Josette maakt met NoWa No Waste sieraden

Nowa-jij-bent-goud-waard

Josette-nowa-2022

Foto rechts: Josette de Vroeg, oprichter NoWa

Josette, oprichter van NoWa, werkte bij Closing the Loop. Zij zamelen oude telefoons in op stortplaatsen in Afrika en laat deze op een verantwoordelijke manier recyclen. Dit bracht Josette op een idee. Nu is Closing the Loop een partner van NoWa en maken ze van het goud en zilver uit de telefoons tijdloze sieraden.

Dit artikel is geschreven door Lotte Hesseling.

Q: Jullie gebruiken voor NoWa afval om sieraden van te maken. Wat betekent afval voor jou?

“Ik ben fan van afval! Ik zie het elke dag weer als een uitdaging om de vaak negatieve associatie met afval te veranderen in een positieve en er weer nieuwe dingen van te maken.”

Q: In Nederland produceren we jaarlijks ongeveer 490 kilo afval per persoon. Naar 0 kilo per persoon, is dat mogelijk?

“Dat lijkt me niet echt realistisch. Het is wel goed om doelen te stellen maar dan iets realistischere doelen!”

Q: De overheid wil in 2050 volledig circulair zijn, welke rol zie jij voor NoWa in deze doelstelling?

“Met NoWa is ons doel om de waarde van afval te laten zien en om de berg elektronisch afval te verminderen. Dat doen we door educatie, onze producten en inzamelingscampagnes van oude telefoons. Ik denk dat NoWa de overheid kan helpen om het begrip circulair wat tastbaarder te maken.”

Q: Heb je er vertrouwen in dat we deze doelstelling in 2050 gaan halen?

“Ik heb er zeker vertrouwen in. Belangrijk is dat de vage term circulair tastbaar, positief en laagdrempelig wordt voor iedereen. De kunst is om van circulair het beste alternatief te maken zodat het veel aantrekkelijker wordt.”

“Met NoWa is ons doel om de waarde van afval te laten zien en om de berg elektronisch afval te verminderen.”

Nowa-e-waste

Q: Jij maakt weer hele nieuwe dingen van afval. Hoe zero waste ben je zelf?

“Dat gaat steeds meer de goede kant op. Bijvoorbeeld als ik nu iets nieuws koop, koop ik het bijna altijd via Marktplaats. Je vindt daar de meest prachtige dingen. En zelf verkoop ik ook mijn spulletjes.”

Q: Het gaat goed met NoWa! Hoe kijk je aan tegen meer consumptie als je juist staat voor minder afval?

“Consumptie is niet iets slechts, ons doel is dat mensen nadenken over waar iets van is gemaakt. Bij NoWa laten we precies zien waar de sieraden van gemaakt zijn. Ook wordt alles lokaal en op een ambachtelijke manier gemaakt. Daarbij maken we sieraden die tijdloos zijn, zodat je ze over een aantal jaar nog steeds graag draagt.”

Q: Hoe bereiken jullie het grote publiek met NoWa?

“We doen vaak inzamelingsacties van telefoons op bedrijven, die vaak veel telefoons hebben natuurlijk. Zo bereiken we veel meer mensen in één keer. We hebben al een aantal grote bedrijven als klant, maar dat moeten er veel meer worden! Het is een gemakkelijke manier om duurzaamheid tastbaar te maken op de werkvloer en medewerkers actief te betrekken.”

Q: Hoe proberen jullie mensen te inspireren?

“Ik hoop dat we met NoWa steeds meer mensen aanzetten tot nadenken over wat je met je producten doet als je ze zat bent. En dat we dus meer gaan recyclen. Ik geloof niet in wijzen met vingertjes, maar in laten zien hoe het óók kan. Namelijk van oude spullen weer een mooi product maken.”

Q: Waar staat NoWa in 2030?

“In 2030 wil ik dat alle winkels waar NoWa wordt verkocht inzamelpunten zijn voor oude telefoons. De goudzoekers workshop die we doen bij zowel bedrijven als scholen, wil ik ook flink uitbreiden. Je gaat dan op zoek naar het goud in je eigen mobiele telefoon. Verder gaan we de KettingreACTIE -inzamelingscampagnes bij bedrijven ook internationaal doen. We hebben nog genoeg plannen voor de toekomst!”

Meer verhalen

orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Slow nieuws & events

Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.