Common & Sense
Van goede basics tot een feestelijk jurkje, je vindt het bij Common & Sense.
PlanB1 | Merk |
PlanB1 | Merk |
Met de laatste collectie, Return of the Waste, overtreft het jonge merk PlanB1 zich. Zij brengt kunst, cultuur en ambacht samen in unieke items die zowel vrouwelijk zijn als stoer – en dus ook door mannen gedragen kunnen worden. Plan B1 werkt met afgedankte kleding en materialen die zij upcycled en met elkaar combineert. Hierdoor ontstaan er unieke items waar er maar enkele van zijn. Met deze werkwijze gaat PanB1 de strijd aan met overproductie in de mode-industrie. Ook werkt het jonge merk samen met de lokale bevolking en vind je in de collectie lokaal geweven stoffen, om zo de lokale en traditionele ambacht te promoten.
PlanB1 is opgericht door Anouk van Gijtenbeek. Toen zij ging reizen en werken in het buitenland, ontdekte zij in Cambodja en Ghana de schaduwzijde van de fast fashion industrie. Momenteel woont Anouk ongeveer de helft van het jaar in Ghana en produceert zij daar de hele collectie samen met de lokale bevolking.
Anouk van Gijtenbeek, founder PlanB1
Jouw SFGC verzilver je in de webshop van PlanB1. Klik in het winkelmandje op afrekenen en selecteer cadeaubonnen/SFGC als betaalmiddel.
Heb je een SFGC van meer dan 50 euro? Dan kun je deze zelf online niet in één keer verzilveren, maar kan je jouw bestelling via dit formulier doorgeven. Wij dragen dan zorg voor de afhandeling. Heb je een vraag? Stuur een WhatsAppje: 0657126406 en je krijgt gemiddeld binnen 15 minuten een reactie.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Nanette Hogervorst, founder SFGC
De collectie van PlanB1 wordt in Ghana gemaakt, waar zij werkt met lokale ambachtslieden. Anouk, de oprichter van het merk, woont en werkt ongeveer de helft van het jaar in Ghana. De collectie maakt Anouk op een intuïtieve manier samen met ambachtslieden, die dit in samenwerking doen met het merk. Arbeidsomstandigheden, loon, werkuren, overal staat het merk zelf aan het stuur en zorgt dan ook dat dit goed geregeld is. PlanB1 produceert voornamelijk in haar eigen workshop, maar soms besteden ze het werk uit naar een kleine productiemaatschappij in Tema, Ghana. De collectie is gemaakt van afgedankte kleding die zij op de grote tweedehandsmarkt, Kantamanto in Accra, selecteren. Dit zijn veelal kleding van Westerse modehuizen die zelf vaak niet verantwoord produceren.
Elk kledingstuk dat PlanB1 produceert is uniek en gemaakt van kledingstukken die zij op de tweedehandsmarkt Kantamanto in Accra selecteren. Het merk upcycled deze voornamelijk Westerse kleding, die wij hebben afgedankt, tot prachtige nieuwe items met behulp van traditioneel vakmanschap van de lokale ambachtslieden. Zo wordt de Ghaneese weeftechniek Kente gebruikt en uit Mali de weeftechniek Mudcloth. Naast kleding, vind je bij PlanB1 ook sieraden. Deze zijn nog afkomstig uit de collectie gemaakt in Cambodja en zijn gecreëerd uit oude kogelhulzen. De materialen waarvan PlanB1 gebruikt maakt zijn zelf niet duurzaam. Maar met hun concept dragen ze niet bij aan het creëren van nieuw afval, doordat zij enkel gebruik maken van materialen die er al zijn. Zo voorkomt PlanB1 dat waardevolle materialen, die nog bruikbaar zijn, op een vuilnisbelt terecht komt. Hun eigen snijafval, verwerken ze zoveel mogelijk in hun designs of ze maken er matten of onderzetters van. Niets wordt zomaar weggegooid!
PlanB1 maakt voor haar collectie gebruik van afgedankt kledinstukken van voornamelijk Westerse keten die in veel gevallen niet verantwoord produceren. Tussen deze kleding kunnen dierlijke materialen tussen zitten.
Doordat Anouk met haar neus op de productie staat, kan ze je van a tot z vertellen hoe dit in zijn werk gaat. Op de website en social media, laat het merk dit tevens zien met veel foto en filmmateriaal. PlanB1 maakt geen gebruik van certificeringen.
Ontdek meer over PlanB1 en duurzaamheid
Geen reactie's