25 May Loop.a life creëert een circulaire textielketen
Links: Ellen Mensink, oprichter loop.a life en Brightloops
Het bedrijf Brightloops, dat van textielafval garens, vilt en knitwear maakt, heeft een eigen kledingmerk voor vrouwen en mannen onder de naam Loop.a life. Het is het eerste merk dat 100% circulaire kleding maakt van een hoog percentage lokaal afgedankte kleding. De ramp in kledingfabriek Rana Plaza was de aanleiding voor Ellen Mensink om vijf jaar geleden dit bedrijf op te richten. Inmiddels zitten ze in de fase van start-up naar scale-up.
Dit blog is geschreven door Lotte Hesseling.
Q: Wat heeft afval voor een betekenis voor jou?
“Voor mij bestaat afval eigenlijk niet. In de kledingindustrie worden super veel grondstoffen gebruikt die nog steeds van grote waarde zijn als ze worden afgedankt. Dat kunnen we dus nog hergebruiken.”
Q: In Nederland produceren we jaarlijks ongeveer 490 kilo afval per persoon. Naar 0 kilo per persoon, is dat mogelijk?
“Dat is een flinke uitdaging maar je kan ver komen. Dat begint vooral met bewustzijn onder mensen. Het is de taak aan de overheid,
industrie en bedrijven dit doel te halen en uiteindelijk aan de consument een verantwoorde keuze hierin te maken.”
Q: De overheid heeft als doel in 2050 volledig circulair te zijn, hoe helpen jullie hieraan mee?
“Met Loop.a life – het 100% circulaire knitwear merk van Brightloops – laten wij zien dat het kan, een volledig circulaire textiel- keten. Met de komst van Brightfiber, de nieuwe textielrecycling fabriek in Amsterdam, gaan we opschalen. Zo ruimen we samen de lokale afvalberg op. Goed voor onze economie en planeet.”
Q: Denk je dat we deze doelstelling in 2050 halen?
“Zeker! En de nieuwe UPV-wetgeving gaat ons hierbij helpen. Producenten worden met de UPV verantwoordelijk gesteld om uiterlijk in 2025 minimaal 25% van hun producten uit post-consumer afval te laten bestaan. Om de keten te veranderen en de markt te activeren, moet ook een urgentie ontstaan vanuit de markt en vraagkant. Van beide kanten moeten er stappen gezet worden.”
“Door alle ‘groene’ marketing rondom duurzaam, circulair en recycling, denkt de consument onterecht dat er al veel gebeurt op gebied van circulair textiel. Maar niets is minder waar.”
Q: Wat is een grote misvatting volgens jullie in de kledingindustrie?
“Dichterbij produceren en kennis ontwikkelen, draagt bij aan het leren, innoveren en gezamenlijk opschalen naar grotere hoeveelheden. Door alle ‘groene’ marketing rondom duurzaam, circulair en recycling, denkt de consument onterecht dat er al veel gebeurt op gebied van circulair textiel. Maar niets is minder waar. Loop.a life heeft bewezen dat het kan: van lokale reststromen prachtige kleding maken. Met de komst van de Brightfiber fabriek wordt deze capaciteit opgeschaald en kunnen we dit voor veel meer merken mogelijk maken.”
Q: Jullie zijn bezig met het realiseren van de textielrecyclingfabriek Brightfiber. Hoe gaat dat eruit zien?
“Deze fabriek gaat vezels, garens en doek leveren. In de opmaat naar de nieuwe fabriek is Brightfiber bezig met een grootschalig garen ontwikkeltraject. Wij doen dit samen met Europese spinners, lokale breiers, Nederlandse merken, Wieland & Textiles2Textiles en de Provincie Noord Holland. Ons doel is om van de vijf verschillende grote reststromen in deze regio, nieuwe dunnere en zachtere garens te ontwikkelen.”
Q: Je bent met je bedrijf veel bezig met duurzaamheid. Hoe is dat in je persoonlijke leven?
“Als gezin doen we hard ons best om zo bewust mogelijk te leven, maar dat kan natuurlijk altijd beter. We scheiden afval, we kopen tweedehands en hergebruiken materiaal in ons huis. Als ik iets nieuws koop is duurzaamheid altijd een onderdeel van mijn beslissing.”
Q: Wat zijn jouw ambities voor Brightloops? En waar sta je in 2030?
“Onze ambitie is de aller duurzaamste trui maken van de planeet! Daarin zijn we al aardig geslaagd. In 2030 willen we breder bekend zijn onder meer doelgroepen en uitbreiden naar Europa. We willen een voorbeeld zijn in de wereld van circulaire mode. En uiteraard moet de Brightfiber fabriek tegen die tijd op volle toeren draaien.”
“Onze ambitie is de aller duurzaamste trui maken van de planeet!”
Meer verhalen
orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.
For years Hanh had her own wholesale business in the fast fashion industry. Now, she's determined to get fashion rental business WAUWcloset off the ground.
"Roll up your sleeves, smell your armpit and start working." These words got everyone on their toes during the opening talk of Dutch Design Week 2018. The speaker was Ravi Naidoo, one…
Het item was in de uitverkoop of de behoefte aan iets nieuws groot. Je zal en moet kleding kopen. Kosten wat kost. Een miskoop ligt dan snel op de loer.
Het wordt mensen lastig gemaakt om verantwoorde kledingkeuzes te maken, vindt mode-ondernemer Cécile Scheele. Daar wil ze verandering in brengen.
Hij bestelde een rol blanco stof en begon te pielen. Totdat hij een product had gemaakt waarvan hij dacht, dit is het. Kledingmerk ‘Hempje’ was geboren.
Ontdek digital fashion en kleding gemaakt met 3D printers, bodyscans en modulaire kledingpatronen, tijdens de nieuwe tentoonstelling 'A Cut Above' in het modemuseum van de Fashion for Good Experience.
Met het 1-jarige bestaan van mijn webshop , 'The Collection One', hing de collectie een week lang in The Impact Shop. Dit leerder ik ervan.
Nadat de Bengaalse kledingfabriek Rana Plaza op 24 april 2013 instortte, is er heel wat verbeterd in de mode-industrie. Maar er is ook nog veel wat verbeterd moet worden. Zo scoren nog…
The first batch of startups ‘graduated’ from the Fashion for Good - Plug and Play accelerator. Time to ask the startups the vital question: how was it?
Slow fashion brand Teym maakt klassieke mode-items van mooie kwaliteit en met een goede pasvorm. Kortom: ze zitten zo lekker... dat je ze afdraagt.
De heilige graal om duurzame mode 'hip' te maken, hebben we nog niet gevonden. Het lijkt lastig, maar soms is het simpel: vraag #WhoMadeMyClothes?
Slow nieuws & events
Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.