12 jun Je huid is je grootste orgaan
Over Nanette Gevoel voor rechtvaardigheid en mode is er altijd geweest. Ze werkte tijdens haar studie communicatie in kledingwinkels en als vrijwilliger bij ngo’s op verschillende korte projecten in binnen- en buitenland. Uiteindelijk kwam ze te werken in de financiële sector. De eerste ideeën voor Our World (OW) zette ze eind 2015 op papier toen ze in Brussel woonde en werkte voor de duurzaamheidsafdeling van ING in België.
Rond mijn twintigste ben ik kort flink ziek geweest en mijn afweersysteem kreeg een flinke optater. Bij mij resulteerde dit in een overgevoelige huid. Twee jaar lang was het één groot rood, geïrriteerd zooitje natuur. Toen besefte ik pas dat je huid ook een orgaan is en dat we deze dag in dag uit blootstellen aan de kleding die we dragen.
De huid is niet zomaar een orgaan, het is je grootste orgaan. Bij een volwassene is het oppervlak zelfs zo’n anderhalf tot twee meter en weegt 15 tot ongeveer 20 kilogram.
En om nog even op de educatieve tour te blijven:
Je huid speelt een belangrijke rol binnen je afweersysteem. Via het bloed komen er witte bloedcellen in de huid die binnendringende chemische stoffen en bacteriën op kunnen nemen en onschadelijk maken. Alleen soms veranderen deze witte bloedcellen in allergiecellen die zich gaan richten op één bepaalde stof. En dan ben je dus de pineut, want dan wordt er langzamerhand een allergie opgebouwd.
Geschat wordt dat ongeveer 2 tot 3 % van de bevolking een huidreactie op kleding heeft doorgemaakt in Nederland. Maar helaas zijn deze cijfers niet erg betrouwbaar, want veel mensen realiseren zich niet dat hun klachten veroorzaakt werden door een kledingstuk, of maakten er geen melding van en gooiden het kledingstuk gewoon weg. Er is natuurlijk een grote kans dat het toch maar een paar euro heeft gekocht, dus who cares.
Weet wat je draagt
Zoals Meike zich in haar column al afvroeg: wat zijn de voedingswaarde van een kledingstuk? Op een blik eten staat een hele rij van ingrediënten. Ben je allergisch voor noten, gluten of iets anders, dan check je even die verpakking. Maar bij kleding moeten we het doen met een paar woorden, zoals: 100% Nylon, 70% katoen en 30% polyester.
Hoe fijn zou het zijn als het kledinglabel bijvoorbeeld zou aangeven:
Bevat kleurstoffen
Direct Black Dit is een kleurstof die goed wateroplosbaar is en bijzonder weinig tot contactallergie leidt.
Disperse Blue 106 Deze kleurstof wordt gebruikt om aan textielproducten diepe donkere kleuren te geven. Producten die deze stof kunnen bevatten zijn bijvoorbeeld kledingstukken (vooral polyester en acetaat), beddengoed en ondergoed. Vrij berucht als het gaat om het irriteren van de huid.
De huidige kledinglabels geven nauwelijks informatie over wat je daadwerkelijk op je huid draagt
Bevat kwaliteitsverbeteraars
Formaldehyde Deze stof wordt gebruikt voor het kreukherstellend maken van textiel, zoals katoen en linnen. Leidt alleen tot contactallergische reacties wanneer formaldehyde tijdens het gebruik uit de kleding vrijkomt. Tegenwoordig wordt dit zoveel mogelijk voorkomen, waardoor formaldehyde als oorzaak voor een kledingallergie laatste tijd sterk is afgenomen.
Synthetische vezels, deze zijn op chemische wijze gemaakt, kunnen irritatiereacties geven van de gevoelige huid
Transparantie relevant voor de consument
Natuurlijk willen we dat modemerken lijsten publiceren met alle leveranciers waarmee zij werken. Al zal dit waarschijnlijk vooral mode professionals aanspreken – of een enkele ‘die hard’, want welke consument gaat er nu een lijst doorploeteren met namen van leveranciers die hem of haar niets zeggen?
Transparantie ligt soms veel dichterbij de consument, gewoon in het kledinglabel. En dan heb ik het niet over kledinglabels die jou willen inspireren met het verhaal van de Chinese kleermaker die dankzij de door jou net aangeschafte blouse zijn kinderen naar school kan laten gaan – al is dat wel heel belangrijk natuurlijk, maar gewoon: Wat draag ik nu écht allemaal op mijn huid?
Geen reactie's