Sustainable Fashion Gift Card op vrouw-verjaardagscadeau.nl
De SFGC staat nu als tip op de nieuwe site verjaardagscadeau-vrouw.nl. Een uit de hand gelopen studentenproject met potentie.
Dit blog is geschreven door Maud Diender. Zij studeert Tech, Textiles and Fashion aan de Saxion Hogeschool.
Het centrale thema tijdens de vijf-weekse Biënnale is ‘Ways of Caring’. State of Fashion gaat hierbij opzoek naar de mogelijkheden om de mode-industrie zorgzamer en duurzamer te maken. Hiervoor is er voor de tentoonstelling met meer dan 70 ontwerpers, makers en kunstenaars uit heel de wereld aan gewerkt. Daarbij hoopt State of Fashion om het gesprek te openen over hoe we samen met zijn allen de mode-industrie op een positieve manier kunnen veranderen. Want dat is écht nodig.
Er vinden maar liefst 85 activiteiten plaats op vijf locaties in Arnhem. Daarnaast is er een tentoonstelling in de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Mij bezoek begon bij één van deze vele locaties, de culturele hotspot Rozet. Daar is de Promenade on Slow Street te zien van kunstenaar Clara Chu. Ze laat daar haar werk zien waarbij ze alledaagse voorwerpen uit de huishoudelijke wereld een nieuwe invulling geeft. Daarbij combineert ze massaproductie met het handgemaakte. Ook zijn in Rozet de walk-in wardrobes te zien. Hier worden verschillende garderobes tentoon gesteld om consumenten aan te moedigen hun eigen kleding te koesteren en vooral niet weg te gooien zodra het kapot gaat.
Links: kunstwerk van Clare Chu, rechts: walk-in wardrobes in de Rozet, Arhnem.
In de Eusebiuskerk bezoek je de tentoonstelling gecureerd door NOT___ENOUGH Collective. Het collectief probeert de betekenis van mode opnieuw te definiëren en zet daarbij modemakers in de spotlight. In de huidige mode-industrie, staan zij in de schaduw. De tentoonstelling bestaat uit de drie thema’s: Transforming Narratives, Exercising Compassion en Coexisting Knowledges. Je hoort verhalen die je nog niet eerder hebt gehoord, ervaart manieren van voelen die je niet herkent en ontdekt vormen van kennis die je nog niet kent. Een beetje vaag misschien, maar de uitnodiging is vooral om door alles waar je tijdens de tentoonstelling mee geconfronteerd wordt zelf de betekenis van mode constant opnieuw te definiëren. Ook krijg je de kans om zelf deel te nemen en de “missing content” aan te vullen. Want ook het verhaal van de tentoonstelling is nooit compleet.
Links: impressie van de kerk, rechts: kunstwerk van kunstenaar Cholita Chic
In de Recovery garden wordt een belangrijk probleem in de mode-industrie aan het licht gebracht: het gebruik van synthetische verfstoffen tijdens het verven van kleding. Deze verfstoffen zijn enorm schadelijk en zijn vele kankerverwekkend en zelfs verboden in de EU. Maar helaas gebeurt het verven in vele landen nog steeds met deze stoffen. Het giftige afvalwater van het verfproces komt in rivieren terecht met alle gevolgen van dien.
In de tuin is ook te zien dat het anders kan, namelijk met natuurlijke verfstoffen. Er zijn veel planten die van nature een prachtige kleur hebben om mee te verven. In de garden zijn die planten te zien en kun je hier meer leren. Het is een plek waar onze kleding weer in contact komt te staan met de natuur. Het is een plek net buiten de drukte van de stad waar je echt tot rust komt. Ook is het mogelijk om een workshop te volgen in de Recovery Garden. Hier krijg je de mogelijkheid meer te leren over het verfproces en ook zelf aan de slag te gaan tijdens de workshop. Je kan je eigen kledingstuk verven met natuurlijke verfstoffen! Lees hier meer over de workshop.
Waslijn met alle geverfde kledingstukken, in de grond zie je de plantjes om mee te verven.
In dit artikel heb ik naar aanleiding van mijn tour door de tentoonstelling, een aantal highlights van State of Fashion beschreven. Maar naast het schrijven van dit artikel, stelde ik mij ook nog eens de vraag: State of Fashion hoopt het gesprek te openen over hoe we samen met zijn allen de mode-industrie op een positieve manier kunnen veranderen. Is dat gelukt?
