Mode persdagen besteden aandacht aan duurzaamheid

Over Meike Haar hart ligt bij innovatie en materialen. Zo maakte ze voor haar afstuderen aan Artemis mutsen van mensenhaar. Niet gek dus dat ze inmiddels in Eindhoven ontwerpt waar innovatie en textiel samenkomen. Daarnaast freelanced ze als ontwerper en stylist. Haar loopbaan begon ooit aan ArtEz. Ze studeerde er mode maar verliet de opleiding, omdat ze deze te veel gericht vond op het worden van die ene zeldzame ‘top ontwerper’.

November. Voor mij de maand dat de Spring/Summer 2018 collecties in de showrooms van pr-bureaus worden uitgestald. ‘Press People’ worden uitgenodigd voor deze sneak peek. Onder het genot van een hapje en een drankje mogen we komen kijken wat er volgend seizoen in de winkels zal hangen. En vooral: welke toffe stukken stylisten – zoals ik – in de Media kunnen laten schitteren.

De halfjaarlijkse ‘press days’ van veelal pr-bureaus, maar het kunnen ook mode-agenturen zijn of een bedrijf met meerdere merken in het portfolio, zijn best wel een big deal in de agenda van modemensen werkend in de branche. Het is de eerste kennismaking met kleding die volgend seizoen in de winkels zal hangen en, als het goed is, het modebeeld zal gaan bepalen. Wat hangt daar nu?! Een label op een kledingstuk vertelt dat dit exemplaar duurzaam is geproduceerd. En niet alleen dit item, maar meerdere stuks zijn behangen met deze notitie. Dit is nieuw! en welkom als je het mij vraagt.

Meike-selected_column7

Persdag BESTSELLER. Naast Selected, heeft het modebedrijf heeft ook merken als ONLY, Jack&Jones en VILA in het portfolio. Foto Meike

Als stylist op een persdag

Met de persdagen hebben deze bedrijven de nieuwste collecties in de showroom hangen. Dat is handig, want zo weet ik als stylist wat er komend seizoen in de winkels te koop zal zijn. En wanneer ik een fotoshoot voor een (online) magazine mag doen, ga ik langs deze bedrijven om kledingstukken te lenen die ik nodig heb om mijn editorial te laten knallen en met mijn werk consumenten te inspireren – en wellicht ook aan te sporen om de kleding te kopen. De persdagen lopen altijd een seizoen vooruit, omdat het vaak even duurt voordat de beelden van een shoot in een magazine staan en de kleding ook dan nog te koop moet zijn.

Jammer genoeg, krijgt duurzaamheid tijdens deze persdagen meestal niet zo veel aandacht. Maar gelukkig zag ik afgelopen keer dus echt wel wat verandering. Want, jawel, bij die ene showroom hingen dus labels op verschillende kledingstukken om zo aan te geven dat deze exemplaren duurzaam geproduceerd worden. Bij andere bureaus werd bijvoorbeeld bij specifieke merken aangegeven dat ze duurzaam zijn. En als klapper zijn daar dan ook nog enkele PR-bureaus die zich helemaal focussen op duurzame merken en producten. Erg fijn om zo bij W-green agency de producten te bewonderen, wetende dat alles wat je ziet op een zo duurzaam mogelijke wijze wordt gemaakt.

“Erg fijn om bij W-green agency producten te bewonderen. Wat je ziet is op een zo duurzaam mogelijke wijze gemaakt”

Meike-OW-column-W-Green-agency

Persdag W.Green, opgericht door Willa Stoutenbeek, is een Branded Communication Agency met expertise op gebied van duurzame mode en lifestyle

Kleine stapjes duurzaamheid die inspireren

Dit blijven natuurlijk nog steeds allemaal ondernemingen die de mensheid aansporen om vooral te blijven consumeren en de fast fashion industrie in leven houden. En natuurlijk zou het helpen als mensen juist worden gemotiveerd om minder te consumeren. Maar dat zie ik voorlopig nog niet – op grote schaal – gebeuren. In de tussentijd probeer ik dus vooral blij te zijn met de kleine stapjes die worden gezet. Deze kleine stapjes zorgen er in ieder geval voor dat het voor mij als stylist een stuk gemakkelijker wordt om een stukje duurzaamheid mee te nemen naar de set, wat weer een mooi beeld oplevert. (Hier schreef ik over in mijn vorige column.) Maar ik hoop ook dat dit belangrijke mediamensen, zoals BN’ers, aanmoedigt om vaker voor duurzame kledingstukken te kiezen wanneer zij een outfit moeten lenen voor events waarbij zij een groot publiek bereiken.

Nu hingen er bij de pr-bureaus nog enkele kledingstukken die echt duurzaam geproduceerd zijn – met respect voor mens, milieu en dier. Hopelijk zijn er tijdens de volgende persdagen weer meer artikelen bijgekomen. Allemaal kleine stapjes, maar als we die maken, kunnen we (modeminnend) Nederland inspireren om voor een duurzame look te gaan.

“Het zijn kleine stapjes die ervoor zorgen dat ik als stylist een stukje duurzaamheid kan meenemen naar de set”

Meer van Meike
Geen reactie's

Geef een reactie