Next Fashion Talent #3: Ariëlle van der Vaart

In Next Fashion Talents gaan we op zoek naar de modeontwerpers en -ondernemers van de toekomst, die design en sustainability naadloos weten te combineren. Modestudente Nina Kok nomineerde Ariëlle van der Vaart, omdat ze van gebruikte kleding de meest prachtige jurken maakt. “Zoals je die ziet op de rode loper.”

Arielle-van-der-vaart-amsterdam-maakt-er-wat-van-1

Arielle-van-der-vaart-amsterdam-maakt-er-wat-van-2

Ontwerpen van Ariëlle voor Amsterdam Maakt Er Wat Van op de catwalk tijdens Amsterdam Fashion Week, zomer 2017. Dit was een initiatief van de gemeente Amsterdam om meer aandacht te vragen voor recycling.

Arielle-van-der-Vaart-ontwerper

Wie is Ariëlle van der Vaart?

Geboren: 30 juli 1991
Studie:  Bachelor Fashion & Design, Amsterdam Fashion Institute (AMFI)
Favoriete kledingstuk: Leren jas die van haar moeder is geweest. De jas was haar moeder heel dierbaar en is dat nu voor Ariëlle.
Favoriete merk of winkel: Shopt nog nauwelijks. Maar als ze dat doet, dan zoveel mogelijk bij duurzame(re) kledingwinkels, zoals Puha in Utrecht, waar ze veel jonge en duurzame ontwerpers verkopen, of vintagewinkels.

Volg Ariëlle via Instagram en neem een kijkje op haar website.

Q:

Wat drijft je om met mode, duurzaamheid en innovatie bezig te zijn?

A:

“Toen ik in 2010 aan mijn opleiding begon, Fashion & Design aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), wilde ik gewoon mooie dingen maken. Ik was toen helemaal nog niet bezig met duurzaamheid. Op de opleiding wordt door docenten steeds gevraagd wat je wil bereiken met je werk en welke boodschap je wil overdragen. Ik wilde met mijn werk op een positieve manier bijdragen, maar leerde steeds meer over de schaduwkant van de mode. De enorme snelheid van trends, de vervuiling en de misstanden die ik ontdekte vond ik echt shocking. Ik ging nadenken over hoe ik als ontwerper hier verandering in zou kunnen brengen. Voor mijn afstuderen heb ik daarom een hele functionele collectie gemaakt: kledingstukken die je op meerdere manieren kan dragen.”

Q:

Welk (maatschappelijk) probleem wil je aankaarten met je werk?

A:

“Dat de mode-industrie nog verre van circulair is, zie ik als een groot probleem. Het hoeft écht niet zo te zijn! Als we allemaal maar onze verantwoordelijkheid pakken, ik als ontwerper, de consument, overheid, etc. Wat ik zo interessant vind aan circulair, is dat mensen vandaag afval als lelijk beschouwen. Iets waar we niets mee kunnen, maar dat is puur de manier van kijken. Er zit schoonheid in lelijke dingen. De kunst is om die te laten zien en te willen zien. Zo heb ik meegedaan met Amsterdam Maakt Er Wat Van. Dit was een project van de gemeente Amsterdam waarbij we met een groep jonge ontwerpers een kleine collectie hebben gemaakt van afgedankte kleding. Ik vond dat super inspirerend om te doen! Doordat je met bestaande kledingstukken werkt, gebruik je geen nieuwe grondstoffen. Ook kom je op hele andere ideeën en ontwerpen dan wanneer je met een lap stof werkt dat nog geen vorm heeft.”

“Dat de mode-industrie nog verre van circulair is, zie ik als een groot probleem.  Het hoeft écht niet zo te zijn!”

Arielle-van-der-vaart-technische-tekeningen

Arielle-van-der-vaart-invisible-force-1

Arielle-van-der-vaart-invisible-force-2

Technische tekeningen en uitwerking van de afstudeercollectie ‘Invisible Force’ van Ariëlle. De collectie bestaat uit vier kledingstukken die op verschillende manieren gedragen kunnen worden.

Q:

Op welke manier hoop je dat jouw ontwerpen bijdragen aan de oplossing van het maatschappelijke probleem?

