Let’s slow down fashion this summer en doe mee met de CollAction

Al je in je kledingkast kijkt, heb je er dan niet genoeg van? We hebben (bijna) allemaal te veel kleding in onze kast hangen die niet gedragen wordt – volgens onderzoek van de HvA gemiddeld zo’n 28%. Dat kan en moet anders. Waarom? Omdat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is.

“Er ligt een grote rol bij bedrijven, maar een beter milieu begint bij jezelf, dus kom ook zelf in actie!”

Zo doe je mee

Meld je eenvoudig aan op de Slow Fashion Summer CollAction actiepagina en deel deze actie met al je vrienden op social media. Deel het filmpje en laat zien dat jij de Slow Fashion Summer steunt! #ikhebergenoegvan #SFS #CollAction

Waarom is het belangrijk dat ik mee doe?

Het shopgedrag van de consument moet ernstig onder de loep genomen worden. Natuurlijk ligt hier een hele grote rol voor de kledingbedrijven, maar een beter milieu begint bij jezelf, dus we zullen ook zelf in actie moeten komen. We lijken soms wel verslaafd aan kleding kopen, misschien herkenbaar?

We kopen goedkope fast fashion, bijvoorbeeld een leuk item en als we er genoeg van hebben, of de kwaliteit was zo slecht dat het na tien keer dragen niet veel meer voorstelt, gooien we het weg. Alsof het niets is, terwijl de productie van alleen al een simpel katoenen t-shirt al 2700 liter schoon water kost (!) De mode-industrie behoort tot de grootste watergebruikers en -vervuilers. Als we zo doorgaan (niet alleen mode, maar ook andere sectoren), is de verwachting dat in 2040 de vraag naar schoon water 35% meer is dan we beschikbaar zullen hebben in de wereld.

Kortom: Tijd voor collectieve actie. Met ‘Slow Fashion Summer’ willen we mensen wakker schudden en onze ‘verslaving’ aan het kopen van kleding ietwat indammen. Meld je daarom aan voor de Slow Fashion Summer CollAction. Waarin we met elkaar de drie zomermaanden in Nederland geen nieuwe kleding zullen kopen – tweedehands, kleding ruilen of huren kan wel. Als er minimaal 2500 mensen meedoen, zou ons collectieve ‘consuminderen’ gelijk staan aan een besparing van 90 miljoen liter water en 360.000 kilo minder CO2 uitstoot.

Jose-Koopman-miss-green-kantoor-expert-views-OW-magazine

Dit is een gastcolumn van Marijn Bij ABN AMRO adviseert ze collega’s en klanten over milieu, sociale en ethische risico’s en beleid. Ook was ze mede-auteur van de ABN AMRO Sustainable Fashion Guide en meer publicaties waar duurzaamheid en ondernemen samenkomen. Alsof dat niet genoeg is, helpt ze met haar eigen onderneming, De Groene Strik, MKB-bedrijven te verduurzamen, is ze betrokken als adviseur bij OW, het educatieprogramma Fashion Choices en deze zomer actief voor de CollAction ‘Slow Fashion Summer’.

Meer gastcolumns
Geen reactie's

Geef een reactie