Nachtdier schrijft stukje over Black Friday deal

Nanette-Hogervorst-founder-columnsNanette, oprichter van de Sustainable Fashion Gift Card, schrijft over wat haar bezighoudt. Hoe kan het anders, vandaag schrijft ze over Black Friday.

Black Friday is begonnen, want het is vrijdag 27 november 1:30 In plaats van shoppen, schrijf ik een column.

Voor degene die mij niet kennen. Als Ryanne voor haar programma Nachtdieren door de Marco Polostraat in Amsterdam zou rijden, zou ze zeker hier voor de deur stoppen. Ik zou opendoen, haar op 1,5 meter afstand binnenlaten en vertellen dat ik een nachtdier ben. ‘s Nachts word je niet gestoord, is er weinig ruis, en kan je heerlijk doorwerken. Als mijn ogen moe worden, klap ik voldaan mijn laptop dicht en kruip ik in bed naast mijn super lieve vriendje die stiekem zou willen dat ik wat vaker op een wat normaler tijdstip zou gaan slapen. Mijn argument is dat samen wakker worden leuker is dan samen in slaap vallen. Wanneer je samen wakker wordt, begint je dag meteen goed!

Maar als ik vandaag over een paar uur wakker wordt, begint mijn dag helemaal niet goed! Ik zal om de oren worden geslagen met Black Friday deals. Dat kan mijn duurzame hart natuurlijk maar nét aan.

Als jij houdt van een race to the bottom vergezeld met een heus prijzencircus, dan word jij natuurlijk wakker in heaven, maar ik dus niet. Ik word wakker in een soort van hel, met schreeuwerige campagnes die mensen proberen te verleiden spullen te kopen die ze veelal niet nodig hebben voor veels te lage prijzen. Met de constante kortingen en bodemprijzen leren we als retail mensen indirect dat producten, zoals kleding, een prikkie kosten. Dat het ambacht dat erachter schuilgaat niet zoveel waard is. Dat iets kopen wat nu in fashion is en waar je dus vooral niet in wil investeren oké is. En dat een short cut op hoe we met mensen, dieren en de natuur omgaan omwille van hippe #fastfashion prima is. Ook al ben ik normaal altijd van de positieve inspiratie, ‘De Sustainable Fashion Gift Card is een mooi cadeautje waarmee je de duurzame mode wereld ontdekt’, vandaag op Black Friday even niet, want het is niet oké.

Tegelijkertijd, word ik zo direct ook wakker in mijn groene modebubbel. Ik houd van die bubbel, ook al strookt zij (nog) niet met de werkelijkheid. In deze bubbel zal ik worden bedolven onder een tsunami van posts, stories en campagnes die zich allemaal afzetten tegen Black Friday. Duurzame modeplatformen die kleding juist duurder maken, webshops die sluiten, en Fair Wear Foundation die #peoplefriendlyfashion introduceert samen met duurzame mode influencers. Allemaal super mooie initiatieven die ik steun. Allemaal super mooie initiatieven die nodig zijn om een ander geluid te laten horen. Allemaal initiatieven waar ik achter sta en waarmee het fijn wakker worden is.

Maar weet je wat nog fijner zou zijn? Als deze heisa allemaal niet nodig is. Dat we gewoon, altijd, een eerlijke prijs zouden betalen voor de kleding die we dragen. En dat no big deal zou zijn. 

Een mooie vrijdag!

Nanette

Meer columns van Nanette

Geen reactie's

Geef een reactie