20 feb Next Fashion Talent #2: Nina Kok
In Next Fashion Talents gaan we op zoek naar de modeontwerpers en -ondernemers van de toekomst, die design en sustainability naadloos weten te combineren. Ontwerper Melisa Monti nomineerde Nina Kok, een jonge modestudent aan het ROC Amsterdam. Ze is bewust van de problemen in onze maatschappij, van klimaatverandering tot de burn-out epidemie. En deze maatschappelijke thema’s vertaalden ze vorig jaar in haar collectie voor Fashion Fest.
Dit ontwerp staat voor het vluchtelingenprobleem. De jurk is een tent, waardoor je je huis altijd bij je draagt. Het ontwerp is onderdeel van de collectie die Nina creëerde voor Fashion Fest. Vorig jaar december werd deze gepresenteerd in het Tropenmuseum in Amsterdam.
Wie is Nina Kok?
Geboren: 10 mei 1999
Studie: Mode / Maatkleding specialist vrouwen ROC
Favoriete kledingstuk: Oversized trui. “Hier voel ik mij vrij in en toch verborgen. In de winter kan ik er in wonen!”
Favoriete merk of winkel: Kringloopwinkels, zoals Reshare en in Culemborg Staartjes. “Ik vind het leuk om echt naar iets te zoeken. En omdat het al gedragen is, is het duurzamer dan iets nieuws. Qua winkel en stijl vind ik Monki leuk.”
Volg Nina op Instagram
Q:
Wat drijft je om met mode, duurzaamheid en innovatie bezig te zijn?
A:
“Duurzaamheid is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn hele familie eet biologisch, is vegetarisch en recyclet. Eén van de vakken die ik heb gehad gaat over ondernemen en wat je zelf later wil, bijvoorbeeld een atelier of winkel. Ik dacht toen: ik wil alles duurzaam. Goed voor milieu, mens en dier. Dat is niet makkelijk, maar uitzoeken hoe het dan wel kan, dat vind ik interessant. Met Fashion Fest heb ik mijn (kleine) collectie op een zo duurzaam mogelijke manier gemaakt en veel materialen hergebruikt. Zo is de vulling van de zwarte jas van schuimrubber van een afgedankte bank. Het visnet voor de jurk heb ik wel nieuw moeten kopen. Ik kon het tweedehands écht niet vinden.”
Q:
Welk (maatschappelijk) probleem wil je aankaarten met je werk?
A:
“Voor Fashion Fest heb ik aandacht gevraagd voor vier maatschappelijke thema’s. De outfit met het visnet en het plastic staat voor ons plastic probleem. Met de blauwe ‘tentjurk’ wilde ik aandacht vragen voor daklozen en vluchtelingen. Zij hebben geen huis, maar met deze outfit draag je je huis altijd bij je. De grote zwarte jas met de witte strepen naar beneden gaat over de opwarming van de aarde. De vrouw in het wit gaat over pesten, depressiviteit en zelfmoord. Bij de outfit hoort een kap waarop staat ‘I’ll kill myself’. Je ziet niet wie eronder zit. Als de kap afgaat verschijnt er een sterke vrouw. We leggen in deze maatschappij de lat vaak zo hoog, maar we zijn uiteindelijk allemaal imperfect.”
“We leggen in deze maatschappij de lat vaak zo hoog, maar we zijn uiteindelijk allemaal imperfect”
Q:
Op welke manier hoop je dat jouw ontwerpen bijdragen aan de oplossing van het maatschappelijke probleem?
A:
“Met de collectie voor Fashion Fest wilde ik zo duidelijk mogelijk laten zien welk maatschappelijk probleem een outfit aankaartte. Niet dat je bij wijs van spreke het ‘museumbordje’ moet lezen om te snappen waar het kunstwerk over gaat. Ik wilde dat mensen direct met de waarheid geconfronteerd zouden worden, waardoor de collectie een soort wake-up call is. Ik hoop dat mensen na het zien van de ontwerpen gaan nadenken over wat ze hebben gezien.”
Q:
Hoe heb je esthetiek weten te verweven met duurzaamheid en functionaliteit?
A:
“Ik heb met deze collectie meer ‘statement pieces’ willen maken, waarvan ik niet verwacht dat ze worden gedragen in het dagelijks leven. Esthetiek was dus niet per se mijn focus, maar ik denk er wel over na. Uiteindelijk heeft iemand de outfit aan en ik vind het belangrijk dat de drager zich goed voelt in wat hij of zij draagt. Zo heb ik geprobeerd de tentjurk in het ontwerp iets vrouwelijks mee te geven. Dat het geen lompe zak is wat de catwalk op loopt, dat het iets modisch blijft houden. Als het gaat om functionaliteit, heb ik het ontwerp zo uitgedacht dat je de jurk gemakkelijk kan opzetten tot tent. Dat vond ik belangrijk, omdat het gaat over je huis bij je dragen. Tijdens de presentatie was alleen geen tijd om dit te laten zien, dus heb ik de functionaliteit niet helemaal perfect uitgevoerd in het uiteindelijke ontwerp. De zwarte jas die voor klimaatverandering staat, kan je gebruiken als slaapzak. Klimaatverandering kan er ook voor zorgen dat in sommige delen van de wereld het juist koud wordt, in plaats van warm.”
Q:
Wat zijn je toekomstplannen en dromen?
A:
“Mijn diploma halen dit jaar. Daarna zou ik willen doorsturen voor voor mode / maatkleding specialist mannen en misschien daarna toelating doen voor ArtEZ. Het soort ontwerpen dat ik voor Fashion Fest heb gemaakt, zou ik willen blijven doen. Op deze manier kan ik via mode aandacht blijven vragen voor maatschappelijke thema’s. Alleen van dit soort ‘kunstobjecten’ kan je niet leven. Ik wil daarom een eigen bedrijf opzetten, waarbij ik een eigen label heb maar ook ontwerpen voor anderen maak. Daar ben ik al mee bezig, onder de naam Nien.”
“Ik zou via mode aandacht willen blijven vragen voor maatschappelijke thema’s”
Q:
Welke Next Fashion Talent nomineer jij en waarom?
A:
Ariëlle van der Vaart, zij heeft Fashion en Design aan het Amsterdam Fashion Institute gestudeerd. Ik ken haar via mijn stage bij Points Made. Ariëlle heeft daar ook stage gelopen en Mia, de eigenaresse, was altijd heel enthousiast over haar werk. Toen ik voor het eerst het werk van Ariëlle zag, snapte ik direct waarom. Ik was net zo onder de indruk. Van gebruikte kleding maakt zij de meest prachtige jurken, zoals je die ziet op de rode loper.”
(Foto’s door Nancy Schoenmakers)
Geen reactie's