Slecht nieuws went niet, maar Renee houdt hoop op genezing van lymfeklierkanker

Nanette-Hogervorst-founder-columnsNanette, oprichter van de Sustainable Fashion Gift Card, schrijft over wat haar bezighoudt.  Vandaag schrijft ze over de wens voor 2021 van Renee van Stijn.

In de digitale wereld ontmoet je soms mensen die je normaal nooit zou ontmoeten, maar die je wel inspireren. Zo iemand is Renee van Stijn. Met de SFGC eindejaarscampagne, ‘Wensen voor 20201’, stuurde ze een wens in die mij roerde. In november 2019, ze was toen 33 weken zwanger, kreeg ze de diagnose lymfeklierkanker. Haar wens voor 2021 was om ‘in remissie’ komen, zodat ze een kans heeft op genezing.

Renee woont samen met haar vriend Sander en hebben inmiddels een gezonde dochter, maar ze is helaas nog steeds ziek. In haar wens schreef ze onder andere:

“Ik wil niets liever dan beter worden om haar te zien opgroeien. In een zo liefdevolle, groene en duurzame wereld. Wij zijn dit jaar nog bewuster gaan leven, want dat is zó kostbaar. 🌱”

In deze column dan ook geen update over de SFGC of duurzame mode, maar wel mijn interview met Renee.

Renee-van-Stijn-bewust-leven

Renee met haar dochtertje

Q: Renee, kan je in je eigen woorden omschrijven wat lymfeklierkanker precies inhoudt?

“Lymfeklierkanker is kanker van het lymfekliersysteem. Mijn lymfocyten (een bepaald soort witte bloedcel) is bij mij ziek en de lymfocyten delen zich ongecontroleerd in mijn lymfeklieren. Lymfeklierkanker is grofweg in te delen in twee categorieën, Hodgkin en Non-Hodgkin. Ik heb een zeldzame variant waarbij ik beide vormen heb. Dat maakt het behandelen helaas ook lastiger.”

Q: Hoe ziet een standaard dag of week er voor jou uit?

“Dat ligt helemaal aan welke behandeling ik op dat moment heb. Zo heb ik in februari een behandeling gehad die alleen nog gegeven wordt in studieverband om de effectiviteit te testen. Ik ben toen wekelijks opgenomen geweest om te zien of er bijwerkingen optreden. Verder ben ik regelmatig in het ziekenhuis voor allerlei controles, onderzoeken, bestralingen en gesprekken met mijn arts. Toch proberen we het leven zo ‘gewoon’ mogelijk te houden en vooral te genieten van onze dochter van 1 jaar. We genieten heel erg van de kleine dingen. Samen thuis zijn, wandelen in de buurt, kijken naar de dieren in het park.”

Q3: Je hebt te horen gekregen dat je uitbehandeld bent. Toch sta je sterk in het leven. Wat houd je zo sterk?

“Officieel ben ik inderdaad uitbehandeld. Ik heb alle reguliere behandelingen doorlopen en helaas heeft geen van de behandelingen de ziekte kunnen stoppen. Dat is onwijs verdrietig, en iedere keer als ik een slechte uitslag kreeg had ik zeker wat tijd nodig om de klap weer te boven te komen. Slecht nieuws went niet.

Wat mij hoop en kracht geeft is onder andere mijn arts. Ik heb de aller beste en liefste arts getroffen en wij leggen ons hier niet bij neer. Zij is altijd aan het bedenken welke opties we hebben. Ook geeft mijn eigen lijf kracht. Ik heb het ‘geluk’ dat ik niet heel ziek werd van de chemo’s, waardoor er maar weinig momenten zijn geweest dat ik mij echt ziek voelde. Gelukkig is er nu een studie waar ik voor in aanmerking kom. Dankzij deze behandeling zou ik nog in remissie kunnen komen.”

Q: Wat betekent ‘in remissie’ en welk toekomstperspectief geeft dat jou?

