Missie geslaagd: Claudia kocht zes maanden géén kleding

Bijna een jaar gelden, 1 januari 2021. Insta-accounts werden ontvolgd en nieuwsbrieven unsubscribed. Claudia besloot mee te doen aan #thenobuychallenge en was vastberaden om zes maanden lang geen kleding te kopen. En dat is haar gelukt. In 2021 werd er zes maanden lang geen enkel kledingstuk aan de garderobe van Claudia toegevoegd. Terugkijkend: hoe heeft ze #thenobuychallenge ervaren? En heeft haar consumptiepatroon blijvend veranderd?

Over de No Buy Challenge

De initiatiefnemers van de challenge zijn Marieke Pauline, oprichter van de community The Green Girls Club, en Sara Dubbeldam, bekend van haar instagram account When Sara Smiles. Deze green girls zijn zeker niet tegen het kopen van kleding, maar willen vooral dat we bewuster gaan kopen. Door een half jaar de reset button in te drukken, wordt er ruimte gecreëerd om te beseffen wat we allemaal al in onze kast hebben hangen en dat meer te waarderen.

Het is gelukt! Maar hoe ervaarde je het?

“Het ging verbazingwekkend goed.”

Q: Toen je op helft van #thenobuychallenge was, zei je al dat het meeviel. Geen enkele dip gehad?

“Nee, niet echt. Ik heb me bewust uitgeschreven op een aantal nieuwsbrieven en besloot sommige Instagram-accounts te ontvolgen. Door corona kon en kan er niet gewinkeld worden en zijn er geen gelegenheden waarvoor je iets nieuws zou willen kopen. Zonder weinig verleidingen, maakt niet kopen makkelijker denk ik. “

Q: De challenge is afgelopen, hoe houd je het vol?

“Ik merkte tijdens de challenge na vijf maanden dat de drang om kleding te kopen niet meer in mijn systeem zat. Ik dacht er dan wel een aan, maar dan wist ik: ‘gewoon even volhouden’. De drang vervloog dan snel. Toch ben ik wel een beetje bang dat ik vroeg of laat weer in mijn oude patroon zal vervallen.”

Q: Hoe ben je van plan om dat te voorkomen?

“Ik blijf uitgeschreven op bepaalde nieuwsbrieven. En bijna automatisch stel ik mijzelf nu de vraag: ‘heb ik dit kledingstuk wel echt nodig?’ Ik ben echt veel selectiever geworden. Ook blijf ik werken met een capsule wardrobe, waar ik begin dit jaar een cursus over heb gevold. Voor de zomer vind ik dat trouwens lastiger om te doen dan voor de winter. In de winter heb ik genoeg aan een paar basics, een goed vest en een mooie blazer. Voor de zomer heb ik veel meer kleding, van blousjes, topjes en vooral veel zomerjurkjes. Maar als oplossing heb ik voor de zomer een soort ‘joker-hoek’ bedacht met wat extra kleding.”

Q: Heeft deze zes maanden de manier waarop je met kleding omgaat blijvend veranderd?

“Het belangrijkste is dat ik zelf echt bewuster wilde consumeren. Daar ben ik mee aan de slag gegaan afgelopen half jaar. Ik heb het boek ‘The Year of Less gelezen, de capsule wardrobe cursus gevolgd, meegedaan aan de #thenobuychallenge en mijn kast grondig opgeruimd. De kelder staat nu vol met zakken haha. Al die dingen hebben ervoor gezorgd dat ik en een aantal tools voor mezelf ontwikkeld die mij helpen om deze verandering vol te houden.”

Q: En dan de ‘hamvraag’, heb je al wat gekocht?

A: “Vlak na de challeng was ik een dagje uit in Haarlem. Toen heb ik wel direct wat gekocht. Daar voelde ik me wel een beetje schuldig over. Maar ik weet ook, dat ik nu goed nadenk over mijn aankopen en koop niet iets wat ik echt niet nodig heb. Dat heb ik ook gemerkt tijdens de challenge, er zijn zoveel manieren waarop met kleding bezig zijn leuk kan zijn. Dat is niet enkel kopen, je kan ruilen, lenen of werken met een capsule wardrobe. Door een half jaar niets te kopen ontdek je dit soort alternatieven en kom je erachter wat voor jou werkt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Walraven (@claudiawalraven)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Walraven (@claudiawalraven)

Lees hier meer over Claudia:
Website van Claudia Walraven

Initiatieven aangesloten bij de Sustainable Fashion Gift Card waarbij je niet hoeft te kopen
Geen reactie's

Geef een reactie