Met een textiel achtergrond die ik heb, was State of Fashion ontzettend interessant omdat je veel wat wordt tentoongesteld herkent. Voor de “gewone” bezoeker kan ik mij voorstellen dat het misschien wat vaag of ingewikkeld kan zijn. State of Fashion duurzame belicht mode op vele manieren, ook vanuit hoeken die je vanuit de dagelijkse omgang met kleding niet per se gewend bent. Tegelijkertijd, maakt dat misschien juist de tentoonstelling interessant: het laat iets zien waar je nooit over nadenkt al je ‘s ochtend je spijkerbroek aantrekt. Dat zet je misschien aan het denken of maakt dat je inderdaad het gesprek over verduurzaming van de mode wil aangaan.
Modemaker: Sindiso Khumalo
Naast dat een bezoek aan State of Fashion je veel inspiratie zal geven over hoe het anders kan in de mode, zijn er ook concrete stappen die je nu al zelf kan zetten en die essentieel zijn voor verduurzaming van de mode-industrie. Dat begint iedere ochtend in je eigen kledingkast. Probeer stil te staan bij alle kledingstukken die in jouw kledingkast hangen – draag je elk kledingstuk wel? Of hangen er stiekem toch iets te veel spijkerbroeken in de kast dan nodig? Waardeer je kleding meer en gooi het niet meteen weg als er een gaatje in zit of als het kledingstuk je niet meer aanspreekt. In plaats daarvan: repareer het zelf bij een repair cafe – zoals bij de Naaierij in Den Haag of De Steek in Amsterdam, of upcycle het – bijvoorbeeld door het opnieuw te verven met milieuvriendelijke verf.
De State of Fashion Biënnale 2022 – Ways of Caring is nog t/m 10 juli te zien.
State of Fashion is een international modeplatform. Zij verbindt pioniers op het gebied van mode-ontwerp, onderzoek en business met elkaar en delen hun ideeën en innovaties met de wereld. Samen met bedrijven, ontwerpers, het onderwijs, wetenschappers, consumenten en andere stakeholders in de mode verkennen ze een dringend noodzakelijk nieuw modesysteem. Zo brengt State of Fashion mode en maatschappelijke vraagstukken uit onze tijd samen. Denk daarbij aan: inclusiviteit en fair practice, de impact van globalisering en de klimaatcrisis. Daarbij kijken ze naar de rol die mode speelt in het bijdragen aan oplossingen voor deze problemen en daarbij een betere wereld.
Lees hier meer over wat State of Fashion doet.
De SFGC staat nu als tip op de nieuwe site verjaardagscadeau-vrouw.nl. Een uit de hand gelopen studentenproject met potentie.
Tencel™ is een relatief nieuw en enorm duurzaam materiaal dat dertig jaar geleden op de markt kwam. De stof is net zo zacht als zijde, net zo sterk als polyester en ademt het beter dan katoen.
Arnhem en mode horen bij elkaar. De maand juni tot en met 10 juli staat de stad in het thema van duurzame mode tijdens State of Fashion.
Loop.a life is het eerste merk dat 100% circulaire kleding maakt van een hoog percentage lokaal afgedankte kleding.
Josette, oprichter van NoWa, maakt met partner Closing the Loop van het goud en zilver uit de telefoons tijdloze sieraden.
Doordat de populariteit van het veganisme groeit, gaan modebedrijven op zoek naar vegan materialen. Maar zijn deze materialen ook duurzaam?
De meest gebruikte stof in de duurzame mode-industrie is toch wel ‘biologisch katoen’. Maar hoe duurzaam is biologisch katoen?
Claudia Walraven, freelance Project & Sustainability Manager, doet meet met de #nobuychallenge en koopt al ruim drie maanden geen kleding. Lees hoe haar dit haar af gaat.
De sjaal en capes in de webshop van Urban Medley zijn ontworpen en gemaakt door Indiase ontwerpers en ambachtslieden die traditionele weef-en printtechnieken combineren met modern design.
Het afgelopen jaar was voor alle partners van de Sustainable Fashion Gift Card een pittig jaar. Onlangs spraken we het eerlijke tassenmerk MYoMY hierover.
