Next Fashion Talent #1: Melisa Monti

Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos weten te combineren? Wij spreken met deze (jonge) talentvolle ontwerpers en ondernemers. Als eerste in deze serie, modeontwerper Melisa Monti. Vorig jaar één van de Fashion Fest finalisten en vanuit Buenos Aires neergestreken in Amsterdam.

Fashion-Fest-Melisa-Monti-3

Melisa haar collectie die ze creëerde voor Fashion Fest. Vorig jaar december werd deze gepresenteerd in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Melisa-Monti-Next-Fashion-Talent

Wie is Melisa Monti?

Geboren: 5 September 1994 in Rafaela, Argentinië
Studie: Mode en textiel ontwerp aan de Universiteit van Palermo, Buenos Aires
Favoriete kledingstuk: Los jurkje/tuniek van katoen
Favoriet merk of winkel: Sukha en Rhumaa

Bekijk het portfolio van Melisa en volg haar op Instagram.

Q:

Wat drijft je om met mode, duurzaamheid en innovatie bezig te zijn?

A:

“Ik heb bij diverse modebedrijven gewerkt en daar de donkere kant van de mode-industrie van dichtbij meegemaakt. Het was voor mij toen snel duidelijk dat op deze manier de industrie niet mijn plek is. Als ontwerper wil ik een verschil maken. Producten maken met oog voor milieu, cultuur en mensenrechten. Die mooi en gebruiksvriendelijk zijn, maar ook een verhaal vertellen. Daarnaast vind ik het belangrijk om bewustheid te creëren rondom deze thema’s onder consumenten.”

Q:

Welk (maatschappelijk) probleem wil je aankaarten met je werk?

A:

“Ik denk dat iedereen die zich echt betrokken voelt bij de maatschappij, het liefst zo veel mogelijk misstanden zou willen oplossen. Voor mij staat het werken onder veilige en eerlijke arbeidscondities centraal. Ik wil graag bijdragen aan het informeren en de bewustwording van de consument. Zij zijn een belangrijke sleutel om verandering in de industrie te realiseren. Als consumenten op een andere manier consumeren, beïnvloedt dat uiteindelijke de productie in de mode-industrie. Dat kan veel schade voorkomen, denk aan overproductie, vervuiling en lage prijzen.”

“Voor mij staat het werken onder veilige en eerlijke arbeidscondities centraal”

Melisa haar collectie die ze creëerde voor Fashion Fest. Vorig jaar december werd deze gepresenteerd in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Q:

Op welke manier hoop je dat jouw ontwerpen bijdragen aan de oplossing van het maatschappelijke probleem?

A:

“Ik vertel graag een verhaal met mijn ontwerpen. Algemene maatschappelijke kwesties, maar ook problematiek die mij diep raakt. Zo heb ik mij altijd druk gemaakt over eerlijke handel. Ik vind persoonlijk contact met de mensen die onderdeel zijn van de productie belangrijk en geef hen graag een plek binnen het proces. Het gebruik van 100% duurzame stoffen vind ik nog steeds één van de meest lastige dingen in mijn ontwerpproces. Wanneer is iets helemaal duurzaam? Ik probeer waar kan te recyclen, zoals in mijn laatste collectie ‘Home away from home’.  Rugzakken en heuptassen van reizigers heb ik hergebruikt.

Q:

Hoe heb je esthetiek weten te verweven met duurzaamheid en functionaliteit?

A:

“Voor mij is het belangrijk dat het een combinatie is. Ik denk daarbij niet alleen goed na over voor wie ik een kledingstuk ontwerp, maar ook: wat voor levensstijl heeft die persoon? Het ontwerp moet daarbij passen. Als ik een ontwerp schets, denk ik direct na over bijvoorbeeld de opening. Afhankelijk van de functionaliteit die het kledingstuk moet hebben, past deze het beste aan de voor- of achterkant? Moet het dan een rits, knoopjes of misschien een haakje worden? De print, stof of eventuele ornamenten komen pas later in mijn ontwerpproces aanbod. Het esthetische gedeelte vloeit veel gemakkelijker. Het is voor mij de essentie, wie je bent. Daar hoef ik niet zo veel over na te denken.”

“Esthetiek is de essentie van mijn ontwerpen, wie je bent. Daar hoef ik niet zo veel over na te denken”

Fashion-Fest-Melisa-Monti-1

Melisa haar collectie die ze creëerde voor Fashion Fest. Vorig jaar december werd deze gepresenteerd in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Q:

Wat zijn je toekomstplannen en dromen?

A:

Mijzelf blijven ontwikkelen! In 2019 wil ik mij meer gaan focussen op het creëren van een platform, waarbij ik in de nabije toekomst coaching en workshops kan gaan geven over duurzame mode en hoe we bewuster kunnen gaan consumeren. Momenteel zit ik in de opbouwende fase. Ik ben daarom begin dit jaar een YouTube kanaal begonnen en maak vlogs over duurzaam leven, duurzame mode en verweef daarin ook mijn persoonlijke verhaal, waar leven in verschillende culturen altijd een rode draad is geweest.

Q:

Welke Next Fashion Talent nomineer jij en waarom?

A:

Nina Kok. Zij was ook één van de Fashion Fest deelnemers en studeert momenteel aan het ROC. Haar visie op duurzame mode waardeer ik enorm. Het is gewaagd. Ze is niet bang om kleding als een vorm van protest te gebruiken. Met haar ontwerpen vertelt ze een verhaal, bijvoorbeeld over de vervuiling van de oceaan maar ook heftige onderwerpen zoals zelfmoord. Dit samen met de hoeveelheid passie die ze in haar werk stopt, krijgen haar kledingstukken voor mij een ziel.”

“In de toekomst wil ik coaching en workshops geven over duurzame mode en hoe we bewuster kunnen gaan consumeren”

Fashion-Fest-tropenmuseum

Melisa (derde van links) voor de jury van Fashion Fest, vorig jaar december in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Meer #NextFashionTalents
Geen reactie's

Geef een reactie