Time will tell: Draag jij ook je steentje bij?

Over Nanette Gevoel voor rechtvaardigheid en mode is er altijd geweest. Ze werkte tijdens haar studie communicatie in kledingwinkels en als vrijwilliger bij ngo’s op verschillende korte projecten in binnen- en buitenland. Uiteindelijk kwam ze te werken in de financiële sector. De eerste ideeën voor Our World (OW) zette ze eind 2015 op papier toen ze in Brussel woonde en werkte voor de duurzaamheidsafdeling van ING in België.

Door de jaren heen verandert je smaak, waardoor je sommige kledingstukken niet meer uit je kast pakt. Het jurkje dat je kocht, voornemens om meer te gaan sporten, hangt er nog steeds ongedragen. En soms is een kledingstuk überhaupt niet je stijl, maar kreeg je het cadeau van iemand die je lief is. Zomaar weg doen, is dus geen optie. Gemiddeld dragen we 28% van de kleding die we hebben niet. Dit hoeven dus zeker niet allemaal miskopen en impulsaankopen te zijn, zoals weleens wordt gedacht. Toch blijft de vraag: wat doe je er mee?

Elk kledingstuk heeft een verhaal, maar tussen het consumeren door zijn we die verloren geraakt. Sterker nog, de ambacht en reis die een kledingstuk aflegt, koppelen we los van het uiteindelijke product dat we kopen. Het zou zomaar kunnen dat de crèmekleurige blouse die je net tweedehands hebt gekocht, ooit in elkaar is gezet door een naaister met twee jonge kinderen in Italië. De vorige eigenaar van wat nu jouw blouse is, droeg deze op haar eerste date met de man waarmee ze nu getrouwd is. We weten het niet en dat is zonde, omdat geschiedenis – in de vorm van een verhaal, ook een bepaalde waarde vertegenwoordigt.

OW wil de kleding die we niet meer dragen een waardevolle bestemming geven, door ze te refurbishen tot nieuwe, unieke en mooie kledingstukken. Geen items die een blank canvas zijn, maar items met een geschiedenis, heden en toekomst. Die samen komen in de  verhalen van de eerdere dragers, de ontwerper en de nieuwe eigenaar. Waardevol, omdat het laat zien dat niets ‘een koopje’ is.

OW start met dit in gedachte begin juli het ‘A Clothing Refurb Project’.

Doneer je kleding of draag bij als fashion design student

Heb je kleding die je zou willen doneren voor dit project? Laat het mij weten, ik kom heel graag bij je langs om de kleding op te halen en jouw verhalen op te tekenen: nanette@ow-ourworld.nl of 06 20134134. Iedereen die kleding doneert ontvangt 15% korting op de refurbished collectie.

Ben jij een fashion design student en zit je in het tweede, derde of vierde jaar/net afgestuurd, en zou je graag betrokken zijn bij dit project, we hebben nog plaats voor een paar ontwerpers. Bel mij, Nanette, op 06 20134134 of stuur een mailtje naar nanette@ow-ourworld en vertel kort wie je bent en waarvoor je aan dit project mee zou willen doen. Er is een vergoeding beschikbaar.

Garage sale 15 juni in Amsterdam

Vrijdag 15 juni van 16u00-21u00 houden Meike, Noortje en Imke in Amserdam, Donker Curtiusstraat 7, een garage sale met kleding die ze te veel hebben. Neem een tas mee, wat cash en kom ook! De kleding die overblijft zal worden gedoneerd aan het A-clothing Refurb Project van OW.

Amsterdam-makes-something-of-it-Marije-Seijn-leather

Refurbished collectie van Marije Seijn voor Amsterdam maakt er wat van. Foto Joanne de Lijster

CATWALK-AMSTERDAM-FASHIONWEEK-SS18-britt-breider

Refurbished collectie Britt Breider voor Amsterdam  maakt er wat van. Foto Peter Stigter

Meer van Nanette
Geen reactie's

Geef een reactie