Als Sustainable Fashion Gift Card zijn we dol op innovatieve merken! Zo kan je bij het duurzame streetwear merk Llocals met bitcoin betalen.
Interview over de SDG's en duurzame mode met Marileen Bouman, Branding & Marketing coördinator bij het tassenmerk MYoMY.
Claudia Walraven, freelance Project & Sustainability Manager, doet meet met de #nobuychallenge en koopt al ruim drie maanden geen kleding. Lees hoe haar dit haar af gaat.
Geen update over de SFGC of duurzame mode, wel het verhaal van Renee over haar vechtlust om te genezen van lymfeklierkanker en bewust leven.
Iron Roots heeft samen met haar partner fabriek in Turkije de eerste microplasticvrije sport short ontworpen.
Ben je op zoek naar mooie duurzame kleding, maar weet je niet waar je ze online kan vinden? In dit artikel beschrijf ik tien toffe webshops met duurzame items die je niet mag missen.
Wie heeft mijn kleding gemaakt? Hoe zijn mijn kledingstukken geproduceerd? Welke materialen zijn er gebruikt? Lees de blog van Yvonne.
Begin dit jaar lanceerden #thenobuychallenge. Is een dergelijke challenge in deze voor ondernemers lastige tijd wel zo handig?
Een kwart miljoen afgedankte plastic flessen zijn niet op de vuilnisbelt of in oceanen beland, maar in MYoMY's circulaire tassencollectie.
Claudia Walraven, freelance Project & Sustainability Manager, doet mee aan de No Buy Challenge. Komend half jaar zal ze geen kleding kopen.
Black Friday is begonnen, want het is vrijdag 27 november 1:30 In plaats van shoppen, schrijf ik een column.
Asket's Impact Receipt wants us to skip sustainability and try responsibility, starting with knowing all the facts of the clothes we wear.
Wist je dat er bacteriën zijn die textiel kunnen verven? In tegenstelling tot de huidige textielverven, hoeven voor ‘bacterial dyes’ geen toxische chemicaliën gebruikt te worden.
Het item was in de uitverkoop of de behoefte aan iets nieuws groot. Je zal en moet kleding kopen. Kosten wat kost. Een miskoop ligt dan snel op de loer.
Ontdek digital fashion en kleding gemaakt met 3D printers, bodyscans en modulaire kledingpatronen, tijdens de nieuwe tentoonstelling 'A Cut Above' in het modemuseum van de Fashion for Good Experience.
Elke week deelt de Sustainable Gift Card drie concrete tips over hoe je duurzamer met jouw kleding om kan gaan. Deze week duurzame fashion challenge tips.
Elke week deelt de Sustainable Gift Card drie concrete tips over hoe je duurzamer met jouw kleding om kan gaan. Deze week duurzame fashion challenge tips.
It’s 5 a.m. Lital, however, is getting dressed, doing her hair, putting on her makeup, and waking up her boyfriend. Why? Because she needs the shot!
Have you ever wondered what influencers do with all their gifted products? We asked Instagrammer Ashley Torres.
Big brands are masters in convincing us to dismiss rational reasons to buy a product and instead, make us want to buy it because it feels good. Yes, they play with our emotions and we’re all being influenced.
Have you ever clicked on Instagram, seen a nice blazer jacket and thought "I want this. Now,” and then went right ahead and bought it? This article is about the psychological mechanism upon which influencer marketing thrives.
For years Hanh had her own wholesale business in the fast fashion industry. Now, she's determined to get fashion rental business WAUWcloset off the ground.
How did we get so caught up on the idea that we have to own what we wear? And why is this finally changing? We asked Naomi Braithwaite, expert on fashion branding and marketing.
Twaalf jaar deed ik aan atletiek en trainde zo zes keer in de week. Ik merkte op dat mijn sportkleding altijd gemaakt was van polyester.
Ik wil mensen inspireren om uit hun comfortzone te komen. Want veel mensen willen wel duurzame kleding kopen, maar zien te veel obstakels om dit ook daadwerkelijk te doen.
More fashion rental services are popping up all over the world. We wondered: If fashion rental is becoming the new norm, how will it influence fashion design?
We staan met zijn allen ervoor open om duurzame kleding te kopen. We zijn zelfs bereid om er meer voor te betalen! Toch doen we het niet.
