31 okt ‘Stel je eens voor’: Dat in 2030 de VN Sustainable Development Goals zijn bereikt
‘Stel je eens voor’: Een wereld waar honger de wereld uit is, we allemaal gelijkwaardig zijn en we klimaatverandering een halt hebben toegeroepen. Dat en nog veel meer wil de Verenigde Naties met de zeventien Sustainable Development Goals voor 2030 bereikt hebben. Groen modeminnend Nederland kon tijdens het Fair Fashion Festival in Utrecht kennismaken met deze doelen en wat ze eigenlijk met mode te maken hebben.
Met #jointheconversation motiveren we mensen online en offline kennis te delen en vragen te stellen over mode en duurzaamheid.
Normaal staan Mart (26) en Daniek (22) van Sustainalize, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in duurzaam ondernemen, voor een zaal met mensen uit het bedrijfsleven. Nu vertellen deze twee jonge en gedreven adviseurs over de VN Sustainable Development Goals (SDGs) aan een publiek dat varieert van een stagiaire bij Tommy Hilfiger, twee mode-ondernemers uit het klein MKB en een moeder die haar zoon heeft meegenomen.
Sustainalize adviseurs Daniek Ehrismann en Mart van Kuijk in de Winkel van Sinkel, één van de workshoplocaties van het Fair Fashion Festival op 22 oktober in Utrecht
Q:
Waarvoor geven jullie een workshop over de SDGs op het Fair Fashion Festival?
A:
Mart: “We voeren als Sustainalize op moment gesprekken met een aantal partijen in de modesector om te kijken of we iets voor hen kunnen betekenen. En nu we hier mee bezig zijn, leek het ons interessant om eens direct contact te hebben met consumenten die bewust bezig zijn met mode en duurzaamheid. Welke vragen hebben zij?
Daniek: “En we waren benieuwd of de mensen op dit festival bekend zouden zijn met de SDGs. Wij werken namelijk regelmatig met deze doelen als we bedrijven adviseren over verduurzaming van hun activiteiten. In de groep waar we onze workshop aan hebben gegeven, kenden sommigen de doelen wel en sommigen niet.”
Q:
Welke SDGs zijn volgens jullie het meest relevant voor de modesector?
A:
Mart: “Doel 8 en 12. Doel 8 gaat over fatsoenlijke banen en economische groei. We hebben het dan bijvoorbeeld over goede werkomstandigheden, een uitdaging voor modemerken zoals we weten.”
Daniek: “Doel 8 streeft er ook naar om in 2025 definitief een einde te maken aan alle vormen van kinderarbeid. De modesector is toch nog een risicosector op dit gebied.”
Mart: “Doel 12 gaat over duurzame productie en consumptie, waarbij het creëren van een ‘groene levensstijl’ centraal staat. De focus ligt daarbij niet alleen op bedrijven en overige betrokken organisaties, maar er wordt ook gekeken naar consumentengedrag. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of de hoeveelheid goedkope kleding die we kopen verantwoord is.”
Alle zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties
Q:
Hebben modebedrijven de SDGs omarmd?
A:
Mart: “Dat vind ik moeilijk om te zeggen, omdat we op moment nog geen klanten in de modesector hebben. Maar er lopen dus gesprekken.”
Daniek: “We hebben ons natuurlijk wel moeten verdiepen in deze sector. En op basis van wat ik tot nu toe voorbij heb zien komen, gebeurt er nog relatief weinig. Wel zie ik positieve ontwikkelingen, zoals internationale merken als G-Star en Tommy Hilfiger die de ‘slow fashion movement’ omarmen. De SDGs zijn wellicht nu nog één stap te ver.”
“Voor modemerken lijken de SDGs nu nog één stap te ver”
– Daniek
Q:
In het algemeen, wat zijn de plussen en de minnen van de SDGs?
A:
Daniek: “Iedereen kan zich wel wat voorstellen bij doelen als ‘Einde aan armoede’ (doel 1), ‘Einde aan honger’ (doel 2) en ‘Beschermen van zeeën en oceanen’ (doel 14). Dit maakt dat over het algemeen de SDGs voor iedereen, jong, oud, laag- en hoogopgeleid, etc., vrij snel te begrijpen zijn. Ook kan je met klanten over onderwerpen praten op basis van de SDGs. Ze geven je een soort framework, dat wanneer je erover praat, je met zijn allen weet waar je het over hebt.”
Mart: “Een minpunt is dat de zeventien doelen, zijn onderverdeeld in 169 targets die niet altijd even duidelijk zijn. Er staat dan bijvoorbeeld ‘substantially reduced’, maar wat ‘substantially’ dan precies inhoudt? Dat wordt helaas niet concreet gemaakt.”
Wil je meer weten over de SDGs? Op de website SDG Nederland worden alle doelen duidelijk en overzichtelijk uitgelegd. Op de website van Sustainalize vind je alle ins en outs over dit adviesbureau en ook over wat zij onder duurzaamheid verstaan.
Over het Fair Fashion Festival
Het Fair Fashion Festival wil een breed publiek laten zien dat eerlijke mode net zo goed fashionable kan zijn. Op het festival staat daarom een dag lang mode centraal die op een meer milieuvriendelijke en onder betere arbeidsomstandigheden is gemaakt. Bezoekers kunnen workshops volgen, lezingen bijwonen, rondsnuffelen op de eerlijke modemarkt en natuurlijk ontbreekt een catwalk show niet.
Meer informatie vind je op hun website en bekijk de video’s – van onder meer MUMSTER – over het festival op 22 oktober op de Facebook-pagina.
Catwalk show tijdens het Fair Fashion Festival
Geen reactie's