31 okt Nieuw modeverzamelplatform gebruikt technologie om de industrie te verduurzamen
Hoe je het ook wendt of keert, de mode-industrie moet en kan beter. Aan de ene kant heb je de problemen met de industrie zoals oneerlijke lonen, milieubelasting, en overproductie; en aan de andere kant heb je de problemen bij de consument, zoals de maten-retour chaos, intransparantie en onpersoonlijk aanbod. Al deze problemen lijken bijna onoplosbaar. Maar wacht eens even, leven we niet in een tijd waarin slimme technologie ons een flink handje kan helpen? Dat willen we met SilkSage bereiken.
Guest journal Bas Wakker, co-founder verzamelwebsite voor duurzame mode SilkSage
Begin oktober gingen we dan eindelijk live met SilkSage, een hi-tech mode webshop voor eerlijke kleding. Samen met mijn co-founder Imre, geloof ik – Bas – dat eerlijke kleding de nieuwe standaard kan worden door gebruik te maken van de laatste technologieën. Het idee is dat wanneer je het kopen van eerlijke kleding makkelijker en leuker maakt dan het kopen van fast-fashion, dat niemand ooit meer een verkeerde aankoop zal doen.
We zijn deze uitdaging aangegaan en focussen ons in eerste instantie op drie doelen: personalisatie, maten-retour en service.
Personalisatie
Veel gehoorde klachten over eerlijke kleding zijn het ‘geitenwollensokken’ imago en het ‘moeilijk-te-vinden-syndroom’. En dan zeggen wij: er zijn letterlijk super veel merken die allemaal prachtige dingen maken en de wereld steunen op hun eigen manier. Het probleem is dat er geen centrale autoriteit bestaat die al deze merken kan samenvoegen én overzichtelijk kan presenteren. Natuurlijk heb je websites die dit ook doen, maar wij kregen het idee dat niemand dit nog op een effectieve manier gelukt is. Want zeg nou eens eerlijk, wanneer je als bezoeker eerst 100 producten moet bekijken om één topproduct te vinden en je daarna ook nog eens van website moet veranderen om dat product te kopen, dat is geen échte oplossing.
Hoewel de personalisatie technologie van SilkSage nog beperkt werkt, is onze ambitie om dit steeds verder te verbeteren. Hoe meer gegevens en informatie we bezitten, hoe beter onze voorspellingen wat iemand leuk vindt zullen worden. Ook werkt personalisatie pas echt goed bij een groot en divers aanbod van producten – er moet voor iedereen iets tussen zitten. SilkSage werkt daarom hard om iedere maand nieuwe merken te werven als partners. We zitten nu op zo’n 15 merken, maar verwachten snel naar 30 te klimmen.
“Wanneer je 100 producten moet bekijken om één topproduct te vinden en daarna van website moet veranderen om het te kopen, dan is dat geen échte oplossing”
Maten retourneren
Als ik om mij heen kijk, is het niet zelden dat mensen meer dan 50% van hun aankopen terugsturen. Vaak komt dit doordat producten niet goed zitten of door verkeerde maten. Het terugsturen van kleding zorgt voor meer verkeer op de weg, onnodige CO2-uitstoot en een afvalhoop omdat de kleding niet meer verkocht kan worden. Hiervoor willen wij een oplossing bieden en op den duur afstappen van de standaard maten als XS, S, L XL en plussize. Wij werken nu hard om het voor klanten mogelijk te maken om de maat van een favoriet kledingmerk in te vullen, waarna die maat teruggerekend wordt naar centimeters. Op die manier kan de techniek gemakkelijk zoeken naar patronen of overeenkomende maten die passen bij jouw postuur.
Service
Het gegeven ‘klant-is-koning’ viert hoogtij. Door de bizarre opkomst van social media zijn klanten machtiger dan ooit te voren. Dit zorgt ervoor dat alleen de beste opties bestaansrecht hebben. Wij bieden onze klanten dan ook gratis retour en on-point hulp voor al je vragen. Ons kleine team, we bestaan uit 3 man, streeft ernaar om alle informatie zo overzichtelijk en transparant mogelijk te presenteren. Maar eerlijk is eerlijk, daar moet nog wel het één en ander aan worden verbeterd.
Is het écht duurzaam? Join our movement!
Dan is er altijd de vraag: is een merk écht duurzaam? Zeker weten doe je het bijna nooit. Daar willen we met SilkSage iets aan doen. Het plan is om middels steekproeven onderzoek uit te voeren naar de supply-chains van de merken met wie we samenwerken. Hier willen we ook onze klanten bij betrekken, bijvoorbeeld met ontwikkelingswerk-reizen. Ook planten we voor elke verzending en retour een boom. Onze ambitie is om uiteindelijk een ‘movement’ te creëren, waarbij je met elke aankoop een verschil maakt.
“Met steekproeven willen we de supply-chains onderzoeken van de merken met wie we samenwerken”
Over Bas
Dit is een gastcolumn van Bas Wakker (25), rechts op de foto. Hij is samen met Imre co-founder van SilkSage. De website ging begin oktober live. Bas heeft gestudeerd aan de TU Delft en is daar in de ban geraakt van de inefficiënte kledingindustrie. Samen met Imre wil hij dit met SilkSage verbeteren.
Geen reactie's