Primark en duurzame wegwerpkleding?

Over Janne Probeert het schijnbaar zo complexe leven van een millennial in context te plaatsen en orde in de hedendaagse chaos te scheppen. Tot op heden al haar katers overleefd en onlangs de master Urban Geography afgerond. En omdat het leven soms zo ‘g*dvergeten’ oneerlijk is. Met een groen hart en een passie voor taal, worden impulsen en gedachten verwoord in deze column en op Steeklos.

Afgelopen week deden honderden winkels en webshops uit heel Nederland mee aan de vierde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week om duurzaamheid binnen de textielindustrie meer aandacht te geven. Jaarlijks gooien wij in Nederland namelijk zo’n 235 miljoen kilo textiel weg. Het kopen en dumpen van ‘wegwerpkleding’ is nog steeds normaal. En ja, dat KAN en MOET anders.

Primark, the Irish mother of wegwerpkleding. Het maakt mij enorm misselijk, hoe hordes mensen er een uitstapje van maken om in twee uur zoveel mogelijk te consumeren. Black Friday every day. In Amsterdam werd na de opening van Primark gloednieuwe kleding in nabije steegjes gevonden die achtergelaten waren om nooit gedragen te worden, want het paste niet. Te schandalig toch? Mensen laten hun oerinstincten de loop en verliezen alle bewustzijn om vervolgens beestachtig de winkel te verkrachten. Pakken wat je pakken kan, fuck the planet. Daarbij is de kwaliteit van de kleding om te janken, je nieuwe kleding zal snel kapot gaan, zodat je met je neanderthalerbrein snel weer nieuwe hompen textiel in kan slaan om de hopeloze, vicieuze cirkel in stand te houden.

Primark-almere-janne-hogervorst-monday-column

Primark Almere. Foto door Raymond Klaassen

“Met je neanderthalerbrein snel weer nieuwe hompen textiel inslaan”

Niet zo chique die bh’s voor kinderen

Buiten het feit om dat ik er persoonlijk misselijk van word, staat/stond Primark er mediatechnisch ook niet heel lekker voor. Ten eerste zijn ze een aantal jaar geleden in opspraak gekomen over de slechte arbeidsomstandigheden in Bangladesh na de ramp bij Rana Plaza. Dit heeft toendertijd heel wat stof doen opwaaien en dat is de arbeiders in lagelonenlanden gelukkig ten goede gekomen. Ten tweede hebben ook de werknemers in Nederland hun beklag gedaan over de slechte arbeidsomstandigheden binnen het concern. Zo werden ze geïntimideerd als ze zich ziek meldden en werd privacy geschonden met onwettelijk cameratoezicht. Gelukkig wordt ook daar aan gewerkt, maar het is niet chique. Wat al helemaal niet chique was, waren de bh’s voor kinderen, vanaf zeven jaar… Ook daarover ontstond een hoop commotie. Primark werd beschuldigd van het seksualiseren van jonge kinderen en daarom hebben ze de mini-bh’s uit de schappen gehaald. En toch poogt Primark er vandaag de dag een duurzame en humane ethiek op na te houden, ondanks bovenstaande misstanden en het feit dat hun kleding zo spotgoedkoop is.

“PRODUCTEN VOOR PRIMARK WORDEN GEMAAKT MET RESPECT, VOOR MENSEN EN VOOR DE PLANEET.” – Primark.nl

Haha. Want als het in CAPSLOCK geschreven staat, gaan mensen het misschien nog geloven ook.

jongeren-shoppen-primark-janne-hogervorst-column

Foto door Georgie Pauwels

“Ze recyclen dozen. Wow…”

‘Can’t blame them for trying’

Maar oké, ze proberen het wel degelijk. Dat moet niet worden weggelachen natuurlijk. Het is goed dat grote bedrijven zoals Primark meegaan met de duurzame modetrend die de consument, hetzij beetje bij beetje, steeds meer aan het afdwingen is. Zo ondersteunen ze katoenboeren met verschillende programma’s en ze beweren de fabrieken waarmee ze samenwerken regelmatig te controleren. Ze streven naar ecologisch duurzame grondstoffen, verantwoordelijke productie, efficiëntie binnen de winkelketens en niet verkochte kleding doneren ze aan liefdadigheidsinstellingen. Oja en ze recyclen dozen. Tot slot kan de kleding die ze verkopen zo goedkoop verkocht worden door het feit dat ze geen geld wijden aan reclamecampagnes, ze kleding in enorme bulken inkopen en ze geen dure prijskaartjes en hangers gebruiken.

Nooit ofte nimmer duurzaam

Maar er knaagt iets. Ze recyclen dozen. WOW.. niet heel innovatief en bijzonder. Dat doen we sinds de jaren negentig toch al. En goedkope, plastic fluthangers, die mensen met hun aankoop meekrijgen. Dat is niet duurzaam. Verder is de ethiek op veel vlakken niet concreet gemaakt en lijkt het meer op een stukje fine-art-marketing dan op daadwerkelijk gevoerd beleid. Bovenal kan Primark zich met hun huidige verdienmodel nooit ofte nimmer scharen onder de duurzamen. Primark wil dat haar bezoekers zoveel mogelijk kopen. Niet dat ene item wat ze nodig hebben, maar vooral allemaal kleding die ze niet nodig hebben. Het concern overleeft op het gegeven dat mensen overconsumeren. Overconsumeren op wegwerpkleding. Dit is niet te rijmen met hun de-planeet-is-lief-ethiek en daarmee kan ik concluderen dat Primark als het ware vast zit in hun eigen concept. ‘Stuck in the middle of fashion’.

Meer van Janne

Foto homepage van hopeless128By: hopeless128

1 Reactie
  • Sharon
    Geplaatst op 12:32h, 16 oktober Beantwoorden

    Goed stuk dit! Ik koop al jaren niets meer bij Primark. Vroeger ging ik nog wel eens mee met vriendinnen om ‘flink te shoppen’, maar kwam alleen maar thuis met rotzooi. Zo zonde! Toegegeven, ik ben niet helemaal op de hoogte hoe duurzaam de winkels waar ik nu koop produceren, maar geef liever wat meer uit per kledingstuk en kom thuis met een paar items die ik écht leuk vind in plaats van een hoop troep die ik nooit aantrek. En minder kopen vind ik al een hele goed eerste stap naar duurzaamheid!

    PS: niemand wordt toch ook blij van die zweterig polyester truitjes waar je aan het einde van de dag zo van gaat stinken? 🙂

Geef een reactie