Sneak preview: State of Fashion Biënnale 2022

Arnhem en mode horen bij elkaar. De hele maand juni tot en met 10 juli staat de stad dan ook in het thema van de mode – en vooral ook: duurzame mode. Door modeplatform State of Fashion en Fashion + Design Festival Arnhem worden verschillende activiteiten georganiseerd waar duurzame mode op vele manieren belicht wordt. SFGC redacteur Maud was aanwezig bij de persopening van de State of Fashion Biënnale – Ways of Caring. In deze blog highlight Maud een aantal toffe “sneak previews”.

Dit blog is geschreven door Maud Diender. Zij studeert Tech, Textiles and Fashion aan de Saxion Hogeschool.

State-of-fashion-2022-ways-of-caring

Ways of Caring: mode-industrie moet zorgzamer en duurzamer

Het centrale thema tijdens de vijf-weekse Biënnale is ‘Ways of Caring’. State of Fashion gaat hierbij opzoek naar de mogelijkheden om de mode-industrie zorgzamer en duurzamer te maken. Hiervoor is er voor de tentoonstelling met meer dan 70 ontwerpers, makers en kunstenaars uit heel de wereld aan gewerkt. Daarbij hoopt State of Fashion om het gesprek te openen over hoe we samen met zijn allen de mode-industrie op een positieve manier kunnen veranderen. Want dat is écht nodig.

Culturele hotspot Rozet: aanmoediging om je kleding te koesteren

Er vinden maar liefst 85 activiteiten plaats op vijf locaties in Arnhem. Daarnaast is er een tentoonstelling in de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Mij bezoek begon bij één van deze vele locaties, de culturele hotspot Rozet. Daar is de Promenade on Slow Street te zien van kunstenaar Clara Chu. Ze laat daar haar werk zien waarbij ze alledaagse voorwerpen uit de huishoudelijke wereld een nieuwe invulling geeft. Daarbij combineert ze massaproductie met het handgemaakte. Ook zijn in Rozet de walk-in wardrobes te zien. Hier worden verschillende garderobes tentoon gesteld om consumenten aan te moedigen hun eigen kleding te koesteren en vooral niet weg te gooien zodra het kapot gaat.

Clare Chu-State-of-Fashion-2022

Walk-in-wardrobes-state-of-fashion-2022

Links: kunstwerk van Clare Chu, rechts: walk-in wardrobes in de Rozet, Arhnem.

Eusebiuskerk: samen herdefiniëren we mode

In de Eusebiuskerk bezoek je de tentoonstelling gecureerd door NOT___ENOUGH Collective. Het collectief probeert de betekenis van mode opnieuw te definiëren en zet daarbij modemakers in de spotlight. In de huidige mode-industrie, staan zij in de schaduw. De tentoonstelling bestaat uit de drie thema’s: Transforming Narratives, Exercising Compassion en Coexisting Knowledges. Je hoort verhalen die je nog niet eerder hebt gehoord, ervaart manieren van voelen die je niet herkent en ontdekt vormen van kennis die je nog niet kent. Een beetje vaag misschien, maar de uitnodiging is vooral om door alles waar je tijdens de tentoonstelling mee geconfronteerd wordt zelf de betekenis van mode constant opnieuw te definiëren. Ook krijg je de kans om zelf deel te nemen en de “missing content” aan te vullen. Want ook het verhaal van de tentoonstelling is nooit compleet.

State-of-fashion-ways-of-caring-Eusebiuskerk

state-of-fashion-ways-of-caring-Cholita-Chic

Links: impressie van de kerk, rechts: kunstwerk van kunstenaar Cholita Chic

In de steile tuin Sonsbeekpark: Weg met synthetische verfstoffen!

In de Recovery garden wordt een belangrijk probleem in de mode-industrie aan het licht gebracht: het gebruik van synthetische verfstoffen tijdens het verven van kleding. Deze verfstoffen zijn enorm schadelijk en zijn vele kankerverwekkend en zelfs verboden in de EU. Maar helaas gebeurt het verven in vele landen nog steeds met deze stoffen. Het giftige afvalwater van het verfproces komt in rivieren terecht met alle gevolgen van dien.