A:

“Sinds 2016 werk ik bij CoolCat als designer womens wear. Daarnaast werk ik aan projecten, zoals Amsterdam Maakt Er Wat Van, Time will tell…, en ik maak eigen ontwerpen. Hierbij werk ik altijd op een zo duurzaam mogelijke manier. Ik gebruik zoveel mogelijk gerecyclede materialen en ga slim om met mijn ontwerpen en patronen. Dit betekent dat ik een kledingstuk zo ontwerp dat je het op meerdere manieren kan dragen of dat het patroon zo min mogelijk reststof creëert. Je zou dit nog verder kunnen doorvoeren tot ‘zero waste patronen’. Gemakkelijk is dat niet. De duurzame kimono jurk die ik heb ontworpen samen met Amber Jae Slooten, is geïnspireerd op een klassieke kimono; een simpel patroon en creëerde nauwelijks reststof. En ik gooi niets weg! Ook al liggen thuis al die stukje stof in de weg. Ik vind altijd wel een manier om reststoffen met bijvoorbeeld patchwork in andere ontwerpen te verwerken. Boven alles probeer ik bijzondere kledingstukken te maken, waar de drager speciale waarde aan hecht, het daarom langer zal dragen en het kledingstuk op deze manier ook duurzaam is.”

arielle-van-der-vaart-kimono-1

arielle-van-der-vaart-kimono-2

Het patroon van de kimono jurk is gemaakt met behulp van een 3D virtueel design programma, waarmee het ontwerpproces kon worden versneld en ambacht gecombineerd kon worden met technologie. De kimono is gemaakt van 100% biologische zijde en is door Lucila Kenny op natuurlijke wijze geverfd. Lees hier meer over het project. De kimono wordt gedragen door Anne-Marie Fokkens.

Q:

Hoe heb je esthetiek weten te verweven met duurzaamheid en functionaliteit?

A:

“In mijn ontwerpen zijn vrouwelijkheid en detail erg belangrijk. Een vrouw moet zich in mijn kleding comfortabel en tegelijkertijd zelfverzekerd voelen. Ondanks het gebruik van gerecyclede materialen, probeer ik de schoonheid van vrouwelijke vormen zoveel mogelijk te benadrukken. Mijn ontwerpen zijn soms vrij uitgesproken en daardoor vaak heel geschikt voor een speciale gelegenheid. Ik wil alleen ook heel graag dat mijn kleding in het dagelijkse leven goed draagbaar is. Ik maak daarom nu vaker herkenbare kledingstukken. Denk aan een patchwork jurk die bijzonder is door de gebruikte techniek, maar een eenvoudige pasvorm heeft. Zo is de jurk qua stijl ook voor een groter publiek toegankelijk. De prijs kan ik wat drukken doordat ik werk met gebruikte materialen.”

Arielle-van-der-Vaart-Time-will-tell-manipulation-1

Arielle-van-der-Vaart-Time-will-tell-manipulation-2

Het jasje en de top zijn twee van de zes ontwerpen uit de collectie die Ariëlle ontwierp van gebruikte kledingvoor het ‘Time will tell…’ project van Our World. De kleding zal binnenkort via de webshop van Our World te koop zijn. Wil je de collectie een keer zien of passen? Dan kan je altijd langskomen bij de studio van Our World. Foto’s door Theresa Rudzki.

Q:

Wat zijn je toekomstplannen en dromen?

A:

“Ik wil kijken of ik in 2019 mijn ontwerpen weer wat meer zichtbaarheid kan geven, bijvoorbeeld op events. Hoe, daar ben ik mee bezig. Zoveel mogelijk de boodschap overdragen dat mode ook duurzaam kán. Daarnaast wil ik mezelf blijven uitdagen als ontwerper. Niet bang zijn om een sprong in het diepe te maken. Van fouten maken leer je het meest. En ja, ooit eens voor mijzelf beginnen. Dat is nog wel een droom…”

Q:

Welke Next Fashion Talent nomineer jij en waarom?

A:

“Sara Mayer. Zij heeft ook AMFI gedaan en was net als ik één van de ontwerpers die meedeed aan Amsterdam Maakt er Wat Van. Zij is ook heel erg bezig met duurzaamheid en weet dat in haar ontwerpen op een speelse en jonge manier toe te passen. Haar afstudeercollectie staat mij nog bij, ze had kleding gemaakt van afgedankte gordijnen en die op een natuurlijk manier geverfd. Mooi én duurzaam.”

Meer #NextFashionTalents
Geen reactie's

Geef een reactie