Mijn fashion resolution 2018: detoxen van mijn kledingkast. Doe je mee?

Inna-udartzeva-ow-monday-column-portret Over Inna Ze werkt in de mode, maar ‘glamorous’ zal ze haar werk niet noemen. Dagelijks helpt ze merken met het vinden van ateliers en fabrieken in het buitenland om de gemaakte ontwerpen te produceren. Ook begeleidt ze de productie van collecties. Ze kan daarom als geen ander zien wat kleding is van kwaliteit en wat ‘troep’. Juist het werken in de mode, heeft haar laten inzien dat minder, meer is.

Mijn goede voornemens voor 2018 staan vast: ik wil minder spullen. En wat ik heb van betere kwaliteit. ‘Detoxen’ noemen we dat tegenwoordig, hét antwoord tegen overconsumptie en een weg naar een bewuster, simpeler en een harmonieuzer leven. Het gaat immers niet enkel over opruimen om ruimte te maken voor nieuwe spullen, maar ook over over kritisch kijken naar wat je hebt en bewuste keuzes maken. Welke kleding houd je wel en welke doe je weg – lees: gaat naar een tweedehands winkel, een vriendin, of een recyclingbedrijf.

Vol enthousiasme pluk ik dat ontzettend leuke jurkje uit de winkelrekken. En op dat moment lijkt het alsof alles wat ik nodig hebt dat ene jurkje is. Een echte (en zoveelste) impulsaankoop, want thuis blijkt de kleur toch niet zo mooi, de mouwen zitten irritant in de weg en het materiaal kreukt erg. Ik heb natuurlijk helemaal niet goed over de aankoop van het jurkje nagedacht en waarschijnlijk niet eens gepast. Samen met andere impulsaankopen, hangt ze nog steeds in mijn kledingkast. Te wachten op die ene gelegenheid dat ik besluit haar te dragen, maar waarvan wij beide weten dat deze niet zal komen.

inna-udartzeva-ow-mondacy-column-detox_hanger

Photo by Renata Fraga on Unsplash

Een bewust gekozen garderobe voor jouw eigen geluk

Wij, mensen, lijken gelukkiger te worden als we doelbewust ergens voor kiezen. Of het nu gaat om de liefde van ons leven of zoiets simpels als kleding. Want wanneer mensen moeite moeten doen voor iets of wanneer voorafgaand aan onze keuzes een uitgebreid beslissingsproces heeft plaatsgevonden, waarderen we het uiteindelijke resultaat veel meer – zo kreeg ik mee tijdens mijn studie. Mijn ‘fashion resolution’ 2018 is dus het detoxen van mijn garderobe. Want heel eerlijk, ik ben er de laatste tijd niet heel tevreden meer over. Te veel impulsaankopen die ik nauwelijks draag en nu ik wat ouder ben, vind ik niet al de kleding in mijn kast nog even leuk. Ik heb laatst een start gemaakt, waarmee ik mijn neiging tot impulsaankopen nauwelijks meer heb:

  • Leg per kledingcategorie alles wat je hebt naast elkaar en kies. Heb je zes blauwe jeans? Kies er twee die je zeker gaat dragen en doe de rest weg. Dat is lastig (!) Maar na een tijdje wordt het makkelijker en voelt het zelfs bevrijdend. Ook draag ik de gehouden kleding met meer plezier en ben verbaasd hoeveel combinaties je kan maken met een minimalistische kledingkast.
  • Dan, voorkom dat je kast binnen de kortste keren weer volhangt met ‘troep’. Hoe? Shop kleding alsof je je nieuwe smartphone aanschaft. Je gaat online op zoek naar informatie, prijzen en kijkt waar de prijs-kwaliteit verhouding het beste is. Het product bekijk je misschien een aantal keer – in de winkel of online – en pas als je het zeker weet, ga je over tot aankoop.
2018: wie ‘detoxt’ met mij mee?

‘Detoxen’ van mijn garderobe is mijn fashion resolution 2018, omdat ondanks mijn vliegende start er nog heel wat valt te verbeteren. De daadwerkelijk vrijgemaakte ruimte vulde ik laatst toch weer op met een aantal niet zo kwalitatieve impulsaankoop – Ai.

Dus stond ik laatst, net als vele vrouwen met mij, weer voor een kledingkast met het gevoel niets te hebben om aan te trekken. En daar wil ik nu wel een beetje vanaf! Herken je dat? Zo ja, laten we dan samen het nieuwe jaar beginnen met het detoxen van onze kledingkast en ze in 2018 alleen nog maar vullen met keuzes – niet met impulsen.

Meer van Inna

Deel jouw #goodfashionresolutions2018  en win 100 euro shop te goed
Fashion for Good nodigt je uit om tijdens de feestdagen te brainstormen over hoe we komend jaar bewuster onze kleding kunnen kopen, dragen en weggooien – door een #goodfashionresolution2018 te maken en deze te delen op Instagram met de gelijknamige hashtag. Om iedereen te bedanken voor zijn waardevolle bijdragen, maak je kans op één van de drie prijzen, waaronder een online shop te goed van 100 euro bij Charlie + Mary en een one-on-one sessie met een modestylist gespecialiseerd in duurzame mode.

Geen reactie's

Geef een reactie