Sustainable Fashion Gift Card op vrouw-verjaardagscadeau.nl
De SFGC staat nu als tip op de nieuwe site verjaardagscadeau-vrouw.nl. Een uit de hand gelopen stude...
Dit blog is geschreven door Maud Diender. Zij studeert af aan de opleiding Fashion and Textile Technologies. Eindredactie Nanette Hogervorst.
Als je weleens op het label kijkt van duurzame merken, komt je regelmatig de stoffen lyocell en tencel tegen. Dit zijn twee verschillende namen, voor vrijwel dezelfde stof. Tencel™ is alleen gemaakt door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing AG. Zij maken vele verschillende stoffen, één daarvan is lyocell en doen dit onder de merknaam Tencel™. Tencel is dus gewoon Lyocell.
Lyocell is gemaakt van cellulose en cellulose is het hoofdbestanddeel van bomen en planten. Het vormt de basis voor veel textielvezels. Bij lyocell komt deze cellulose uit houtpulp. Deze houtpulp is voornamelijk afkomstig van eucalyptusbomen. Ondanks dat lyocell dus een plantaardige vezel is, wordt het toch kunstmatig genoemd, omdat er redelijk wat chemicaliën nodig zijn om houtpulp te bewerken tot vezel. De chemicaliën die bij lyocell worden gebruikt zijn minder belastend voor het milieu in vergelijking met bijvoorbeeld de stof viscose dat ook van houtpulp gemaakt wordt. Viscose wordt veel door fast fashion merken gebruikt. Maar later meer over de nadelen van viscose.
Na katoen en polyester is deze houtcellulose het belangrijkste materiaal in de wereldwijde vezelproductie. Viscose omvat ongeveer 79% van alle houtcellulose vezels die er op de markt zijn. De overige zijn: Acetate, Modal en Cupro. Deze materialen worden ook gemaakt uit houtcellulose. De duurzamere variant van viscose, lyocell omvat slechts 4,3% van alle houtcellulose materialen.
Het verschil tussen beide stoffen, is dat wanneer je een kledingstuk gemaakt van Tencel™, draagt, je met de zekerheid dat de stof aan de kwaliteits- en duurzaamheidseisen van Lenzing AG voldoet. Je mag er dan vanuit gaan dat het gebruikte hout afkomstig is uit verantwoord geplante bossen en dat er gebruik wordt gemaakt van het closed-loop systeem, waarbij dus 99% van het gebruikte water en het niet-giftige oplosmiddel wordt hergebruikt bij een volgend productieproces van Tencel™. Wanneer een merk alleen met lyocell werkt, dan kan je er niet vanuit gaan dat dit productieproces is gevolgd.
Voor meer informatie lees het rapport van Fashion For Good over duurzame man-made cellulosevezels.
Laten we beginnen bij het begin. Zo is het goed om te beseffen dat Tencel™ geen 1 op 1 vervanger van een niet duurzaam materiaal zoals bijvoorbeeld biologisch katoen ➝ katoen. Het is echter wel ooit geïntroduceerd is als de vervanger van viscose. Lenzing AG kwam namelijk met een oplossing voor het vervuilende viscose. Zij besloten dat het productieproces veel duurzamer kon en kwamen met oplossingen voor onder andere het gebruik van schadelijke chemicaliën en ontbossing. In de MADE-BY environmental benchmark fiber classification, zien we dan ook dat Tencel onder de niet gerecyclede stoffen, als één van de duurzaamste wordt gecategoriseerd.
Tencel™ is afkomstig van voornamelijk eucalyptusbomen uit bossen met het FSC-keurmerk. De bossen die Lenzing hiervoor gebruikt zijn voor meer dan de helft in eigen beheer en komen onder meer uit Europa, Amerika, Canada en Scandinavië. Je leest op deze pagina waar het hout van Lenzing exact vandaan komt. Het hout wordt veelal verbouwd op gronden waar de bodemkwaliteit erg laag is. Dat betekent dat er geen landbouw op deze grond mogelijk is, maar dat de eucalyptusbomen er prima kunnen groeien. Ook wordt zoveel mogelijk hout in een buurland verder bewerkt. Zo hoeven de grondstoffen geen grote afstanden af te leggen voor de productie. Dat zorgt weer voor een lagere CO2 uitstoot.
