Slecht goed: spullen vervuilender dan vlees

Over Janne Probeert het schijnbaar zo complexe leven van een millennial in context te plaatsen en orde in de hedendaagse chaos te scheppen. Tot op heden al haar katers overleefd en onlangs de master Urban Geography afgerond. En omdat het leven soms zo ‘g*dvergeten’ oneerlijk is. Met een groen hart en een passie voor taal, worden impulsen en gedachten verwoord in deze column en op Steeklos.

Tot slechts een paar maanden geleden dacht ik nog dat vlees eten milieuvervuiler nummer 1 was, maar al lezend kwam ik erachter: het zijn spullen. Met de voorjaarsopruiming-woede voor de deur lijkt mij het goed om al die rotzooi eens onder de loep te nemen. Hoe kunnen wij de categorie ‘spullen’ tot een lagere impact op het milieu brengen?

Ik woon nu iets langer dan vijf jaar in mijn huidige (kleine) woning. Pas sinds mijn vriend en ik hebben besloten te willen samenwonen, ben ik objectief naar mijn teringzooi gaan kijken. Ik heb een volgepropt opberghok, een uitpuilende opbergkast, drie tot vier fietsen en een huis vol overbodige dingen. Wat moet je bijvoorbeeld met een kingsize lampenkap terwijl er geen armaturen in mijn woning aanwezig zijn, een jas uit 2006 die ik nooit meer ga passen en een plastic nepdrol? Ik verbaas mij over de exponentiële groei die mijn inboedel in vijf jaar gemaakt heeft en zie er enorm tegenop dit uit te zoeken, aangezien dit een militaire operatie betreft. Ik wil niet weten hoeveel troep ik bij elkaar zal harken wanneer ik in een grotere woning ga hokken. Ben ik stiekem een hoarder, ofwel een dwangmatige rommelkont? Help.

Verborgen impact

In september 2017 lanceerde Babette Porcelijn haar boek: De Verborgen Impact. In dit boek onderzoekt zij zo volledig mogelijk hoe groot onze impact op de Aarde is. Hier komt onder andere naar voren dat de impact van spullen op de planeet op nummer 1 staat. Van elektronica tot aan keukengerei en van meubels tot aan kleding. Alles wat je inpakt als je gaat verhuizen. Enkel het gebruik van spullen is vaak de boosdoener niet. De vervuiling vindt voornamelijk plaats tijdens de productie van een product en de transport van het eindresultaat. Bij het transport van producten worden bijvoorbeeld stinkende, smerige containerschepen ingezet die een hoop schade aanrichten. De stroom die jij vervolgens gebruikt voor het opladen van jouw elektronica is hiermee vergeleken: peanuts, ook al heeft het een rood energielabel.

De verborgen vervuiling is niet direct zichtbaar als een consument iets aanschaft. Daarom concludeert Porcelijn dat de verborgen impact van spullen meer aandacht verdient.

CE-Delft-top-10-milieubelasting-janne-hogervorst-ow-column

Action; de Primark onder de spullen

Mij verdiepende hierin, kan ik niet anders concluderen dan dat ik nog bewuster consumeren moet. Eerder schreef ik over de perikelen van Primark, waar kleding extreem goedkoop is. Dit geldt ook voor ketens zoals de Action en Ali-babba. Spullen zijn vandaag de dag te goedkoop geworden, en dat is zorgelijk. Men kent geen rem meer en koopt alles wat los en vast zit. Hoe moeten we dit stoppen?

Nou bijvoorbeeld zo:

  • Verkoop oude spullen, of geef ze weg. Laat ze niet liggen
  • Doe er zo lang mogelijk mee. Repareer spullen indien mogelijk
  • Blijf jezelf bij de aankoop van een product afvragen: heb ik het echt nodig?
  • Koop zoveel mogelijk tweedehands

“Ik laat de hoarder in mij niet winnen; de tijd is rijp om op te ruimen”

janne-hogervorst-ow-column-slecht-goed-opergkast

Opbergkast met bovenin een kingsize lampenkap zonder fuctie in huis

De Spullenier: één van de beste ideeën uit 2017

Tot slot wil ik een initiatief in het zonnetje zetten die bijdraagt aan een zooi-loos leven: De Spullenier. Ik vind dit een van de beste ideeën uit 2017. Hier kun je spullen lenen die je niet wil of kunt aanschaffen. Ze hebben van alles. Je kan lid worden en spullen tegen betaling of kosteloos lenen. Een backpack kun je bijvoorbeeld 30 dagen huren voor 3 euro en een aanhanger 7 dagen voor 15 euro.

De tijd is rijp om te gaan opruimen. Ik laat de hoarder in mij niet winnen – zeker niet als ik wil gaan samenwonen. Dus in voorbereiding van de verhuizing, zie ik mezelf al als een pakezel ploeteren van milieuplein naar kringloopwinkel om de ene zak kleding na de andere doos spullen op een milieuvriendelijke manier weg te werken. En om die troeploze gedachte vol te houden, zal ik mij nog meer gaan verdiepen in ontspullen, minimaliseren en less is more.

Nu mijn vriend nog…

Meer van Janne
Geen reactie's

Geef een reactie