28 May MYoMY maakt impact op SDG 8, 10 en 17
Yvonne Zijlstra interviewde als gastredacteur Marileen Bouman. Zij is Branding & Marketing coördinator bij het tassenmerk MYoMY, dat is aangesloten bij de SFGC. De afbeeldingen heeft Yvonne gemaakt m.b.v. Canva. Op haar blog lees je meer over een duurzame levensstijl.
Q: Wat bedoelen jullie met de uitspraak ‘It’s not simply a bag, it’s a movement’ en hoe zijn de SDG’s hieraan gerelateerd?
Marileen: “It’s not simply a bag, it’s a movement” is een uitspraak van onze productiepartner Taslima Miji die laat zien dat de tassen van MYoMY staan voor de mensen achter de tas. Samen met Taslima en andere productiepartners creëert MYoMY fair trade banen in Bangladesh en India. Een fair trade baan betekent een eerlijke baan, met meer financiële onafhankelijkheid voor de medewerker, goede arbeidsomstandigheden en aandacht voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Wij geloven in het creëren van een keten van empowerment, van maker tot drager en verder, het is meer dan een tas; het is een menselijke beweging. Hier komen alle drie de SDG’s waar wij ons op focussen in terug.”
Q: MYoMY richt zich op SDG 8, 10 en 17. Waarom deze doelen?
Marileen: “Als MYoMY focussen we ons op SDG 8, 10 en 17, omdat wij geloven dat wij op deze SDG’s als merk het meeste impact kunnen maken. De keuze kwam voort uit waarom Marja Baas, de CEO van MYoMY, ooit met MYoMY begonnen is. Zij wilde zich inzetten voor een betere en eerlijkere wereld door mooie en duurzame producten te ontwerpen (Designed to empower). Dat betekent: eerlijke banen, banen die empoweren (8) voor een eerlijkere en gelijkwaardigere wereld (10). Daarbij geloven wij heel sterk dat we samen alle SDG’s kunnen bereiken. We zoeken daarom altijd naar connecties en samenwerkingen (17) die hierbij aansluiten, samen heb je veel meer kennis dan alleen.”
“Wij geloven dat we op SDG 8, 10 eb 17 het meeste impact kunnen maken.”
Q: Hoe zetten jullie je in voor SDG 8?
Marileen: “Deze SDG is het startpunt geweest van MYoMY, namelijk het creëren van eerlijke en fair trade banen. Dit betekent naast goede werkomstandigheden ook kansen om te leren, te groeien maar ook de ruimte om te dromen op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Dit doen we door samen te werken op een persoonlijk niveau waarin we profit en purpose samenbrengen, economisch maar nooit ten koste van onze sociale en gelijkwaardige manier van werken. Het is daarom heel belangrijk dat ook onze partners in deze missie geloven. Onze productiepartner Taslima is hier een prachtig voorbeeld van, samen kunnen we echt een verschil maken.”
Bekijk de video om te horen wat Marja en Taslima hier zelf over zeggen.
Q: Hoe zetten jullie je in voor SDG 10? Kunnen jullie hierbij een voorbeeld geven?
Marileen: “SDG 10 zien wij als een belangrijke stip op de horizon en is altijd het uitgangspunt bij MYoMY. Wij zetten de verandering in gang en hopen zo dat anderen volgen om mensenrechten en gelijkheid te normaliseren. Dit is hard nodig aangezien dit lang nog niet overal de norm is. Een mooi en recent voorbeeld is het thema zwangerschapsverlof. Hier in Nederland de normaalste zaak van de wereld maar in Bangladesh een grote uitzondering in een nog vooral masculiene samenleving. Samen met Taslima van onze productie partner Leatherina hebben wij gezorgd dat dit wel mogelijk werd voor een van haar toen zwangere medewerkers. Naast zwangerschapsverlof is er financiële hulp geboden om veilig te bevallen in het ziekenhuis maar ook persoonlijke en mentale steun vanuit Taslima zelf. Dit voorbeeld sluit aan op onze visie dat een eerlijke en gelijkwaardige wereld bereikt kan worden door middel van ‘empowering connections’.”
“Bij de productiepartners met wie wij werken staat bewustwording van eigen zeggenschap voorop. Hier hoort ook het collectief onderhandelen tussen werknemer en werkgever bij. Empowerment gaat voor MYoMY over gelijkwaardigheid. We kiezen dan ook voor partners die dit ook belangrijk vinden. Door een werknemer/de maker gelijkwaardig te zien en te laten voelen aan de werkgever of de inkoper, zet je iemand in zijn/haar kracht om voor zich zelf op te komen. Dit wordt nooit afgestraft maar altijd aangemoedigd.”
