Mini-mode voor de kleine consument met mega gevolgen

Over Meike Haar hart ligt bij innovatie en materialen. Zo maakte ze voor haar afstuderen aan Artemis mutsen van mensenhaar. Niet gek dus dat ze inmiddels in Eindhoven ontwerpt waar innovatie en textiel samenkomen. Daarnaast freelanced ze als ontwerper en stylist. Haar loopbaan begon ooit aan ArtEz. Ze studeerde er mode maar verliet de opleiding, omdat ze deze te veel gericht vond op het worden van die ene zeldzame ‘top ontwerper’.

Is het de leeftijd? Rammelende eierstokken, protocollen en kinderkriebels. Ook het menselijke productieproces blijkt in mijn omgeving in volle gang. En iedere kleine wordt flink in de watten gelegd. Lees: kleertjes, knuffeltjes en ander textiel. Want die onwijs toffe stoffen mini-pakjes kun je toch niet laten liggen?! Mijn persoonlijke fabriekje staat voorlopig nog wel even stil, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik vaak als een blok val voor die mini-mode.

Onlangs zat ik met een startend kinderkledingmerk rond de tafel. Bij het bespreken van de ontwerpfase en het productieproces vroeg ik of duurzaamheid een factor in het verhaal zou spelen. Helaas leek de beoogde doelgroep dit niet echt belangrijk te vinden. Niet per se omdat ze er het budget niet voor zouden hebben, maar in de drukke levens met belangrijke banen en goed geoliede huishoudens, zou men echt geen tijd en energie over hebben om het zichzelf moeilijk te maken bij de aanschaf van de nodige garderobes.

Het gezinsleven kan soms veel van je kan vragen. Kinderen kosten naast de nodige centen ook tijd en energie. Ze groeien als kool en moeten zich zo gezegd als kind kunnen gedragen, wat betekent dat de kleding die ze dragen niet altijd lang mee gaat. En je wilt ook dat jouw kind er leuk en verzorgd bij loopt. Is die opgave zo al niet ingewikkeld genoeg? Moeten ouders nu écht ook nog rekening houden met de duurzaamheid van de mini-mensen mode en extra investeren in dit toch al beperkt houdbare product?

Juist, lijkt mij! Zij zijn de toekomst en dit gaat om hun toekomst. Zij zullen de gevolgen van onze consumptiemaatschappij in een extremere mate ervaren dan wij nu doen. Wanneer je het maken van bewuste en duurzame keuzes er dan niet met de paplepel in giet, beperk je ze dubbelop (!)

“In de drukke levens met goed geoliede huishoudens, moeten ouders écht ook nog rekening houden met de duurzaamheid van de kleding van hun kroost?”

Meike-Fleskens-columnist-Monday-column-moeder-op-bakfiets-met-kind

Credits: title Urban Mom, door Amsterdamized, Flickr all Creative Commons

Bewuste kinderkledingkeuzes

Daarnaast, je wilt toch ook het beste voor je spruit? Is het dan niet extra belangrijk dat jouw kind materialen draagt die goed zijn voor het toch al tere huidje? Dus textiel waar geen nare chemische stoffen in zijn verwerkt? Daarbij, chemische stoffen vervuilen weer het drinkwater van heel veel andere kids. En je wilt toch zeker ook niet dat voor de kleding dat jouw kind draagt, een ander kind (vaak) onder erg slechte omstandigheden in een fabriek heeft moet ploeteren om het in elkaar te zetten? En is het niet zo dat vaak al op jonge leeftijd de kledingkasten uitpuilen met overbodig kledij?

Naar mijn idee wordt er veel te weinig aandacht besteed aan bewuste kledingkeuze voor onze koters. Wat ik in mijn eigen omgeving wel vaak zie, is dat te kleine kleding wordt doorgegeven aan de nog wat kleinere opvolger in de omgeving. Super natuurlijk! Maar er kan nog zoveel meer. Zoals een lease systeem voor goede kinderkleding bijvoorbeeld. Hier sprak ik over met een startende ondernemer die dit opzet, tijdens een gezellige en interessante bijeenkomst van Circle Economy over “The Missing Link” in het sluiten van de cirkel in de mode en textielindustrie.

Na zo’n inspirerende bijeenkomst realiseer ik mezelf nog eens, wat een gemiste kans het is als een nieuw kinderkledingmerk zich niet richt op een duurzaam geproduceerde garderobe. Ze hebben juist de mogelijkheid om moeders te motiveren en bij te dragen aan een beter leven voor de drager.

“Een gemiste kans als een nieuw kinderkledingmerk zich niet richt op een duurzaam geproduceerde  garderobe”

Interessante links

Meike-Fleskens-columnist-Monday-column-kindermode-lease-hulaaloop

Meer van Meike
Geen reactie's

Geef een reactie