In de tuin is ook te zien dat het anders kan, namelijk met natuurlijke verfstoffen. Er zijn veel planten die van nature een prachtige kleur hebben om mee te verven. In de garden zijn die planten te zien en kun je hier meer leren. Het is een plek waar onze kleding weer in contact komt te staan met de natuur. Het is een plek net buiten de drukte van de stad waar je echt tot rust komt. Ook is het mogelijk om een workshop te volgen in de Recovery Garden. Hier krijg je de mogelijkheid meer te leren over het verfproces en ook zelf aan de slag te gaan tijdens de workshop. Je kan je eigen kledingstuk verven met natuurlijke verfstoffen! Lees hier meer over de workshop.

state-of-fashion-ways-of-caring-Recovery-garden

state-of-fashion-ways-of-caring-kleding-verven

Waslijn met alle geverfde kledingstukken, in de grond zie je de plantjes om mee te verven.

Opent State of Fashion 2022 het gesprek over dat het anders moet?

In dit artikel heb ik naar aanleiding van mijn tour door de tentoonstelling, een aantal highlights van State of Fashion beschreven. Maar naast het schrijven van dit artikel, stelde ik mij ook nog eens de vraag: State of Fashion hoopt het gesprek te openen over hoe we samen met zijn allen de mode-industrie op een positieve manier kunnen veranderen. Is dat gelukt?

Met een textiel achtergrond die ik heb, was State of Fashion ontzettend interessant omdat je veel wat wordt tentoongesteld herkent. Voor de “gewone” bezoeker kan ik mij voorstellen dat het misschien wat vaag of ingewikkeld kan zijn. State of Fashion duurzame belicht mode op vele manieren, ook vanuit hoeken die je vanuit de dagelijkse omgang met kleding niet per se gewend bent. Tegelijkertijd, maakt dat misschien juist de tentoonstelling interessant: het laat iets zien waar je nooit over nadenkt al je ‘s ochtend je spijkerbroek aantrekt. Dat zet je misschien aan het denken of maakt dat je inderdaad het gesprek over verduurzaming van de mode wil aangaan.

state-of-fasion-2022-ways-of-caring-Sindiso Khumalo

Modemaker: Sindiso Khumalo

Het kan anders anders: wat kun jij zelf doen?

Naast dat een bezoek aan State of Fashion je veel inspiratie zal geven over hoe het anders kan in de mode, zijn er ook concrete stappen die je nu al zelf kan zetten en die essentieel zijn voor verduurzaming van de mode-industrie. Dat begint iedere ochtend in je eigen kledingkast. Probeer stil te staan bij alle kledingstukken die in jouw kledingkast hangen – draag je elk kledingstuk wel? Of hangen er stiekem toch iets te veel spijkerbroeken in de kast dan nodig? Waardeer je kleding meer en gooi het niet meteen weg als er een gaatje in zit of als het kledingstuk je niet meer aanspreekt. In plaats daarvan: repareer het zelf bij een repair cafe – zoals bij de Naaierij in Den Haag of De Steek in Amsterdam, of upcycle het – bijvoorbeeld door het opnieuw te verven met milieuvriendelijke verf.

De State of Fashion Biënnale 2022 – Ways of Caring is nog t/m 10 juli te zien.

Over State of Fashion

State of Fashion is een international modeplatform. Zij verbindt pioniers op het gebied van mode-ontwerp, onderzoek en business met elkaar en delen hun ideeën en innovaties met de wereld. Samen met bedrijven, ontwerpers, het onderwijs, wetenschappers, consumenten en andere stakeholders in de mode verkennen ze een dringend noodzakelijk nieuw modesysteem. Zo brengt State of Fashion mode en maatschappelijke vraagstukken uit onze tijd samen. Denk daarbij aan: inclusiviteit en fair practice, de impact van globalisering en de klimaatcrisis. Daarbij kijken ze naar de rol die mode speelt in het bijdragen aan oplossingen voor deze problemen en daarbij een betere wereld.

Lees hier meer over wat State of Fashion doet.