Zoals eerder genoemd, wordt bij de productie van Tencel™ gebruik gemaakt van een zogenaamd closed-loop systeem. Dit betekent dat 99% van het water en oplosmiddel dat gebruikt wordt voor de productie hergebruikt wordt. Zo worden de oplosmiddelen niet in de rivieren geloosd. Ook wordt er sowieso geen gebruik gemaakt van het vervuilende koolstofdisulfide. In plaats hiervan wordt een veel minder schadelijke stof gebruikt die de afkorting NMMO heeft. De meeste Tencel™ vezels zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Naast de voordelen voor het milieu heeft Tencel™.
Tencel™ is onder duurzame merken niet alleen populair omdat zij goed scoort op gebied van duurzaamheid, maar ook omdat het een ontzettend fijne en mooie stof is om te dragen! . De belangrijkste eigenschappen zijn:
Tencel vervangt niet per se één stof, zoals biologisch katoen dat doet voor conventioneel katoen. We zien dan ook dat Tencel voor meerdere stoffen als zogenaamde ‘vervanger’ wordt gebruikt. Is dat inderdaad beter voor de natuur?
Zijde staat bekend om zijn zijdezachte en luxe uitstraling. Helaas is zijde niet echt een milieu- en diervriendelijk materiaal. Zo rapporteer het 2017 Pulse Fashion Rapport dat van 14 veelgebruikte stoffen, zijde het meest bijdraagt aan de opwarming van de Aarde. Daarnaast is zijde een dierlijke vezel dat afkomstig is uit de cocon van een zijderups. De rupsen worden gekweekt en in gevangen gehouden totdat er een cocon gesponnen wordt. Daarna worden de cocons gekookt terwijl de rupsen er nog in zitten. Dit om het speeksel van de zijdeworm los te weken. Hierdoor kan het zijde garen in een keer worden afgewikkeld. Een vreselijk proces dus. Overigens zijn er ook soorten zijde waarbij de rupsen niet levend gekookt worden. Maar helaas gebeurt het bij veel zijde nog wel.
Suggestie vanuit SFGC: voor de zijde uitstraling is Tencel™ dus zeker een meer milieu- en diervriendelijke optie.
Een kenmerkende eigenschap van polyester is dat het een sterk materiaal is. Je ziet daarom vaak dat bepaalde kledingstukken zoals sportkleding gemaakt worden van polyester. Een eigenschap die ook Tencel™ heeft is dat het materiaal erg sterk is. Op deze manier zijn Tencel™ en polyester geschikt voor dezelfde kledingstukken. Echter is polyester een stuk minder duurzaam. Zo wordt het gemaakt van ruwe olie, een nog meer vervuilende industrie dan de mode-industrie. Verder worden er bij polyester veel zware kleurstoffen gebruikt worden die ook weer vervuilend zijn. Een andere negatieve eigenschap van polyester is dat het microplastics loslaat tijdens het wassen. Deze komen in rivieren en meren terecht en zijn schadelijk voor milieu, dieren en ons eigen lichaam.
En dus geldt ook hier, Tencel™is een milieuvriendelijkere vervanger van polyester.
.
Zoals eerder in dit artikel genoemd, Lenzing heeft ooit Tencel geïntroduceerd als de vervanger van viscose. Qua grondstoffen hebben viscose en Tencel™. dan ook veel overeenkomsten. Hoewel viscose vaak als natuurlijke materiaal verkocht wordt en dus misschien duurzaam lijkt, is het helemaal niet zo duurzaam. Het grootste probleem is dat de productie enorm milieubelastend is. Dit allemaal omdat de productie van viscose er veelal op gericht is dat dit zo snel en goedkoop mogelijk moet. Om de houtcellulose tot een vezel te verkrijgen zijn veel chemicaliën nodig. Deze chemicaliën zijn vaak giftig en komen vrij in de lucht of rivieren in de buurt van de fabrieken. Naast het gebruik van schadelijke chemicaliën worden er voor de productie van viscose ook veel bomen gekapt voor de houtpulp – waarvan we zeker niet altijd weten of dit duurzaam beheerde bossen zijn. Hierdoor worden er jaarlijks miljoenen bomen gekapt voor het materiaal.