Op 22 en 23 mei cureerde we een mini-tentoonstelling over 'Wat dragen we in de toekomst' voor het Innovatiefestival van De Nederlandsche Bank.
The name Sarah Ditty probably doesn’t ring a bell. But let’s remember this lady’s name from now on, because she’s the Policy Director of Fashion Revolution.
Lea Estherhuizen was determined to contribute to changing the working conditions of workers in global supply chains, such as in fashion, and founded &Wider.
Who are the people who make our clothes? Where do they make them and how? Most consumers have no idea. And sadly, most fashion brands don’t know either.
Deze keer in Next Fashion Talents het modeduo Oliviér Josepha. Op authentieke en respectvolle wijze kaarten ze maatschappelijke thema’s aan.
Following trends, developments and sharing insights is what I loved most about making OW. Magazine. So I made it the foundation of its new editorial format.
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos weten te combineren? Dit is het verhaal van Sharita Karsten.
Who are fashion's future designers and entrepreneurs, who seamlessly integrate design and sustainability? Meet Sarah Mayer.
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos weten te combineren? Ontdek het talent van Ariëlle.
Vertellen over je duurzame ambities loont voor een merk als Mud Jeans. Maar veel bedrijven begeven zich op glad ijs wanneer ze dit doen. Terecht?
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos weten te combineren? Dit keer Nina Kok.
Wie zijn de modeontwerpers of -ondernemers van de toekomst die design en sustainability naadloos weten te combineren? In deze eerste Next Fashion Talent spreken we met ontwerper Melisa Monti.
In professionele context heb ik mijn verstrooide en chaotische eigenshappen redelijk goed weten te verbergen. Lukt dit ook als ik voor mijzelf werk?
'Ik huur mijn huis, huur mijn kleding en huur zelfs mijn fiets. Ik heb niets, behalve mijn vaste contract', maar ik voel mij rijker dan ooit.
Laatst vroeg ik mij af wat de invloed is van taal op hoe wij de wereld proberen te verduurzamen. Dit ene zinnetje borrelde toen in me op: What’s in it for ME?
Het het aantal online platformen waar duurzame producten gekocht kan worden groeit. En niet zelden zitten daar jonge ondernemers achter. Het afgelopen jaar schreven drie van deze ondernemers een gastcolumn voor OW. Magazine. We zetten ze hier op een rij.
Toen ik natuurkunde ging studeren, had ik niet gedacht dat ik een verzamelplatform zou oprichten voor eerlijke en duurzame mode. Maar sinds oktober werk ik fulltime voor Project Cece.
The urge to use design as an agent of change felt stronger than ever before. These seven fashion projects displayed at Dutch Design Week 2018 show this.
De drang om verantwoordelijkheid te nemen voor verandering middels design is meer dan ooit aanwezig. Deze zeven modeprojecten laten dit zien en stonden op Dutch Design Week 2018.
Is it really sustainable to order online 10 t-shirts and return 9? We all know the answer to this question, but would you be willing to give up your right to return goods for the sake of a more sustainable world?
De problemen in de mode-industrie lijken bijna onoplosbaar. SilkSage gelooft dat met slimme technologie we tot oplossingen kunnen komen.
De zolen van de gumshoe zijn gemaakt van gerecycled kauwgom. Dat is nodig, want we gooien elk jaar 1,5 miljoen kilo kauwgom op straat.
Hoe rijmt de Lidl hun duurzame ambities met hun modecollectie? Immers, mode is één van ‘s werelds meest vervuilende en ontransparante industrieën.
Met het 1-jarige bestaan van mijn webshop , 'The Collection One', hing de collectie een week lang in The Impact Shop. Dit leerder ik ervan.
Het is Amsterdam Fashion Week, onder leiding van Danie Bles. Voor duurzaamheid lijkt weinig aandacht, of gebeurt er achter de schermen meer?
In hoeverre zijn consumenten écht bereid om duurzamer te leven? Wat hebben zij hiervoor over en welke rol speelt informatie hierbij? Dit heb ik onderzocht.
Tijdens het shoppen voor kleding ben je ze vast weleens tegengekomen: de duurzame keurmerken. Maar waar staan ze eigenlijk voor?
