06 jun Lokale textielindustrie terug in Nederland: is dat mogelijk?
We eisen steeds vaker meer transparantie van de mode-industrie en meer controle over de keten. Geen misstanden op de werkvloer, milieuschade dient beperkt te blijven, en ga zo maar door. Terecht. Maar het internationale karakter van de mode-industrie maakt het geven van volledige transparantie en het voorkomen van milieuschade niet per se makkelijker. Wat nu?
Eén van de oplossingen zou zijn om meer lokaal te gaan produceren. Het project Going Eco Going Dutch, dat wordt getrokken door Future Makers ArtEZ, onderzoekt samen met een aantal partners of dit mogelijk zou zijn.
Het project richt zich in eerste instantie op de circulaire economie. In een notendop: een economie die vrijwel geen afval kent, omdat afval geen afval is maar grondstof voor nieuwe producten. Daarnaast ligt de focus op de lokale markt. Vragen die Going Eco Going Dutch onder meer hoopt te beantwoorden: hoe mode en kleding ontwerpen van lokaal geproduceerde vezels onderdeel zouden kunnen worden van een circulair productiesysteem? En hoe kunnen we deze lokaal-geproduceerde mode vervolgens in de (lokale) markt positioneren?
Om de food analogie maar weer eens aan te halen: lokaal en biologisch geteelde seizoensgroenten worden door slimme marketeers middels foodboxen aan de man gebracht. Misschien dat de fashionbox een idee is?
Na de foodbox de fashionbox?
Verschillende soorten vezels, waaronder hennep (de crème-kleurige)
Hennepvezels honderd procent NL
Bijzonder aan Going Eco Going Dutch is de betrokkenheid van verschillende type partners. Denk aan ArtEZ en haar studenten, ontwerpers uit de mode, interieur, producenten, en meer. Eén van deze partners is StexFibers uit Arnhem. Zij hopen in de (nabije) toekomst in Nederland op grote schaal hennepvezels te kunnen produceren die geschikt zijn voor hoogwaardig textiel.
Terugkomend op de lokale insteek van het project. Hoe mooi zou het zijn als van die lokaal geproduceerde hennepvezel in Nederland doek kan worden gemaakt, uiteindelijk kleding van kan worden geproduceerd en op de lokale markt kan worden verkocht, gedragen en uiteindelijk gerecycled!
De waarheid is alleen, dat we zover nog niet zijn. Maar misschien wel fijn om te weten dat door verschillende partijen hier hard aan wordt gewerkt.
Future Makers Fashion en Design Festival Arnhem
Op 14 juni worden tijdens het (jaarlijkse) event Future Makers 2017 de voorlopige resultaten van Going Eco Going Dutch gepresenteerd. Het event vindt plaatst tijdens het Fashion en Design Festival in Arnhem, Mocht je hier niet bij kunnen zijn, niet getreurd, de resultaten lees je terug in OW.magazine.
Alle partners die betrokken zijn bij dit project: Alcon Advies, Beddinghouse, Collectie MeH, Enschede Textielstad, I-did, Johan van den Acker TextielFabriek, Moyzo, De Reuver Breifabriek, Saxion, Stexfibers, Studio by Judith ter Haar, Texperium, Tous les Chéris,
Ook is Going Eco Going Dutch één van de projecten die wordt getrokken vanuit het zogenaamde Centre of Expertise Future Makers: Research, Fashion, Design, dat weer verbonden is aan het innovatienetwerk CLICK NL, onderdeel van de Topsector Creatieve Industrie van de Nederlandse overheid.
Ga in gesprek over mode in het café
Aansluitende aan het Festival vindt het Awearness Fashion Café plaats. Ga hier in gesprek met expert als Roosmarie Ruigrok, ontwerper Pascal Mulder van Ho+Mulder, stijlanalist Tonny van der Linden en Ashna Chhatta van Stoere Vrouwen. Ook kun je kennis maken met special guest Cara Boccieri van Ways of Change die te zien was bij Floortje naar het einde van de wereld.
Going Eco Going Dutch wint Raak-award
OW. Magazine ging op zoek naar het antwoord op de vraag: Is een duurzame textielindustrie in Nederland mogelijk? We spraken met de projectleiders en partners van Going Eco Going Dutch.
Geen reactie's