Voor meer informatie over de vervuilende viscose industrie kun je het rapport lezen van de changing markets foundation. Zij hebben onderzoek gedaan over de top 3 viscose-productielanden. (Met schokkende uitkomsten.)
Tencel™ heeft standaard een aantal keurmerken die ervoor zorgen dat de duurzaamheid van het materiaal gecontroleerd blijft worden. Omdat Lenzing de enige producent is van Tencel™ weet je zeker dat ieder item van dit materiaal alle keurmerken bevat.
Als eerste zijn de bossen waar de eucalyptusbomen vandaan komen FSC of PEFC gecertificeerd. Dit keurmerk garandeert dat het bos beheerd wordt op een duurzame manier. De biodiversiteit wordt hier zoveel mogelijk in stand gehouden. Ook houdt het keurmerk rekening met werkomstandigheden. Zo is er een verbod voor kinderarbeid, uitbanning van alle vormen van gedwongen of verplichte arbeid en uitbanning van discriminatie op de werkplaats. Ook het welzijn van de werknemers is dus een belangrijk aspect van het FSC-keurmerk. Het PEFC-keurmerk volgt de bos- en boom producten van duurzame bronnen tot aan het eindproduct. Ook dit keurmerk bevat eisen op het gebied van gezondheid, veiligheid en arbeidskwesties.
Naast deze keurmerken zijn alle producten van Tencel™ milieuvriendelijk verklaard door het EU Ecolabel. Dit is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Alle producten die door het label milieuvriendelijk verklaar zijn hebben een verminderde negatieve impact op het milieu, de volksgezondheid, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen. Alleen producten en diensten die voldoen aan de strenge eisen, kunnen het keurmerk krijgen. Ook zijn de producten van Tencel™ gecertificeerd als Biobased materiaal door de USDA (United States Department of Agriculture).
Als je een kledingstuk tegenkomt met het materiaal lyocell die niet afkomstig is van Lenzing, kun je aan de hand van bijvoorbeeld keurmerken zelf bepalen of het materiaal ook echt duurzaam is. Zo kun je kijken of het product een van de keurmerken heeft die Tencel™ ook heeft. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen of de vezels afkomstig zijn van duurzame bossen.
Het korte antwoord is: Nee. Maar iets genuanceerder: een kledingstuk van Tencel betekent vooral dat het materiaal milieuvriendelijker is dan conventionele modestoffen als polyester, katoen, viscose, etc. Behalve dat de keurmerken als FSC en PEFC ook iets zeggen over sociale standaarden met betrekking tot het bosbeheer, zegt het dus niets over of de fabriek(en) die jouw kledingstuk in elkaar heeft gezet, goed met zijn werknemers om gaat. Check dus altijd apart of een modemerk naast duurzame materialen, ook let op hoe de arbeidsomstandigheden zijn in haar keten. Zo kan je letten of het merk is aangesloten bij Fair Wear Foundation? Of ze zelf de fabrieken bezoeken? Of maakt zij (vrijwel) alles in eigen beheer? Als SFGC vinden we het jammer dat Tencel nauwelijks tot niets communiceert over de ‘people’ kant van duurzaamheid van het materiaal ofwel het kledingstuk/eindproduct wat daarmee wordt geproduceerd.
Steeds vaker wordt de wereld geteisterd door heftige bosbranden. Een van de oorzaken hiervan is de droogte door klimaatverandering. Voor Tencel™ worden er grote lappen grond aangebouwd met de bosbrand gevoelige Eucalyptusboom. Dit leidde de afgelopen jaren in onder meer Portugal en Spanje tot een grote branden. Oorspronkelijke komt de Eucalyptusboom uit Australië, maar groeit inmiddels als ’uitheemse’ boom inmiddels in vele andere landen. Doordat de boom origineel geen onderdeel is van de natuurlijk, tast helaas het op een negatieve manier de biodiversiteit aan.
