nu ook de uitdaging aangaan om een gehele kledingcollectie voor de man te realiseren, is eigenlijk een logisch vervolg op wat ze nu doen. Marcel: “Vaak als er een tas, sjaal of kleding van onszelf in de etalage hangt om het geheel mooi aan te kleden, vragen klanten of ze naast de hoed, of soms zelfs in plaats van de hoed, de items in de etalage kunnen kopen. We hadden toch het gevoel dat we daar iets mee moesten doen”.

Maar de uitbreiding heeft ook een andere reden. Ze beseffen dat in de toekomst de hoed en pet wellicht ooit weer in populariteit daalt. Dan is het fijn als klanten vanwege de modecollectie nog steeds de winkel bezoeken.

De kleurige caps gemaakt door De Hoedenmaker in de show van Tess van Zalinge ft. Royal Delft tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam januari 2017

Een ‘slow fashion’ hoed

Een hoed van De Hoedenmaker is een stukje ambacht waar tijd en liefde in is gestopt. De modellen zijn stijlvol en vrijwel tijdloos. Met een beetje zorg, heb je een hoed voor het leven. Toch is duurzaamheid geen specifieke pijler. En in de hoedenwereld blijkt duurzaamheid überhaupt niet echt een onderwerp van discussie. Marcel: “Ook klanten vragen er eigenlijk nooit naar.”

Dirk-Jan: “Voor zover ik weet, is er weinig tot geen innovatie gaande op het gebied van vilt. Het materiaal waar de meeste hoeden van worden gemaakt. En waar het precies vandaan komt en hoe het konijn of schaap echt wordt behandeld, is eerlijk gezegd een beetje een black box. Wel sta ik ervoor open. Zo heb ik ooit eens met vilt geëxperimenteerd dat deels van gerecycled materiaal was gemaakt, maar dat bleef niet goed genoeg in vorm. Het aprêt wat ik gebruik ter versteviging van het vilt is wel op basis van natuurlijke materialen. Het is dankzij mijn leverancier dat ik dit gebruik, zij heeft mij ooit aangeraden over te stappen van chemische aprêt naar aprêt op natuurlijke basis.

Naast hoeden hebben ze ook een collectie caps. Het ontwerp doet Dirk-Jan en de stoffen kopen ze zelf in. De caps worden vervolgens in Duitsland geproduceerd. “We hebben bewust voor dichtbij gekozen en niet voor Azië”, vertelt Marcel. “Dat zou misschien goedkoper zijn, maar weegt niet op tegen aspecten als milieu, kwaliteit en het vertrouwen dat alles gewoon goed en naar behoren is geregeld.”

“Het zou leuk zijn om eens De Hoedenmaker als eerste te horen”

Vol voor de toekomst gaan

Soms knijpt Dirk-Jan even in zijn arm, omdat hij bijna niet kan geloven dat ze het samen voor elkaar hebben gekregen om aan een Amsterdamse gracht een eigen winkel en atelier te hebben. En tel daar bovenop een aantal indrukwekkende shows waarvoor ze de hoeden hebben gemaakt, zoals de grote strohoeden voor de haute couturecollectie lente/zomer 2015 van Viktor en Rolf. Of de caps voor de show van Tess van Zalinge en de grote hoeden voor de show van Danial Aitouganov. Danial won Lichting 2016 en is nu ontwerper bij modehuis Chloé.

“Maar uiteindelijk blijft het de show van de ontwerper met de hoeden van De Hoedenmaker, als we al genoemd worden. Op een gegeven moment denk je dan toch, het zou leuk zijn om ook eens mijn naam als eerste te horen”, zegt Marcel eerlijk.

Ze gaan dan ook vol voor het avontuur om volgend jaar januari met een eigen show op Amsterdam Fashion Week te staan. Er moet nog ontzettend veel gebeuren, maar ze hebben het vertrouwen dat met hun doorzettingsvermogen, talent en ervaring, het gaat lukken.

We gaan het zien!

Crowdfunding

De-Hoedenmaker-winkel-atelier-caps-hoeden

De crowdfunding voor de collectie en de show van De Hoedenmaker gaat rond augustus live en zullen we aankondigen op de website en social media van OW.

Geen reactie's

Geef een reactie