Inna is fashionista ten top! Maar doet niet aan impulsaankopen

Ze gaat voor kwaliteit, juist door haar ervaring in de mode. De industrie heeft haar laten inzien dat minder meer is. En doordat ze in haar huidige baan aan de minder ‘glamoureuze’ productiekant werkt, ziet ze inmiddels met gemak wat kleding van kwaliteit is en ‘troep’. De eerste vraag die merken haar stellen? ‘Hoe kan ik garanderen dat mijn collectie op een goede manier wordt gemaakt?’ Dit is Inna Udartzeva, onze nieuwe columnist en fashionista.

Q:

Een betere wereld begint bij jezelf. Hoe geef jij hier invulling aan?

A:

Voor mij is een betere wereld een continue proces van bewustzijn en (zelf)verbetering. Het gaat over durven falen en de volgende dag proberen het beter te doen. Geïnspireerd worden door mensen om je heen en op jouw beurt weer anderen inspireren, zodat je samen de wereld beetje bij beetje verbeterd.

Q:

De mode-industrie ligt al langer onder vuur vanwege verschillende misstanden in de keten. Hoe kijk jij hier tegenaan?

A:

Momenteel werk ik aan de productiekant van de mode-industrie. En de eerste vraag die ik van merken krijg, is ‘hoe kan ik garanderen dat mijn collectie wordt geproduceerd in een omgeving die kinderarbeidvrij is en milieuvriendelijk?’ Mijn antwoord is dan: ‘Bezoek de ateliers waarmee je werkt zelf, rapporteer over ze en evalueer ze. Zorg dat ze bijvoorbeeld zijn aangesloten bij een keurmerk en geef vooral voorlichting over het productieproces.’

Ik zie dat door de toenemende invloed van consumenten via social media, de mode-industrie wordt gedwongen meer openheid te geven over waar en hoe kleding wordt gemaakt. Veel merken besteden daarom aandacht aan het in kaart brengen van hun productieproces, zetten speciale liefdadigheidsprojecten op en/of werken met gerecyclede materialen. Allemaal positieve ontwikkelingen en volgens mij is dit geen trend. Dit blijft.

“De eerste vraag die ik van merken krijg, is hoe zij kunnen garanderen dat hun collectie op een goede manier wordt geproduceerd”

Inna-Udartzeva-ow-columnist

Q:

… en hoe heeft het jouw kledingkast beïnvloed?

A:

Ik merk dat ik heel sterk de behoefte heb aan kwaliteit. Minder spullen, minder ‘troep’ en onnodige accessoires. Ik kan nu beter een onderscheid maken tussen kleding die op een kwalitatieve wijze is geproduceerd en wat massaproductie is geweest. De neiging tot impulsaankopen heb ik daarom nauwelijks meer. Ik overweeg alles wat ik koop heel bewust.

Q:

Als je één ding voor de wereld zou mogen wensen, wat zou dat zijn?

Dat iedereen zijn of haar potentieel bereikt en de beste versie van zichzelf kan zijn. Voor mij, hoort daarbij jezelf kleden naar je eigen persoonlijkheid en stijl. Ik hoop daarom dat diversiteit in de mode gewaarborgd blijft en dat de industrie haar ‘spark’ niet verliest. En dat wij in een ethische en milieubewuste wereld nog steeds van creatieve en innovatieve collecties kunnen genieten.

Q:

Wanneer ervaar jij een geluksmoment?

A:

Een geluksmoment koppel ik niet zozeer aan een gebeurtenis of een persoon. Het is een moment van ‘being in the present’. Beseffen dat je goed op weg bent in het leven en dat je uitkijkt naar de toekomst. Mijn geluksmomenten overvallen mij heel random, in de loop van de dag. Bijvoorbeeld wanneer ik met een cappuccino in de trein zit op weg naar werk of tijdens het koken met vrienden.

Meer Monday columns
Geen reactie's

Geef een reactie