Je kan maar één outfit tegelijk aan

Ontwerper en stylist Meike is een praktisch ingestelde idealist. En als we willen dat de mode-industrie verduurzaamt, is praktisch idealisme erg welkom. Haar columns voor OW.magazine zijn een ‘sneak peek’ in hoe respect voor mens en milieu ontwerp en styling kan beïnvloeden. Maar voordat zij dit met ons deelt: ‘Wie is Meike?’ in vijf vragen.

Q:

Een betere wereld begint bij jezelf. Hoe geef jij hier invulling aan?

A:

Het is eigenlijk altijd te weinig. Maar het is ook niet altijd even gemakkelijk. Als mens, consument en als ontwerper en stylist, probeer ik daarom vooral bewuste keuzes te maken.

Zo beland eten niet in de prullenbak. Ik koop vooral verse producten en eet die op voordat ze bederven. Wanneer er te veel eten in huis is wat ik nooit op krijg, dan maak ik daar iemand anders blij mee. Maar ik probeer bijvoorbeeld ook de kraan niet onnodig lang te laten lopen. Heel simpel eigenlijk.

Als ontwerper en stylist loopt duurzaamheid als een rode draad door mijn werk. In de huidige tijd vind ik het trouwens een must om hier rekening mee te houden. Daarbij vind ik het een fijne uitdaging – iets moois maken wat tegelijkertijd goed is.

“Je doet eigenlijk altijd te weinig. Maar het is ook niet makkelijk”

Meike, ontwerper, stylist en columnist OW.magazine

Q:

De mode-industrie ligt al langer onder vuur vanwege verschillende misstanden in de keten. Hoe kijk jij hier tegenaan?

A:

De ramp in Rana Plaza – deze week vier jaar geleden – heeft veel mensen wakker geschud, zowel de industrie maar ook de consument. Dat is winst. Aan de andere kant, wie neemt op dit moment nu eigenlijk echt zijn verantwoordelijkheid om deze puinhoop op te ruimen?

Q:

… en hoe heeft het jouw kledingkast beïnvloedt?

A:

Ik kan mijn koopdrang goed in toom houden. Ook als ik opslag verliefd word op een kledingstuk! Maar als ik het na een aantal weken nog steeds graag wil hebben, ga ik terug om het te halen. Uitverkocht? Dat is dan jammer, maar niet het einde van de wereld.

Als ik iets koop, doe ik dat graag tweedehands, bij Lena de kledingbibliotheek of via ruilacties. Zo hebben mijn zussen, moeder, vriendinnen en ook ikzelf, best heel veel kleding. We plukken daarom af en toe iets uit elkaars kast. Je kan uiteindelijk toch echt maar één outfit tegelijk aan.

“Uitverkocht? Jammer, maar niet het einde van de wereld”

Something with flowers – Editorial shoot in HOTEL NOT HOTEL, Amsterdam
Fotografie: Robin Griffin / Stylist / Meike Fleskens / Visagie: Ellen van Berkel / Model: Marissa by Touché Models

Q:

Als je één ding voor de wereld zou mogen wensen, wat zou dat zijn?

A:

Duh… “world peace” natuurlijk! Het zou mooi zijn als mensen net zo goed voor de wereld zouden zorgen als de wereld voor hen. Wederzijds respect dus. En dat komt uiteindelijk neer op “world peace”. Heeft Miss World toch een puntje…

“Het zou mooi zijn als mensen net zo goed voor de wereld zouden zorgen als de wereld voor hen”

Q:

Wanneer ervaar jij een geluksmoment?

Haha, ik ben een enorme optimist – dus heb je even? Ik kan pagina’s vullen met geluksmomentjes!

Ik vind het heerlijk als het licht mij ‘s ochtend wekt, daarom slaap ik ook al jaren zonder gordijnen.

Maar ook wanneer ik iets moois heb gemaakt, of dit nu een illustratie, textiel of iets anders is. Het moment dat het uit mijn vingers komt, ben ik echt wel even heel gelukkig. En dit geluk wordt vermenigvuldigd als wat ik heb gemaakt, wordt gewaardeerd door anderen.

Meike gaat maandelijks voor OW.magazine een column schrijven. De eerste verschijnt aanstaande
maandag 1 mei. Benieuwd naar het werk van Meike? Neem dan een kijkje op haar website

Meer van Meike
Geen reactie's

Geef een reactie