Afstand nemen van voor mijn waardevolle kledingstukken vind ik best moeilijk. Eindeloos de gaten vermaken of vooral denken dat ik het kledingstuk wel weer oppep, maar pstiekem her er toch niet van.
Sale. Uitverkoop. Solden. Niet dat ik mensen geen korting wil bieden, maar ik wil dat mensen kopen vanuit de gedachte dat ze investeren in een kledingstuk.
In de discussie over hoe we deze wereld duurzamer kunnen maken, blijft de rol van de ontwerper vaak onderbelicht. En daar mag wat mij betreft verandering in komen.
Otto von Busch, associate professor Parsons School of Design NY: ”Who’s really enforcing the rules here? It’s not Karl Lagerfeld or Anna Wintour".
As this project is close to my heart, it’s great to see that this topic, addressing the journeys of migration, both beautiful and painful, is receiving positive feedback.
Vorige week kreeg ik de vraag of ik mee wilde denken bij het ontwerpen van een verpakking van een tof product. Natuurlijk! Eenmaal om tafel bleek het iets ingewikkelder #stopmetplastic
Ik krijg regelmatig de vraag hoe het met mijn webshop ‘The Collection One’ gaat. Soms twijfel wat ik hier op zal antwoorden.
She has a clear vision. José Teunissen seeks to make the School of Design and Technology at London College of Fashion the world's most innovative fashion school.
Haar visie is helder. José Teunissen wil van de School of Design and Technology aan London College of Fashion ‘s werelds meest innovatie modeschool maken.
Gemiddeld hebben we zo’n 28% aan kleding in onze kast hangen die we niet meer dragen. De vraag is: wat doe je met al deze kleding?
Al je in je kledingkast kijkt en beseft dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Heb je dan niet genoeg van?
Ik moest op stel en sprong verhuizen, gezien de Amsterdamse huizenmarkt weinig ruimte biedt. Ik hoor mijn vriend nog zeggen, “Meik, moet dit écht allemaal mee?
Leslie Holden, part of the MT of Amsterdam Fashion Institute, realised sustainability can no longer be just part of the curriculum. It must be leading.
Unknown among most people: Japan is vintage heaven as well! I recently visited the country to see its fascinating culture and to get inspired for my own vintage webshop: Alma August.
It's time to take a critical look at the fashion system. That's what Daniëlle Bruggeman, lecturer in fashion at ArtEZ Institute of the Arts, seeks to achieve.
Het is tijd om met een kritische blik naar het modesysteem te kijken. Dat is wat Danielle Bruggeman, lector mode aan ArtEZ wil realiseren.
Nadat de Bengaalse kledingfabriek Rana Plaza op 24 april 2013 instortte, is er heel wat verbeterd in de mode-industrie. Maar er is ook nog veel wat verbeterd moet worden. Zo scoren nog te veel bedrijven onvoldoende op transparantie.
Met de vegan trend lijkt er steeds meer een taboe op leer te rusten. Hoe ga je hier als ontwerper die met leer werkt mee om? Ontwerper en maker Katia vertelt het in haar gastcolumn.
De heilige graal om duurzame mode 'hip' te maken, hebben we nog niet gevonden. Het lijkt lastig, maar soms is het simpel: vraag #WhoMadeMyClothes?
In de huidige maatschappij die 24/7 doordendert, vol geweldige online levens en waarin iedereen succesvol wil zijn, voel ik mij vaak een rare snuiter
Op werk ontmoet ik veel start-ups die vol passie een eigen merk willen starten, zo ook Caroline. Haar liefde voor Afrika zie je terug in haar merk.
Menno is owner of Tenue de Nîmes, one of the best denim shops in the Netherlands. “Jeans belong to us all, which I find fascinating."
Ik deed mee aan de Circular Fashion Games en werkte aan de challenge Closet Mass Index. Dat zette mij aan het denken, tijdens de games en nog steeds.
Tot slechts een paar maanden geleden dacht ik nog dat vlees eten milieuvervuiler nummer 1 was, maar al lezend kwam ik erachter: het zijn spullen.
Luxe is weelde en overdaad. Een contrast met eenvoud en ‘zuinig zijn’ waar duurzaamheid voor staat. Toch hebben deze begrippen veel met elkaar gemeen.
