Sustainable fashion met sexy twist

Over Meike Haar hart ligt bij innovatie en materialen. Zo maakte ze voor haar afstuderen aan Artemis mutsen van mensenhaar. Niet gek dus dat ze inmiddels in Eindhoven ontwerpt waar innovatie en textiel samenkomen. Daarnaast freelanced ze als ontwerper en stylist. Haar loopbaan begon ooit aan ArtEz. Ze studeerde er mode maar verliet de opleiding, omdat ze deze te veel gericht vond op het worden van die ene zeldzame ‘top ontwerper’.

Een groot deel van mijn dagen besteed ik aan het voeren van gesprekken. Over mogelijkheden met nieuwe opdrachtgevers, zoals ik eerder vertelde: oprichters van een nieuw kinderkledingmerk bijvoorbeeld. Of samenwerkingen met inspirerende pioniers, geïnteresseerde grote partijen, maar ook vrienden en collega’s die hun ideeën delen. Zo zat ik onlangs met een maatje en marketeer rond de tafel en denderde de term influencer over en weer. Van die invloedrijke mensen met soms nog een groter bereik dan de commercial break van een cruciale voetbalwedstrijd.

Deze mensen, vaak bekend geworden via social media, zijn momenteel ontzettend belangrijke marketing pionnen die voor behoorlijke bedragen worden ingezet. En met deze strategisch gekozen zetten worden miljoenen mensen beïnvloed. Maar wordt er ook aan duurzaamheid gedacht met deze strategieën? Want miljoenen mensen beïnvloeden, dat is wat we moeten doen!

Misschien komt het omdat ik vooral met beeld werk, maar ik heb het idee dat Instagram momenteel het medium is om mensen te bereiken. Hier vind en volg ik best wel wat accounts die zich op duurzaamheid richten. Leuke inspiratiebronnen, maar echt voldoening geeft een scroll sessie door de app me niet. Ik vind het jammer dat er ook op dit platform vaak zwart wit gedacht wordt. Je bent een “sustainabilty spammer” of doet niet aan duurzaamheid. Er zijn (te) weinig toffe tantes die laten zien hoe leuk het leven is en ondertussen subtiel hun sustainable stories vertellen.

Meike-Fleskens-columnist-OW-Monday-Column-sustainability-sexy

Kleding Unravelau, ontwerper Laura Meijering

Duurzame mode mist de prachtige platen zoals in de grote magazines

Inspiratie voor #ootd

Sowieso zie ik een groot gat in de beeldcommunicatie van duurzame mode. Ik mis de prachtige platen zoals in de producties van de grote magazines. Ik denk namelijk dat die beelden de Insta-influencers en consumenten zouden kunnen inspireren om hun outfitjes #ootd (outfit of the day) te posten Uiteindelijk leidt die wisselwerking tot modische beelden die vernieuwend en uitdagend zijn, zodat duurzaamheid wat minder vaak met degelijkheid wordt geassocieerd. Beelden die laten zien dat sustanaibility ook sexy is en niet suf.

Ook hier biedt Instagram mogelijkheden. Het sustainability verhaal kan op een nieuwe en modische manier over het voetlicht gebracht worden door print en Insta beter op elkaar aan te laten sluiten. Het verhaal kan deels met grote platen in magazine worden verteld, om vervolgens Insta actief en strategisch in te zetten. Belangrijke bijvangst, we besparen dan ook weer een hoop papier, inkt en drukkosten. Uitgaven die magazines normaal rechttrekken door plaatsing van advertenties en afspraken met grote modehuizen, wat weer allerlei verplichtingen met zich meebrengt. Denk aan het showen en benoemen van de niet altijd even duurzame producten in de editorials. Op Insta kan vaak nog veel vrijer worden gepost. Zolang het beeld aan spreekt, het op het juiste tijdstip wordt geplaatst, het verhaal klopt en de nodige hashtags niet ontbreken lijk je wel goed te zitten.

Niets te verliezen

Instagram lovers, fashionista’s en lifestyle bloggers ‘give sustainable fashion a sexy twist’. Wat hebben we te verliezen? Hopelijk bereiken en inspireren we zo meer mensen om ook voor duurzame mode te kiezen.

Naast dat ik maandelijks een column voor OW. Magazine schrijf, doe ik veel styling-opdrachten voor online en print magazines. Daarom, mocht je nog tips hebben voor toffe kledingmerken die ik voor styling zou kunnen gebruiken, laat vooral een comment achter. Dan ga ik proberen er beelden mee te maken waarmee we steeds meer mensen kunnen overtuigen om te kiezen voor beter.

Over Unravelau

Unravelau is een fair high-end kledingmerk van ontwerper Laura Meijering. Ze probeert met Unravelau de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.

“With freedom also came responsibility and with responsibility came fear. Responsibility for my work and process and to tell a true story. Fear for rejection and not being understood. Not much has changed since I graduated in 2016 and got my BA of Arts in Fashion design and started my own brand. But now I know what I am responsible of which is making fair fashion and the only fear that is left is that it’s too late to make this change.”
– Ontwerper Laura Meijering

Fotografie door Franjo Matkovic
Styling door Meike Fleskens
Duurzame kleding van Unravelau by Laura Meijering
Visagie door Marsha Calori
Model Isa van Staveren by de Boekers

FRANJO-MATKOVIC-unravelau-ow-monday-column

Meer van Meike
Geen reactie's

Geef een reactie