Alsnog is Tencel vergeleken materialen als zijde, polyester en viscose zeker een veel duurzamere keuze. Als je hier meer over wil weten, COSH.ECO heeft over de impact van lyocell op biodiversiteit en bosbranden een zeer gedegen blog geschreven.
Tencel™is over het algemeen makkelijk in de verzorging. Bekijk altijd goed het waslabel dat in het kledingstuk staan. Over het algemeen kun je het item het best wassen op 30/40 graden. Droog het kledingstuk ook niet in de droger, maar liever gewoon aan de buitenlucht. Het materiaal droogt gelukkig erg snel. Een nadeel is dat het materiaal wel snel kreukt, maar minder als viscose.
Over het algemeen kan Tencel™ wel wat duurder zijn dan andere duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld biologisch katoen. Maar daar tegenover staan wel weer heel veel mooie eigenschappen en een wat luxere uitstraling vergelijkbaar met zijde.
Het bedrijf Lenzing™ blijft verder innoveren op het gebied van duurzaam textiel. Zo hebben ze in 2017 een nieuw materiaal ontwikkeld die nog net iets beter is dan Tencel™. Dit materiaal heet Ecovero™. Qua grondstof is het vergelijkbaar met Tencel™, het is namelijk ook gemaakt van houtcellulose. Het grootste verschil in eigenschap tussen Tencel™ en Ecovero™ is dat Ecovero™ een stuk kleurvaster is. Daarom zie je ook vaak kledingstukken van Ecovero™ met mooie gekleurde prints. Daarnaast gelden voor Ecovero™ nog striktere duurzaamheidseisen dan voor Tencel™.
De SFGC staat nu als tip op de nieuwe site verjaardagscadeau-vrouw.nl. Een uit de hand gelopen stude...
Tencel™ is een relatief nieuw en enorm duurzaam materiaal dat dertig jaar geleden op de markt kwam...
Arnhem en mode horen bij elkaar. De maand juni tot en met 10 juli staat de stad in het thema van duu...
Loop.a life is het eerste merk dat 100% circulaire kleding maakt van een hoog percentage lokaal afge...
Josette, oprichter van NoWa, maakt met partner Closing the Loop van het goud en zilver uit de telefo...
Doordat de populariteit van het veganisme groeit, gaan modebedrijven op zoek naar vegan materialen. ...
De meest gebruikte stof in de duurzame mode-industrie is toch wel ‘biologisch katoen’. Maar hoe ...
Claudia Walraven, freelance Project & Sustainability Manager, doet meet met de #nobuychallenge en ko...
De sjaal en capes in de webshop van Urban Medley zijn ontworpen en gemaakt door Indiase ontwerpers e...
Het afgelopen jaar was voor alle partners van de Sustainable Fashion Gift Card een pittig jaar. Onla...
Als Sustainable Fashion Gift Card zijn we dol op innovatieve merken! Zo kan je bij het duurzame stre...
Interview over de SDG's en duurzame mode met Marileen Bouman, Branding & Marketing coördinator bij ...
Claudia Walraven, freelance Project & Sustainability Manager, doet meet met de #nobuychallenge en ko...
Geen update over de SFGC of duurzame mode, wel het verhaal van Renee over haar vechtlust om te genez...
Iron Roots heeft samen met haar partner fabriek in Turkije de eerste microplasticvrije sport short o...
Ben je op zoek naar mooie duurzame kleding, maar weet je niet waar je ze online kan vinden? In dit a...
Wie heeft mijn kleding gemaakt? Hoe zijn mijn kledingstukken geproduceerd? Welke materialen zijn er ...
Begin dit jaar lanceerden #thenobuychallenge. Is een dergelijke challenge in deze voor ondernemers l...
Een kwart miljoen afgedankte plastic flessen zijn niet op de vuilnisbelt of in oceanen beland, maar ...
Claudia Walraven, freelance Project & Sustainability Manager, doet mee aan de No Buy Challenge. Kom...
Black Friday is begonnen, want het is vrijdag 27 november 1:30 In plaats van shoppen, schrijf ik een...
