Nu weet je het écht: fair fashion kan ook budget zijn

Fair fashion, duurzame mode, groene kleding en sustainability. Tegenwoordig kun je het op honderden manieren omschrijven, maar noem het vooral zoals jij het wilt. Rondom duurzame mode hing lange tijd een serieuze waas. Niet tof, niet hip en al helemaal niet te betalen. Oh nee? Vandaag bewijs ik jou het tegendeel.

Met #jointheconversation motiveren we mensen online en offline kennis te delen en vragen te stellen over mode en duurzaamheid. Dit keer een gastblog van Willeke Arens van modemagazine BFAY.

Willeke-Arens-BFAY-gastblog-your-views-tweedehands-blouse-levi

Willeke draagt een tweedehands witte blouse. Budget en duurzaam

Sinds ik mijn eigen kleedgeld krijg, koop ik al mijn kleding budget. Het is een echte sport, met weinig geld zoveel mogelijk toffe items bemachtigen. Lange tijd stond ik totaal niet stil bij het feit dat ik veel te veel kleding kocht die ik totaal niet nodig had. En wat ik kocht, was ook nog eens fast fashion. De helft verliet bijna ongedragen weer m’n kast – na er jaren te hebben gelegen.

Maar nu ik ouder wordt, oké, ik ben pas net 19, merk ik dat dit steeds meer gaat knagen. Dat wij alles voor een prikkie kunnen kopen klopt gewoon niet. Stiekem weten we allemaal hoe onze kleding gemaakt wordt en door wie. We kennen allemaal het verhaal van Rana Plaza, de ingestorte kledingfabriek in Bangladesh. En toch lijkt het ons niet zoveel te doen, want we blijven met z’n allen kleding kopen die in Bangladesh voor prikkie gemaakt wordt.

“Zeker jongere meiden zijn zich nog niet bewust van fast fashion”

Na ‘The True Cost’ kijk je nooit meer hetzelfde naar je kleding

Een poosje geleden keek ik de documentaire The True Cost, een echte aanrader en te vinden op Netflix. Deze film geeft zo’n realistisch beeld van hoe je kleding wordt gemaakt, wat voor leven de mensen erdoor lijden en hoe de wereld eraan kapot gaat. Het is niet alleen het leven van mensen dat verwoest wordt, het is ook de hele planeet die we met elkaar aan het vernietigen zijn. Daar weleens bij stilgestaan? Kijk de documentaire, dan weet je waar ik het over heb. Daarna kijk je nooit meer hetzelfde naar kleding (in a good way).

Maar niet iedereen is zich nog bewust van wat fast fashion doet, zeker jongere meiden niet. En juist die meiden kopen veel nieuwe kleding. Om hun en ook anderen te helpen in de zoektocht naar budget en fair fashion, heb ik een stukje fair fashion toegevoegd aan mijn eigen online magazine BFAY. BFAY staat voor be budget, be fashion and be you, en gaat dus helemaal over betaalbare mode. Hier bewijs ik dat fair en budget fashion juist een hele goede combinatie kan zijn. Dat je dus ook met minder geld de juiste keuzes kunt maken!

Budget, fair en betaalbaar

Maar budget en fair was toch altijd onmogelijk te combineren? Yes, over het algemeen is fair fashion wel duurder dan fast fashion. Logisch, want het kledingstuk wordt op een betere manier gemaakt. Maar als je verder kijkt dan je neus lang is, dan kan fair fashion ook een stuk goedkoper zijn. Echt? Jazeker, want heb je er weleens bij stilgestaan dat tweedehands kleding eigenlijk ook hartstikke fair is?

Je geeft een kledingstuk een tweede leven, in plaats van het weg te gooien (weggooien moet je sowieso nooit doen). Ik koop nu dus veel tweedehands kleding en daarnaast een gedeelte fast fashion. Mijn favoriete plek om tweedehands kleding te shoppen is de IJ-hallen, een grote vlooienmarkt die één keer per maand wordt gehouden in Amsterdam. Dat heeft mijn kledingkast een stuk groener gemaakt! En je shopt daar al kleding vanaf €1. Vanaf nu kun je dus niet meer zeggen dat fair fashion niet budget kan zijn, want zojuist heb ik het tegendeel bewezen.

Willeke-Arens-BFAY-gastblog-your-views-tweedehands-levi-blouse-lJ-hallen

De tweedehands Levi’s blouse komt bij de IJ-hallen, Amsterdam vandaan. Je shopt daar al kleding vanaf €1

Woon of kom je niet in de buurt van Amsterdam? Je vindt in elke plaats wel een kringloop of tweedehands kledingwinkel. Gewoon even Googlen. Kijk goed en kijk kritisch, zo kom je echte pareltjes tegen en wordt groen shoppen een stuk makkelijker en goedkoper.

“Je vindt in elke plaats wel een kringloopwinkel. Gewoon even Googlen”

Is fast fashion een musthave?

En nu? Moet je nu alleen nog maar duurzame kleding kopen? Nee hoor. En wanneer je nog steeds fast fashion koopt, dan gaan we je dat ook niet kwalijk nemen. Waar het wel om gaat, is dat je een bewuste keuze maakt en weet wat fast fashion nu eigenlijk is en doet.

Het kan ook zo zijn dat het je eigenlijk helemaal niet interesseert, al dat gedoe rondom fair fashion. Dat is ook prima, maar zelfs dan wil ik je nog wat meegeven: wees je bewust van elke aankoop. Koop nooit zomaar dingen omdat het ‘wel leuk’ of ‘zo goedkoop’ is. Koop alleen dingen waarvan je zeker weet dat je het vaak en met plezier gaat dragen. Zo voorkom je een hoop miskopen die uiteindelijk nooit gedragen worden. Eigenlijk zijn die items dan voor niets gemaakt, zonde toch? Dus ook al ben je niet bezig met fair fashion, je bewust worden van je aankopen is al een hele stap in de goede richting.

Neem duurzame mode niet te serieus

Misschien ben je al afgehaakt, omdat dit artikel zo serieus is. En dat is trouwens niet vreemd, meer mensen lijken af te haken bij het horen van fair fashion. Feiten als ‘mode is de op één na grootste milieuvervuilende industrie op aarde’ schrikken mensen nu eenmaal af. Het klinkt zo serieus, saai en negatief. Terwijl: fashion is fun, right? Laten we het dan ook fun houden met elkaar! We weten allemaal hoe het zit en daar hoeven we echt niet elke dag over te praten. En misschien is fair fashion wel more fun, want als je het draagt, weet je dat je iets goeds doet. Voor mensen, dieren en de planeet.

Wat ik je wilde vertellen met dit artikel? Nou, laten we met z’n allen wat bewuster worden. Met z’n allen staan we sterk en met z’n allen kunnen we iets veranderen. Koop gewoon iets minder fast fashion en iets meer fair fashion. Laten we met elkaar de planeet redden!

Dit is een gastblog van Willeke Arens (19). Ze is oprichter en (eind)redacteur van BFAY, een online magazine dat staat voor ‘be budget, be fashion and be you’. Wekelijks verschijnen op BFAY artikelen over betaalbare mode in de vorm van interviews, shopping, trends en handige tips en weetjes. Naast budget fashion richt BFAY zich sinds kort ook op duurzame mode.

Willeke-Arens-BFAY-gastblog-your-views-OW-Magazine

Willeke draagt een blouse van haar vader

Interessante links

Meer #yourviews artikelen
Geen reactie's

Geef een reactie