De sjaals van Lucila Kenny zijn een lokaal product van eerlijke materialen. Helemaal in lijn met waar The Collection One voor staat.
Met het project dat Meike is gestart, wil ze Indiase producten op de markt brengen en het verhaal van de makers uit het handicraft center vertellen.
Modemerken met duurzame ambities. Vind die maar eens, tussen de ruim 1100 stands op vakbeurs Modefabriek. Dit kan toch makkelijker? Een suggestie...
Slow fashion brand Teym maakt klassieke mode-items van mooie kwaliteit en met een goede pasvorm. Kortom: ze zitten zo lekker... dat je ze afdraagt.
Het wordt mensen lastig gemaakt om verantwoorde kledingkeuzes te maken, vindt mode-ondernemer Cécile Scheele. Daar wil ze verandering in brengen.
Nu de webshop staat, is het tijd om te groeien. Het vinden van de juiste kleding van de juiste merken, is daarbij essentieel.
Menno is eigenaar van Tenue de Nîmes, één van de beste denimwinkels in Nederland. “Jeans is een kledingstuk van ons allemaal. Dat vind ik fascinerend.”
Ik probeer de juiste sleutelbos van het rekje te trekken. De sleutelhangers lijken op elkaar; een geborduurd stukje textiel, handgemaakt in India.
Vorig jaar rond dit tijdstip zat ik strak in mij vel. Maar na negen maanden OW. Magazine ben ik 82 artikelen en heel wat kilo’s verder. Oeps, wat nu?
In the surrealistic labyrinth of 'Modebelofte 2017' (Fashion Promise), the new elite' Digital Realists' embrace the digital age as the new normal.
Grote getalen mensen die klimaatverandering ontkennen. Als je het mij vraagt, hebben ze een flink bord voor hun kop. En hier is waarom.
Hij bestelde een rol blanco stof en begon te pielen. Totdat hij een product had gemaakt waarvan hij dacht, dit is het. Kledingmerk ‘Hempje’ was geboren.
Bij Hulaaloop huur je kinderkleding en ruil je het om als je kind een maatje groter nodig heeft. Papa-blogger Frank is benieuwd naar dit duurzame concept.
Inna’s fashion resolution 2018 staat vast: 'Detoxen'. Bewuster leven met minder spullen - dus ook minder kleding. Doe je mee?
'The Collection One' is het tweede bedrijf dat ik opstart, maar ik leer nog elke dag. De do's en don’ts die ik ervaar, deel ik graag met jullie.
In november worden de Spring/Summer collecties van komend jaar in showrooms van pr-bureaus uitgestald. Wat hangt er volgend seizoen in de winkels?
‘Danie Bles is nieuwe eigenaar van Amsterdam Fashion Week’ kopte de media. De één voelde plots zijn hernia niet meer en de ander schreef powervrouw.
The global demand for water is projected to outpace the supply in 2040 by 35%. And fashion is one of the most water-intensive industries in the world
Kleding en cosmetica zijn belangrijk voor ons uiterlijk, maar onschuldig is het niet. Er zit microplastics in! Minuscule vezels met gigantische gevolgen.
Can fast fashion be sustainable? Kathleen, VP Operations and Sustainability at sustainable fast fashion brand Reformation, says one or two things about it
Ze gaat voor kwaliteit, juist door haar ervaring in de mode. De industrie heeft haar laten inzien dat minder meer is.
Groen modeminnend Nederland maakte tijdens het Fair Fashion Festival kennis met de VN Sustainable Development Goals. Wat hebben deze met mode te maken?
Ondernemen zit in het DNA van Lisa. Ze koos voor de duale studie Marketing for Future Entrepreneurs, zodat ze direct praktijkervaring kon opdoen.
Ratna Ho en Pascal Mulder zijn twee Nederlandse jonge ontwerpers. Ze wonnen in 2016 de ASN Bank Wereldprijs en zijn nu genomineerd voor de Ignite Award.
Ik schrijf dit zonder enige afbreuk te willen doen aan de mooie initiatieven. En besef mij dat ik als ‘groentje’ nog geen deuk in een pakje boter sla
Pakken wat je pakken kan, f*ck the planet: het kopen en dumpen van ‘wegwerpkleding’ wordt steeds normaler. En ja, dat KAN en MOET anders.
