27 feb Sustainable luxury: bevlieging of werkelijkheid?
Over Inna Ze werkt in de mode, maar ‘glamorous’ zal ze haar werk niet noemen. Dagelijks helpt ze merken met het vinden van ateliers en fabrieken in het buitenland om de gemaakte ontwerpen te produceren. Ook begeleidt ze de productie van collecties. Ze kan daarom als geen ander zien wat kleding is van kwaliteit en wat ‘troep’. Juist het werken in de mode, heeft haar laten inzien dat minder, meer is.
Luxe en duurzaamheid lijken op het eerste gezicht recht tegenover elkaar te staan. Luxe betekent immers weelde en overdaad. Een contrast met eenvoud en ‘zuinig zijn’ waar duurzaamheid voor staat. Toch hebben deze begrippen veel met elkaar gemeen wanneer je kijkt naar de betekenis van ‘luxe’ in de mode-industrie.
Luxe modeproducten staan erom bekend dat ze tijdloos zijn. Ze worden op een ambachtelijke wijze vervaardigd en soms alleen op aanvraag. De kleding staat niet op zichzelf, maar is vaak een onderdeel van een luxe levensstijl. De doelgroep van luxe merken is dan ook bereid (veel geld) te betalen voor een kwalitatief product dat hen goed en bijzonder doet voelen. Deze kenmerken passen bij een luxe levensstijl, maar vormen ook een mooie voedingsbodem voor een duurzaam leven waar tijdloosheid, schaarste en kwaliteit centraal staan.
Kering’s ambities op duurzaamheid
Het grote modebedrijf Kering, met merken als Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen en Stella McCArtney – dat bekend staat als het meest duurzame luxe modemerk, zet met concrete plannen serieuze stappen naar een duurzame bedrijfsvoering. Het bedrijf heeft een strategie tot 2025 neergelegd, waarmee ze hopen gefaseerd veranderingen binnen de organisatie door te voeren – en dus ook binnen de verschillende merken. Daarbij horen doelstellingen als verminderen van waterverbruik en het terugdringen van het gebruik van schadelijke chemicaliën en restafval.
Maar Kering gaat nog een stap verder. Naast de veranderingen binnen de organisatie, wil ze ook anderen inspireren hetzelfde te doen. Zo hebben ze een gids uitgebracht voor het duurzaam telen van katoen, die andere bedrijven handvatten biedt om boeren te kunnen ondersteunen dit proces binnen de eigen supply chain te integreren. En vorige maand kondigde het bedrijf de lancering aan van een cursus die in samenwerking met London College of Fashion is gecreëerd. Deze cursus is de eerste, vrij toegankelijke digitale cursus over duurzame luxe mode. Naast het theoretische gedeelte, worden er ook een aantal praktijkcases besproken. Een mooie gelegenheid voor iedereen binnen de industrie om zichzelf te onderwijzen en een switch te maken naar duurzaam ondernemen. Slim van Kering, want écht verandering teweegbrengen in een gehele industrie, dat lukt je niet alleen.
(De cursus is vanaf 9 April 2018 te volgen via de website van Future Learn.)
“De doelgroep van luxe merken is bereid te betalen voor een kwalitatief product dat hen goed en bijzonder doet voelen”
Duurzame aspiraties in het luxe segment: wie volgt?
Of de mooie plannen en doelstellingen van Kering daadwerkelijke gerealiseerd gaan worden, is afwachten. De aanpak is in ieder geval veelbelovend. Naast Kering, zien we helaas nog weinig andere grote mode multinationals hun manier van werken radicaal omgooien. Maar wat hoop geeft, is dat nieuwe luxe merken, zoals Teym en Elsien Gringhuis, duurzaamheid niet zien als een optie, maar als kernonderdeel van hun merk. Terecht, want de redenen om niet actief verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen acties, die invloed hebben op mens, dier en milieu, zijn er wat mij betreft steeds minder en minder. In de woorden van Kering CEO François-Henri Pinault:
“Sustainability is everyone’s business. We believe in it not only because it is the right thing to do, but because sustainable business is smart business. In fact, the businesses that consider their impacts on the environment and society, and re-orient their practices to deliver not only financial value but also value more broadly for nature and for people will prosper in the future. And conversely, the companies that bury their heads in the sand and think they can continue ‘as usual’ will simply not last.”
Drie kort videos over de ambities van Kering op duurzaamheid
Credits foto home pagina: foto Johnny Dufort
Geen reactie's