“Bij onze productiepartners staat bewustwording van eigen zeggenschap voorop.”
Q: Hoe zetten jullie je in voor SDG 17?
Marileen: “Dit doel is onderdeel van onze missie: een keten van empowerment creëren. Dit betekent dat wij samenwerkingen zoeken om te werken aan de SDG doelen waarin we elkaars krachten versterken. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met Waste2Wear. Onze voering en MY CIRCLE BAG collectie is volledig gemaakt van Recyclede PET flessen. Een schonere wereld én een mooi, duurzaam product. Zij hebben de kennis voor het innovatieve materiaal, wij voor het design en eerlijke productie. Daarnaast werken we bijvoorbeeld samen met Joseph van de Looierij CHT Chang Hing Tannery in India en partijen als Smit&Zoon voor de verdere verduurzaming van ons leer. Ook samenwerkingen op het gebied van verkoop en marketing sluiten aan bij SDG 17. Deze retailers of platformen hoeven niet altijd al duurzaam te zijn. Wij helpen deze partijen om eerlijke mode en duurzaamheid naar voren te brengen. Hier zie je transities ontstaan waar wij graag aan bijdragen om consumenten te informeren om zo een weloverwogen keuze te maken.”
Q: Sluit de samenwerking met de Sustainable Fashion Gift Card (SFGC) ook aan bij SDG 17?
Marileen: “Absoluut. De keten van empowerment gaat van makers naar dragers en alle mensen en organisaties er tussen. Platformen en middelen als de SFGC zijn manieren om consumenten bewust te maken over eerlijke mode. Door een samenwerking tussen MYoMY en SFGC kunnen we mensen inspireren om te gaan voor fair trade en duurzaamheid. Alleen dan kunnen we alle SDG’s behalen.”
Mooi om te zien hoe MYoMY heel concreet invulling geeft aan de SDG’s en hoe dit vervolgens voortvloeit in het hele proces van maker tot tas. Ben je benieuwd hoe jouw favoriete modemerk zich inzet voor de SDG’s? Benader ze op social media of stuur een mail. Gebruik ook de hashtags #WhoMadeMyFabric? #WhoMadeMyClothes? #WhatsInMyClothes? Zo zetten we ons samen in voor meer transparantie in de mode-industrie.
Lees dit artikel in blog vorm, met wat extra passages, op de website van Yvonne.
Interessante links
Meer verhalen
orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.
Ontdek digital fashion en kleding gemaakt met 3D printers, bodyscans en modulaire kledingpatronen, tijdens de nieuwe tentoonstelling 'A Cut Above' in het modemuseum van de Fashion for Good Experience.
Haar visie is helder. José Teunissen wil van de School of Design and Technology aan London College of Fashion ‘s werelds meest innovatie modeschool maken.
Ik wil mensen inspireren om uit hun comfortzone te komen. Want veel mensen willen wel duurzame kleding kopen, maar zien te veel obstakels om dit ook daadwerkelijk te doen.
Het wordt mensen lastig gemaakt om verantwoorde kledingkeuzes te maken, vindt mode-ondernemer Cécile Scheele. Daar wil ze verandering in brengen.
Startup ReBlend is vernieuwend. Ze maken garens van 100% gerecycled materiaal: 70% kleding, 30% PET en afkomstig van zogenaamde ‘blends’.
Doordat de populariteit van het veganisme groeit, gaan modebedrijven op zoek naar vegan materialen. Maar zijn deze materialen ook duurzaam?
Can fast fashion be sustainable? Kathleen, VP Operations and Sustainability at sustainable fast fashion brand Reformation, says one or two things about it
The name Sarah Ditty probably doesn’t ring a bell. But let’s remember this lady’s name from now on, because she’s the Policy Director of Fashion Revolution.
Monique was asked to design an outfit for the opening of Dutch Sustainable Fashion Week 2017. The result is a hand-made power suit.
Een kwart miljoen afgedankte plastic flessen zijn niet op de vuilnisbelt of in oceanen beland, maar in MYoMY's circulaire tassencollectie.
Alles draait om het vullen van de grote shopping bags die in de grote modeketens vaak klaarhangen. Daar is Marijn niet echt een voorstander van.
Slow nieuws & events
Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.