Asket's Impact Receipt wants us to skip sustainability and try responsibility, starting with knowing...
Wist je dat er bacteriën zijn die textiel kunnen verven? In tegenstelling tot de huidige textielver...
Het item was in de uitverkoop of de behoefte aan iets nieuws groot. Je zal en moet kleding kopen. Ko...
Ontdek digital fashion en kleding gemaakt met 3D printers, bodyscans en modulaire kledingpatronen, t...
Elke week deelt de Sustainable Gift Card drie concrete tips over hoe je duurzamer met jouw kleding o...
Elke week deelt de Sustainable Gift Card drie concrete tips over hoe je duurzamer met jouw kleding o...
It’s 5 a.m. Lital, however, is getting dressed, doing her hair, putting on her makeup, and waking ...
Have you ever wondered what influencers do with all their gifted products? We asked Instagrammer As...
Big brands are masters in convincing us to dismiss rational reasons to buy a product and instead, ma...
Have you ever clicked on Instagram, seen a nice blazer jacket and thought "I want this. Now,” and ...
For years Hanh had her own wholesale business in the fast fashion industry. Now, she's determined to...
How did we get so caught up on the idea that we have to own what we wear? And why is this finally ch...
Twaalf jaar deed ik aan atletiek en trainde zo zes keer in de week. Ik merkte op dat mijn sportkledi...
Ik wil mensen inspireren om uit hun comfortzone te komen. Want veel mensen willen wel duurzame kledi...
More fashion rental services are popping up all over the world. We wondered: If fashion rental is be...
We staan met zijn allen ervoor open om duurzame kleding te kopen. We zijn zelfs bereid om er meer vo...
Op 22 en 23 mei cureerde we een mini-tentoonstelling over 'Wat dragen we in de toekomst' voor het In...
The name Sarah Ditty probably doesn’t ring a bell. But let’s remember this lady’s name from no...
Lea Estherhuizen was determined to contribute to changing the working conditions of workers in globa...
Who are the people who make our clothes? Where do they make them and how? Most consumers have no ide...
Deze keer in Next Fashion Talents het modeduo Oliviér Josepha. Op authentieke en respectvolle wijze...
Following trends, developments and sharing insights is what I loved most about making OW. Magazine. ...
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos wet...
Who are fashion's future designers and entrepreneurs, who seamlessly integrate design and sustainabi...
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos wet...
Vertellen over je duurzame ambities loont voor een merk als Mud Jeans. Maar veel bedrijven begeven z...
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos wet...
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos wet...
In professionele context heb ik mijn verstrooide en chaotische eigenshappen redelijk goed weten te v...
'Ik huur mijn huis, huur mijn kleding en huur zelfs mijn fiets. Ik heb niets, behalve mijn vaste con...
Laatst vroeg ik mij af wat de invloed is van taal op hoe wij de wereld proberen te verduurzamen. Dit...
Het het aantal online platformen waar duurzame producten gekocht kan worden groeit. En niet zelden z...
Toen ik natuurkunde ging studeren, had ik niet gedacht dat ik een verzamelplatform zou oprichten voo...
The urge to use design as an agent of change felt stronger than ever before. These seven fashion pro...
De drang om verantwoordelijkheid te nemen voor verandering middels design is meer dan ooit aanwezig....
Is it really sustainable to order online 10 t-shirts and return 9? We all know the answer to this qu...
De problemen in de mode-industrie lijken bijna onoplosbaar. SilkSage gelooft dat met slimme technolo...
De zolen van de gumshoe zijn gemaakt van gerecycled kauwgom. Dat is nodig, want we gooien elk jaar 1...
Hoe rijmt de Lidl hun duurzame ambities met hun modecollectie? Immers, mode is één van ‘s wereld...
Met het 1-jarige bestaan van mijn webshop , 'The Collection One', hing de collectie een week lang in...
Het is Amsterdam Fashion Week, onder leiding van Danie Bles. Voor duurzaamheid lijkt weinig aandacht...
In hoeverre zijn consumenten écht bereid om duurzamer te leven? Wat hebben zij hiervoor over en wel...