Dikke handboeken, maar wat er precies met goede arbeidsomstandigheden werd bedoeld? Het bleef vaag en dus besloot José : “Ik neem ontslag”.
Niet alleen de consument verduurzaamt graag, ook bedrijven. En daar ben ik een groot voorstander van. Alleen bedrijven moeten wel eerlijk blijven.
Monique Collignon does not only creates designs that stop fashionistas in their tracks, but also has the courage to go against the grain.
Monique was asked to design an outfit for the opening of Dutch Sustainable Fashion Week 2017. The result is a hand-made power suit.
Monique werd gevraagd om voor Dutch Sustainable Fashion Week 2017 een outfit te ontwerpen. Het resultaat is een met de handgemaakt power pak.
Monique Collignon maakt niet alleen ontwerpen waarvan je als modeliefhebber stilvalt, maar heeft ook de durf om tegen conventies in te gaan.
Alles draait om het vullen van de grote shopping bags die in de grote modeketens vaak klaarhangen. Daar is Marijn niet echt een voorstander van.
Sustainable fashion kan ook sexy zijn en niet suf. Dus waar zijn al die toffe tantes die subtiel hun sustainable stories vertellen?
Roosmarie is een voorvechter van duurzame mode. Nu deze in versnelling is geraakt, legt ze haar focus op zorgen dat deze versnelling stand houdt.
Waarom modebedrijven deelnemen aan het convenant Duurzame Kleding en Textiel? Artikel over uitkomsten van het masteronderzoek.
Als student had ik weinig affiniteit met de eenheidsworst van studentenverenigingen: dezelfde polo-shirtjes, broekjes en haardracht.
“40% van de jongeren wil duurzame mode kopen, maar weet alleen niet hoe. En 30% is heel geïnteresseerd. Dat is een marktpotentieel van, inderdaad 70%."
Ik besefte mij: de wereld is overbevolkt en dat kan de mensheid fataal worden. We moeten een nieuwe planeet vinden om uit te buiten.
Toen ik eenmaal werkte, was ik toch wat gedesillusioneerd. Daar was dan de echte wereld met al haar problemen. En daar had ik niet voor gestudeerd.
Meike, ontwerper, stylist en OW columnist, vertelt op camera hoe ze met CAPSEL mode-accessoires maakt van mensenhaar. Mooi en duurzaam.
De Hoedenmaker maakt al 25 jaar succesvol hoeden en petten. Nu willen ze een herenmode collectie lanceren: DJM. Voor een stijlvolle look onder de hoed.
Ik word moe van die bewering dat je alles kan worden als je hard werkt. Accepteer gewoon dat je niet alles kan. En hoe erg is dat nu echt?
Rondom duurzame mode hing lange tijd een serieuze waas. Niet tof, niet hip en al helemaal niet te betalen. Oh nee? Vandaag bewijs ik het tegendeel.
Voormalig ombudsvrouw van de Volkskrant zegt dat de krant meer zou moeten praten over duurzaamheid, maar zonder activistische toon. Eens. Maar hoe dan?
In de drukke leventjes met goed geoliede huishoudens, moeten ouders écht ook nog rekening houden met de duurzaamheid van de kleding van hun kroost?
The first batch of startups ‘graduated’ from the Fashion for Good - Plug and Play accelerator. Time to ask the startups the vital question: how was it?
Studio M.E.N. says sorry for the pollution fashion generates, while showing a collection at Amsterdam Fashion week that is innovative and fair.
Hoe ik bewust geen duurzame voedings- en kledingkeuzes maakte en nu een platform voor duurzame mode ben gestart.
Kleren maken de man en dit geldt ook voor tassen. Ik ben niet op de hoogte van de laatste 'IT' bag, maar dingen vallen mij wel op. En een beetje kennis over tassen, is uiterst handig in het sociale leven.
Enough smart talk: action mode is the new cool. Six young designers showed at Amsterdam Fashion Week that the clothes we cast off are worth a million.
Tweedehands kleding is hip, ‘vintage’ en dé manier om je ‘conscious’ te kleden. Maar jarenlang vonden we de kringloopwinkel maar smoezelig.
We gooien makkelijk onze kleding weg. Hoe gek zou het zijn wanneer we met andere eigendommen, zoals een huis, dit ook zouden doen.
