Loop.a life creëert een circulaire textielketen

Loopalife-ellen-mensink-LR

Links: Ellen Mensink, oprichter loop.a life en Brightloops

Het bedrijf Brightloops, dat van textielafval garens, vilt en knitwear maakt, heeft een eigen kledingmerk voor vrouwen en mannen onder de naam Loop.a life. Het is het eerste merk dat 100% circulaire kleding maakt van een hoog percentage lokaal afgedankte kleding. De ramp in kledingfabriek Rana Plaza was de aanleiding voor Ellen Mensink om vijf jaar geleden dit bedrijf op te richten. Inmiddels zitten ze in de fase van start-up naar scale-up.

Dit blog is geschreven door Lotte Hesseling.

Q: Wat heeft afval voor een betekenis voor jou?

“Voor mij bestaat afval eigenlijk niet. In de kledingindustrie worden super veel grondstoffen gebruikt die nog steeds van grote waarde zijn als ze worden afgedankt. Dat kunnen we dus nog hergebruiken.”

Q: In Nederland produceren we jaarlijks ongeveer 490 kilo afval per persoon. Naar 0 kilo per persoon, is dat mogelijk?

“Dat is een flinke uitdaging maar je kan ver komen. Dat begint vooral met bewustzijn onder mensen. Het is de taak aan de overheid,
industrie en bedrijven dit doel te halen en uiteindelijk aan de consument een verantwoorde keuze hierin te maken.”

Q: De overheid heeft als doel in 2050 volledig circulair te zijn, hoe helpen jullie hieraan mee?

“Met Loop.a life – het 100% circulaire knitwear merk van Brightloops – laten wij zien dat het kan, een volledig circulaire textiel- keten. Met de komst van Brightfiber, de nieuwe textielrecycling fabriek in Amsterdam, gaan we opschalen. Zo ruimen we samen de lokale afvalberg op. Goed voor onze economie en planeet.”

Q: Denk je dat we deze doelstelling in 2050 halen?

“Zeker! En de nieuwe UPV-wetgeving gaat ons hierbij helpen. Producenten worden met de UPV verantwoordelijk gesteld om uiterlijk in 2025 minimaal 25% van hun producten uit post-consumer afval te laten bestaan. Om de keten te veranderen en de markt te activeren, moet ook een urgentie ontstaan vanuit de markt en vraagkant. Van beide kanten moeten er stappen gezet worden.”

“Door alle ‘groene’ marketing rondom duurzaam, circulair en recycling, denkt de consument onterecht dat er al veel gebeurt op gebied van circulair textiel. Maar niets is minder waar.”

Loopalife-interview-ellen-mensink

Q: Wat is een grote misvatting volgens jullie in de kledingindustrie?

“Dichterbij produceren en kennis ontwikkelen, draagt bij aan het leren, innoveren en gezamenlijk opschalen naar grotere hoeveelheden. Door alle ‘groene’ marketing rondom duurzaam, circulair en recycling, denkt de consument onterecht dat er al veel gebeurt op gebied van circulair textiel. Maar niets is minder waar. Loop.a life heeft bewezen dat het kan: van lokale reststromen prachtige kleding maken. Met de komst van de Brightfiber fabriek wordt deze capaciteit opgeschaald en kunnen we dit voor veel meer merken mogelijk maken.”

Q: Jullie zijn bezig met het realiseren van de textielrecyclingfabriek Brightfiber. Hoe gaat dat eruit zien?

“Deze fabriek gaat vezels, garens en doek leveren. In de opmaat naar de nieuwe fabriek is Brightfiber bezig met een grootschalig garen ontwikkeltraject. Wij doen dit samen met Europese spinners, lokale breiers, Nederlandse merken, Wieland & Textiles2Textiles en de Provincie Noord Holland. Ons doel is om van de vijf verschillende grote reststromen in deze regio, nieuwe dunnere en zachtere garens te ontwikkelen.”

Q: Je bent met je bedrijf veel bezig met duurzaamheid. Hoe is dat in je persoonlijke leven?

“Als gezin doen we hard ons best om zo bewust mogelijk te leven, maar dat kan natuurlijk altijd beter. We scheiden afval, we kopen tweedehands en hergebruiken materiaal in ons huis. Als ik iets nieuws koop is duurzaamheid altijd een onderdeel van mijn beslissing.”

Q: Wat zijn jouw ambities voor Brightloops? En waar sta je in 2030?

“Onze ambitie is de aller duurzaamste trui maken van de planeet! Daarin zijn we al aardig geslaagd. In 2030 willen we breder bekend zijn onder meer doelgroepen en uitbreiden naar Europa. We willen een voorbeeld zijn in de wereld van circulaire mode. En uiteraard moet de Brightfiber fabriek tegen die tijd op volle toeren draaien.”

“Onze ambitie is de aller duurzaamste trui maken van de planeet!”

Meer verhalen

orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Slow nieuws & events

Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.