Tijdens het shoppen voor kleding ben je ze vast weleens tegengekomen: de duurzame keurmerken. Maar w...
Afstand nemen van voor mijn waardevolle kledingstukken vind ik best moeilijk. Eindeloos de gaten ver...
Sale. Uitverkoop. Solden. Niet dat ik mensen geen korting wil bieden, maar ik wil dat mensen kopen v...
In de discussie over hoe we deze wereld duurzamer kunnen maken, blijft de rol van de ontwerper vaak ...
Otto von Busch, associate professor Parsons School of Design NY: ”Who’s really enforcing the rul...
As this project is close to my heart, it’s great to see that this topic, addressing the journeys o...
Vorige week kreeg ik de vraag of ik mee wilde denken bij het ontwerpen van een verpakking van een to...
Ik krijg regelmatig de vraag hoe het met mijn webshop ‘The Collection One’ gaat. Soms twijfel wa...
She has a clear vision. José Teunissen seeks to make the School of Design and Technology at London ...
Haar visie is helder. José Teunissen wil van de School of Design and Technology aan London College ...
Gemiddeld hebben we zo’n 28% aan kleding in onze kast hangen die we niet meer dragen. De vraag is:...
Al je in je kledingkast kijkt en beseft dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industr...
Ik moest op stel en sprong verhuizen, gezien de Amsterdamse huizenmarkt weinig ruimte biedt. Ik hoor...
Leslie Holden, part of the MT of Amsterdam Fashion Institute, realised sustainability can no longer ...
Unknown among most people: Japan is vintage heaven as well! I recently visited the country to see it...
It's time to take a critical look at the fashion system. That's what Daniëlle Bruggeman, lecturer i...
Het is tijd om met een kritische blik naar het modesysteem te kijken. Dat is wat Danielle Bruggeman,...
Nadat de Bengaalse kledingfabriek Rana Plaza op 24 april 2013 instortte, is er heel wat verbeterd in...
Met de vegan trend lijkt er steeds meer een taboe op leer te rusten. Hoe ga je hier als ontwerper di...
De heilige graal om duurzame mode 'hip' te maken, hebben we nog niet gevonden. Het lijkt lastig, maa...
In de huidige maatschappij die 24/7 doordendert, vol geweldige online levens en waarin iedereen succ...
Op werk ontmoet ik veel start-ups die vol passie een eigen merk willen starten, zo ook Caroline. Haa...
Menno is owner of Tenue de Nîmes, one of the best denim shops in the Netherlands. “Jeans belong t...
Ik deed mee aan de Circular Fashion Games en werkte aan de challenge Closet Mass Index. Dat zette m...
Tot slechts een paar maanden geleden dacht ik nog dat vlees eten milieuvervuiler nummer 1 was, maar ...
Luxe is weelde en overdaad. Een contrast met eenvoud en ‘zuinig zijn’ waar duurzaamheid voor sta...
De sjaals van Lucila Kenny zijn een lokaal product van eerlijke materialen. Helemaal in lijn met waa...
Met het project dat Meike is gestart, wil ze Indiase producten op de markt brengen en het verhaal va...
Modemerken met duurzame ambities. Vind die maar eens, tussen de ruim 1100 stands op vakbeurs Modefab...
Slow fashion brand Teym maakt klassieke mode-items van mooie kwaliteit en met een goede pasvorm. Kor...
Het wordt mensen lastig gemaakt om verantwoorde kledingkeuzes te maken, vindt mode-ondernemer Cécil...
Nu de webshop staat, is het tijd om te groeien. Het vinden van de juiste kleding van de juiste merke...
Menno is eigenaar van Tenue de Nîmes, één van de beste denimwinkels in Nederland. “Jeans is een...
Ik probeer de juiste sleutelbos van het rekje te trekken. De sleutelhangers lijken op elkaar; een ge...
Vorig jaar rond dit tijdstip zat ik strak in mij vel. Maar na negen maanden OW. Magazine ben ik 82 a...
In the surrealistic labyrinth of 'Modebelofte 2017' (Fashion Promise), the new elite' Digital Realis...