Nieuwsgierig en op zoek naar antwoorden onderging ik mijn vuurdoop als reporter. Is een duurzame textielindustrie in Nederland mogelijk?
What if human hair was woven into the clothes that you wear? Weird idea? Maybe not. After all, wool is sheep's hair, and you wear that too.
Wat als mensenhaar zit verweven in de kleding die je draagt? Raar idee? Misschien niet, wol is het haar van een schaap en dat draag je ook.
Startup ReBlend is vernieuwend. Ze maken garens van 100% gerecycled materiaal: 70% kleding, 30% PET en afkomstig van zogenaamde ‘blends’.
Een column die je wegwijs maakt in de wereld van de keurmerken. Waar moet je opletten? En zijn ze een wassen neus of echt wat waard?
Kleding kopen met water is niet normaal. Maar dat is wel wat kleding kost. Heel veel water. Terwijl schoon, zoet water wereldwijd schaarser wordt.
Je haalt een shirt uit de was en ziet er is iets mis. Doe ik iets niet goed? Misschien, maar weet ook dat je fast fashion vaak maar tien keer aan kan.
De huid is niet zomaar een orgaan, het is je grootste orgaan. En dag in dag uit stellen we deze bloot aan de kleding die we dragen.
Het aanbod van duurzame modemerken groeit: er is keus! Maar of het ooit de norm wordt? Lonneke, eigenaar van BrandMission stoeit met het antwoord.
De Hoedenmaker maakt creaties die te zien zijn in modeshows van internationale ontwerpers. Laatst beseften ze, het is tijd voor een volgende stap.
De cijfers liegen er niet om: de gemiddelde vrouw heeft 400 euro aan ongedragen kleding in haar kast. Kortom: tijd om een ‘Bewussie’ te worden.
Het internationale karakter van de mode-industrie maakt het geven van transparantie en voorkomen van milieuschade niet gemakkelijk. Wat nu?
Mijn huis wordt overschaduwd door klerezooi. De situatie is te bont geworden. Mijn kast heeft obesitas! Tijd voor oplossingen.
Wat is dat ‘geheime’ ingrediëntenlijstje van de kledingindustrie? Hoe vinden we in hemelsnaam de antwoorden? Anyone?
Verhuizen is zo’n moment dat je spullen nodig hebt die je daarna vrijwel nooit meer gaat gebruiken. Wat doe je? Toch die boormachine kopen?
"Wil je vernieuwing in je kast? Kijk eerst naar de kleding die je al hebt." Een interview met style coach Chiara Spruit.
Fashion for Good says it’s here to make all fashion good. But actions speak louder than words. An article about their accelerator programme.
Wie heeft er in vredesnaam 60 paar schoenen nodig?! Mijn trots lag in het afvoerputje toen mijn antwoord op deze vraag ‘ik’ bleek te zijn.
De ‘push strategie’ waarbij merken collecties met veel marketing consumenten opleggen, is achterhaald. Jeroen pakt het anders aan.
We gaan vaker en verder op vakantie. Hoe groen zijn we dan nog bezig? Een kleurrijke uiteenzetting over hoe je de wereld op groene voet trotseert.
Over echte slijtageplekken in kledingstukken die al jaren meegaan en die het onderspit delven in de mode-industrie - waar slijtage machinaal is
Iets maken wat eerlijk en mooi is, is niet ‘suf’. Het is juist een uitdaging en vergt extra inspanning en kennis. Ontwerper en stylist Meike is daarom nu ook columniste bij OW.magazine.
Waarom duurzame en eerlijke chocolade mainstream is en duurzame en eerlijke mode (nog) niet. In deze column beschrijf ik drie oorzaken.
Wanneer je ‘duurzaamheid’ in je (groene) vingers hebt, kijk je met andere ogen naar duurzame mode. Maak kennis met Merel, onze nieuwe columnist.
Mijn ouders zijn nogal milieubewust. Zo wordt eten nooit weggegooid. Zelfs niet bij zeer twijfelachtige, blauwe en onfrisse gevallen.
Janne is de nieuwe columniste van OW.magazine! We spreken haar over macht, een betere wereld en filterkoffie.
De mode-industrie is ‘lekker’ bezig. Ze is ouderwets en duurzame mode mutserig. De rest van de wereld, innoveert vrolijk verder.