25 May Josette maakt met NoWa No Waste sieraden
Foto rechts: Josette de Vroeg, oprichter NoWa
Josette, oprichter van NoWa, werkte bij Closing the Loop. Zij zamelen oude telefoons in op stortplaatsen in Afrika en laat deze op een verantwoordelijke manier recyclen. Dit bracht Josette op een idee. Nu is Closing the Loop een partner van NoWa en maken ze van het goud en zilver uit de telefoons tijdloze sieraden.
Dit artikel is geschreven door Lotte Hesseling.
Q: Jullie gebruiken voor NoWa afval om sieraden van te maken. Wat betekent afval voor jou?
“Ik ben fan van afval! Ik zie het elke dag weer als een uitdaging om de vaak negatieve associatie met afval te veranderen in een positieve en er weer nieuwe dingen van te maken.”
Q: In Nederland produceren we jaarlijks ongeveer 490 kilo afval per persoon. Naar 0 kilo per persoon, is dat mogelijk?
“Dat lijkt me niet echt realistisch. Het is wel goed om doelen te stellen maar dan iets realistischere doelen!”
Q: De overheid wil in 2050 volledig circulair zijn, welke rol zie jij voor NoWa in deze doelstelling?
“Met NoWa is ons doel om de waarde van afval te laten zien en om de berg elektronisch afval te verminderen. Dat doen we door educatie, onze producten en inzamelingscampagnes van oude telefoons. Ik denk dat NoWa de overheid kan helpen om het begrip circulair wat tastbaarder te maken.”
Q: Heb je er vertrouwen in dat we deze doelstelling in 2050 gaan halen?
“Ik heb er zeker vertrouwen in. Belangrijk is dat de vage term circulair tastbaar, positief en laagdrempelig wordt voor iedereen. De kunst is om van circulair het beste alternatief te maken zodat het veel aantrekkelijker wordt.”
“Met NoWa is ons doel om de waarde van afval te laten zien en om de berg elektronisch afval te verminderen.”
Q: Jij maakt weer hele nieuwe dingen van afval. Hoe zero waste ben je zelf?
“Dat gaat steeds meer de goede kant op. Bijvoorbeeld als ik nu iets nieuws koop, koop ik het bijna altijd via Marktplaats. Je vindt daar de meest prachtige dingen. En zelf verkoop ik ook mijn spulletjes.”
Q: Het gaat goed met NoWa! Hoe kijk je aan tegen meer consumptie als je juist staat voor minder afval?
“Consumptie is niet iets slechts, ons doel is dat mensen nadenken over waar iets van is gemaakt. Bij NoWa laten we precies zien waar de sieraden van gemaakt zijn. Ook wordt alles lokaal en op een ambachtelijke manier gemaakt. Daarbij maken we sieraden die tijdloos zijn, zodat je ze over een aantal jaar nog steeds graag draagt.”
Q: Hoe bereiken jullie het grote publiek met NoWa?
“We doen vaak inzamelingsacties van telefoons op bedrijven, die vaak veel telefoons hebben natuurlijk. Zo bereiken we veel meer mensen in één keer. We hebben al een aantal grote bedrijven als klant, maar dat moeten er veel meer worden! Het is een gemakkelijke manier om duurzaamheid tastbaar te maken op de werkvloer en medewerkers actief te betrekken.”
Q: Hoe proberen jullie mensen te inspireren?
“Ik hoop dat we met NoWa steeds meer mensen aanzetten tot nadenken over wat je met je producten doet als je ze zat bent. En dat we dus meer gaan recyclen. Ik geloof niet in wijzen met vingertjes, maar in laten zien hoe het óók kan. Namelijk van oude spullen weer een mooi product maken.”
Q: Waar staat NoWa in 2030?
“In 2030 wil ik dat alle winkels waar NoWa wordt verkocht inzamelpunten zijn voor oude telefoons. De goudzoekers workshop die we doen bij zowel bedrijven als scholen, wil ik ook flink uitbreiden. Je gaat dan op zoek naar het goud in je eigen mobiele telefoon. Verder gaan we de KettingreACTIE -inzamelingscampagnes bij bedrijven ook internationaal doen. We hebben nog genoeg plannen voor de toekomst!”
Meer verhalen
orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.
Ratna Ho en Pascal Mulder zijn twee Nederlandse jonge ontwerpers. Ze wonnen in 2016 de ASN Bank Wereldprijs en zijn nu genomineerd voor de Ignite Award.
Interview over de SDG's en duurzame mode met Marileen Bouman, Branding & Marketing coördinator bij het tassenmerk MYoMY.
Sale. Uitverkoop. Solden. Niet dat ik mensen geen korting wil bieden, maar ik wil dat mensen kopen vanuit de gedachte dat ze investeren in een kledingstuk.
Het item was in de uitverkoop of de behoefte aan iets nieuws groot. Je zal en moet kleding kopen. Kosten wat kost. Een miskoop ligt dan snel op de loer.
The first batch of startups ‘graduated’ from the Fashion for Good - Plug and Play accelerator. Time to ask the startups the vital question: how was it?
Het afgelopen jaar was voor alle partners van de Sustainable Fashion Gift Card een pittig jaar. Onlangs spraken we het eerlijke tassenmerk MYoMY hierover.
Het aanbod van duurzame modemerken groeit: er is keus! Maar of het ooit de norm wordt? Lonneke, eigenaar van BrandMission stoeit met het antwoord.
For years Hanh had her own wholesale business in the fast fashion industry. Now, she's determined to get fashion rental business WAUWcloset off the ground.
"Roll up your sleeves, smell your armpit and start working." These words got everyone on their toes during the opening talk of Dutch Design Week 2018. The speaker was Ravi Naidoo, one…
De heilige graal om duurzame mode 'hip' te maken, hebben we nog niet gevonden. Het lijkt lastig, maar soms is het simpel: vraag #WhoMadeMyClothes?
Met het 1-jarige bestaan van mijn webshop , 'The Collection One', hing de collectie een week lang in The Impact Shop. Dit leerder ik ervan.
Het wordt mensen lastig gemaakt om verantwoorde kledingkeuzes te maken, vindt mode-ondernemer Cécile Scheele. Daar wil ze verandering in brengen.
Slow nieuws & events
Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.