Grote getalen mensen die klimaatverandering ontkennen. Als je het mij vraagt, hebben ze een flink bo...
Hij bestelde een rol blanco stof en begon te pielen. Totdat hij een product had gemaakt waarvan hij ...
Bij Hulaaloop huur je kinderkleding en ruil je het om als je kind een maatje groter nodig heeft. Pap...
Inna’s fashion resolution 2018 staat vast: 'Detoxen'. Bewuster leven met minder spullen - dus ook ...
'The Collection One' is het tweede bedrijf dat ik opstart, maar ik leer nog elke dag. De do's en don...
In november worden de Spring/Summer collecties van komend jaar in showrooms van pr-bureaus uitgestal...
‘Danie Bles is nieuwe eigenaar van Amsterdam Fashion Week’ kopte de media. De één voelde plots...
The global demand for water is projected to outpace the supply in 2040 by 35%. And fashion is one of...
Kleding en cosmetica zijn belangrijk voor ons uiterlijk, maar onschuldig is het niet. Er zit micropl...
Can fast fashion be sustainable? Kathleen, VP Operations and Sustainability at sustainable fast fash...
Ze gaat voor kwaliteit, juist door haar ervaring in de mode. De industrie heeft haar laten inzien da...
Groen modeminnend Nederland maakte tijdens het Fair Fashion Festival kennis met de VN Sustainable De...
Ondernemen zit in het DNA van Lisa. Ze koos voor de duale studie Marketing for Future Entrepreneurs,...
Ratna Ho en Pascal Mulder zijn twee Nederlandse jonge ontwerpers. Ze wonnen in 2016 de ASN Bank Were...
Ik schrijf dit zonder enige afbreuk te willen doen aan de mooie initiatieven. En besef mij dat ik al...
Pakken wat je pakken kan, f*ck the planet: het kopen en dumpen van ‘wegwerpkleding’ wordt steeds...
Dikke handboeken, maar wat er precies met goede arbeidsomstandigheden werd bedoeld? Het bleef vaag e...
Niet alleen de consument verduurzaamt graag, ook bedrijven. En daar ben ik een groot voorstander van...
Monique Collignon does not only creates designs that stop fashionistas in their tracks, but also has...
Monique was asked to design an outfit for the opening of Dutch Sustainable Fashion Week 2017. The re...
Monique werd gevraagd om voor Dutch Sustainable Fashion Week 2017 een outfit te ontwerpen. Het resul...
Monique Collignon maakt niet alleen ontwerpen waarvan je als modeliefhebber stilvalt, maar heeft ook...
Alles draait om het vullen van de grote shopping bags die in de grote modeketens vaak klaarhangen. D...
Sustainable fashion kan ook sexy zijn en niet suf. Dus waar zijn al die toffe tantes die subtiel hun...
Roosmarie is een voorvechter van duurzame mode. Nu deze in versnelling is geraakt, legt ze haar focu...
Waarom modebedrijven deelnemen aan het convenant Duurzame Kleding en Textiel? Artikel over uitkomste...
Als student had ik weinig affiniteit met de eenheidsworst van studentenverenigingen: dezelfde polo-s...
“40% van de jongeren wil duurzame mode kopen, maar weet alleen niet hoe. En 30% is heel geïnteres...
Ik besefte mij: de wereld is overbevolkt en dat kan de mensheid fataal worden. We moeten een nieuwe ...
Toen ik eenmaal werkte, was ik toch wat gedesillusioneerd. Daar was dan de echte wereld met al haar ...
Meike, ontwerper, stylist en OW columnist, vertelt op camera hoe ze met CAPSEL mode-accessoires maak...
De Hoedenmaker maakt al 25 jaar succesvol hoeden en petten. Nu willen ze een herenmode collectie lan...
Ik word moe van die bewering dat je alles kan worden als je hard werkt. Accepteer gewoon dat je niet...
Rondom duurzame mode hing lange tijd een serieuze waas. Niet tof, niet hip en al helemaal niet te be...
Voormalig ombudsvrouw van de Volkskrant zegt dat de krant meer zou moeten praten over duurzaamheid, ...