“In remissie betekent dat de kanker weg is. Als ik in remissie kom zal ik daarna een stamceltransplantatie moeten krijgen met stamcellen van een donor. Vorig jaar is er een donor match voor mij gevonden. Dat is zo bijzonder om te weten. Met de transplantatie krijg je een nieuw immuunsysteem. Mijn lijf zal dan beter in staat zijn om kankercellen te herkennen en vernietigen. De transplantatie is nodig omdat ze bang zijn dat mijn immuunsysteem op den duur toch weer ziek gaat worden en dan komt de lymfeklierkanker weer terug. Maar voor de transplantatie moet dus eerst mijn kanker weg zijn. Die kans is klein, maar de kans is er nog steeds. En zolang er kansen zijn gaan we ervoor.”

“Herinneringen maak je door lief te hebben, te genieten en voor elkaar en de wereld te zorgen.”

Q: Eerder vroeg ik hoe je zo sterk blijft, maar hoe houd jij hoop?

“Met mijn dochter, zij is nu 1 jaar, wil ik nog van alles meemaken. Haar naar zwemles brengen, een school voor haar uitzoeken, op vakantie gaan naar Ameland en ik wil haar iedere avond naar bed kunnen brengen. Ook is onderzoek naar (lymfeklier)kanker van levensbelang. Door Corona staan er veel studies on hold, omdat ziekenhuizen kampen met personeelstekorten. Die studies zijn zo belangrijk omdat daarmee nieuwe behandelingen getest kunnen worden. Beter worden van kanker is namelijk geen kwestie van positief blijven of vechten. Het is een kwestie van geluk hebben of een behandeling aanslaat. Ik hoop met heel mijn hart dat ik en vele andere met mij, dat geluk gaan vinden.”

Q: Je schreef in je wens ook dat jij en je vriend vorig jaar nog bewuster zijn gaan leven. In hoeverre heeft jouw diagnose daar ook invloed op gehad?

“Al voor ik ziek bleek, en voor ik zwanger was, zijn Sander en ik veel bewuster gaan leven. We proberen goede keuzes te maken in onze voeding, gebruiken duurzame producten onder de douche en in huis. Omdat we dat een kleine moeite vinden en het heeft veel effect. Het is vooral het ouderschap dat we ons nog meer zijn gaan realiseren wat belangrijk is in het leven. Dat is niet geld, grote reizen of wonen in een groot huis. Wij wonen in een klein, maar fijn huis. Het enige wat telt is de tijd die we met elkaar kunnen doorbrengen. Mensen om je heen hebben van wie je houdt. Herinneringen maak je door lief te hebben, te genieten en voor elkaar en de wereld te zorgen.”

Steun onderzoek naar lymfeklierkanker of wordt stamceldonor

1 op de 50 mensen krijgt de diagnose lymfeklierkanker. En het is de derde kankersoort bij kinderen en jongvolwassenen. Onderzoek naar (lymfeklier)kanker is daarom van levensbelang. Voor Renee en voor vele en anderen, kan je (eenmalig) doneren aan @lymph_co. Dit is een non-profit organisatie die zich inzet om nieuw wetenschappelijk onderzoek te financieren. Ook is het belangrijk dat er stamceldonoren zijn. Dit is momenteel niet geregeld in de nieuwe donorwet. Wel kan je je bij Matchis aanmelden als donor. Je krijgt dan wattenstaafjes opgestuurd waarmee je wat wangslijmvlies moet afstaan. Voor meer informatie en aanmelden ga je naar hun website.

Donatie SFGC aan lymph_co

Naast dit artikel, willen we als SFGC ook een bijdrage doen. Van alle giftcards die we vanaf vandaag tot en met 30 april via onze website verkopen, zullen we 5% doneren aan lymph.co.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Renee van Stijn (@reneevanstijn)

Meer columns van Nanette

Een duurzame levensstijl is niet altijd makkelijk, maar een bijdrage leveren aan een betere wereld kan heel simpel. Geef een duurzaam cadeau aan vrienden, familie of collega’s.

SFGC-duurzame-mode

SFGC-duurzaam-cadeau-the-collection-one

Geen reactie's

Geef een reactie