In de drukke leventjes met goed geoliede huishoudens, moeten ouders écht ook nog rekening houden me...
The first batch of startups ‘graduated’ from the Fashion for Good - Plug and Play accelerator. T...
Studio M.E.N. says sorry for the pollution fashion generates, while showing a collection at Amsterda...
Hoe ik bewust geen duurzame voedings- en kledingkeuzes maakte en nu een platform voor duurzame mode ...
Kleren maken de man en dit geldt ook voor tassen. Ik ben niet op de hoogte van de laatste 'IT' bag, ...
Enough smart talk: action mode is the new cool. Six young designers showed at Amsterdam Fashion Week...
Tweedehands kleding is hip, ‘vintage’ en dé manier om je ‘conscious’ te kleden. Maar jarenl...
We gooien makkelijk onze kleding weg. Hoe gek zou het zijn wanneer we met andere eigendommen, zoals ...
Nieuwsgierig en op zoek naar antwoorden onderging ik mijn vuurdoop als reporter. Is een duurzame tex...
What if human hair was woven into the clothes that you wear? Weird idea? Maybe not. After all, wool ...
Wat als mensenhaar zit verweven in de kleding die je draagt? Raar idee? Misschien niet, wol is het h...
Startup ReBlend is vernieuwend. Ze maken garens van 100% gerecycled materiaal: 70% kleding, 30% PET ...
Een column die je wegwijs maakt in de wereld van de keurmerken. Waar moet je opletten? En zijn ze ee...
Kleding kopen met water is niet normaal. Maar dat is wel wat kleding kost. Heel veel water. Terwijl ...
Je haalt een shirt uit de was en ziet er is iets mis. Doe ik iets niet goed? Misschien, maar weet oo...
De huid is niet zomaar een orgaan, het is je grootste orgaan. En dag in dag uit stellen we deze bloo...
Het aanbod van duurzame modemerken groeit: er is keus! Maar of het ooit de norm wordt? Lonneke, eige...
De Hoedenmaker maakt creaties die te zien zijn in modeshows van internationale ontwerpers. Laatst be...
De cijfers liegen er niet om: de gemiddelde vrouw heeft 400 euro aan ongedragen kleding in haar kast...
Het internationale karakter van de mode-industrie maakt het geven van transparantie en voorkomen van...
Mijn huis wordt overschaduwd door klerezooi. De situatie is te bont geworden. Mijn kast heeft obesit...
Wat is dat ‘geheime’ ingrediëntenlijstje van de kledingindustrie? Hoe vinden we in hemelsnaam d...
Verhuizen is zo’n moment dat je spullen nodig hebt die je daarna vrijwel nooit meer gaat gebruiken...
"Wil je vernieuwing in je kast? Kijk eerst naar de kleding die je al hebt." Een interview met style ...
Fashion for Good says it’s here to make all fashion good. But actions speak louder than words. An ...
Wie heeft er in vredesnaam 60 paar schoenen nodig?! Mijn trots lag in het afvoerputje toen mijn antw...
De ‘push strategie’ waarbij merken collecties met veel marketing consumenten opleggen, is achter...
We gaan vaker en verder op vakantie. Hoe groen zijn we dan nog bezig? Een kleurrijke uiteenzetting o...
Over echte slijtageplekken in kledingstukken die al jaren meegaan en die het onderspit delven in de ...
Iets maken wat eerlijk en mooi is, is niet ‘suf’. Het is juist een uitdaging en vergt extra insp...
Waarom duurzame en eerlijke chocolade mainstream is en duurzame en eerlijke mode (nog) niet. In deze...
Wanneer je ‘duurzaamheid’ in je (groene) vingers hebt, kijk je met andere ogen naar duurzame mod...
Mijn ouders zijn nogal milieubewust. Zo wordt eten nooit weggegooid. Zelfs niet bij zeer twijfelacht...
Janne is de nieuwe columniste van OW.magazine! We spreken haar over macht, een betere wereld en filt...
De mode-industrie is ‘lekker’ bezig. Ze is ouderwets en duurzame mode mutserig. De rest van de w...