Tegendraads de kleding-afvalberg verkleinen

Startup ReBlend maakt garens die voor 100% bestaan uit gerecycled materiaal: 70% is afkomstig van kleding die niet meer draagbaar is en 30% van gerecycled PET. Dat is vernieuwend, bespaart een hoop water en biedt een oplossing voor het verkleinen van de kleding-afvalberg. Het mooiste van dit alles? De garens worden verwerkt in prachtige modecollecties.

Dit is een #changemakers verhaal en long read. In deze rubriek vertellen we de verhalen van modeontwerpers en -ondernemers die een visie hebben op de industrie en vernieuwing brengen.

“Ik wilde kleding die

aansloot bij mijn visie

op duurzaamheid”

Ze ontmoette elkaar ruim vier jaar geleden tijdens een lezing van de populaire econoom Noreena Hertz. Anita de Wit (1968) is mede-oprichter van ReBlend en Joanneke Lootsma (1962) bestuurslid. Al pratende bleek dat ze beide moeilijk duurzame mode konden vinden met de uitstraling en kwaliteit waarmee je zonder blikken of blozen aanschuift op managementniveau in het bedrijfsleven.

Anita heeft donker krullend haar en is eveneens gekleed in een donkere jurk. Ze werkte vijf jaar terug als consultant duurzaam ondernemen bij onder meer Dutch. “Ik wilde kleding dragen die aansloot bij mijn functie en de visie op duurzaamheid die ik wilde overbrengen, maar dat kon ik niet goed vinden. Gek dacht ik, en ben mij toen gaan verdiepen in recyclen van textiel.”

Gekleed in een mooi grijs broekpak, zegt Joanneke hierover: “Jurken van 100% biologisch katoen houden meestal niet goed hun vorm. Na een paar keer wassen heeft het dan niet meer de uitstraling om naar kantoor te dragen.”

Na de ontmoeting bij de lezing van Noreena is het snel gegaan. Anita werkt inmiddels fulltime voor ReBlend en Joanneke combineert het met haar werk in de zorgsector.

Reblend-anita-de-wit-joanneke-lootsma

Links Anita en rechts Joanneke. Fotografie: Joanne de Lijster Photography

De kleding-afvalberg verkleinen met recyclen van blends

De kracht van Anita en Joanneke ligt in hun visie: hoe ReBlend garens kunnen bijdragen aan het verduurzamen van vooral de mode-industrie en het bij elkaar brengen van partijen die de garens kunnen gebruiken, voor zowel modecollecties als interieurstoffen.

“De meeste kleding wordt gemaakt van blends”, vertelt Anita. Dit zijn stoffen die bestaan uit samengestelde materialen, denk aan katoen-polyester. Om deze te recyclen tot nieuwe garens moeten de vezels worden gesplitst. “Alleen hier bestaat voorlopig nog geen echte oplossing voor.”

De focus voor recycling ligt daarom nog steeds op mono materialen, zoals 100% katoen. Alleen op de kleding-afvalberg liggen meer blends, Partijen als Ellen McArthur Foundation en Milieu Centraal, schatten het percentage blends op zo’n twee derde. Als we serieus de kleding-afvalberg van 15 miljoen ton (Euro en VS samen) willen verkleinen, zullen we oplossingen moeten vinden om blends te recyclen.

“Een blend blijft bij ons gewoon een blend”

Anita en Joanneke besloten het daarom anders te doen. “We splitsen de vezels niet, maar sorteren op kleur. En een blend blijft bij ons gewoon een blend”, vertelt Anita overtuigend. Nadat alles is gesorteerd, wordt het textiel door grote machines volledig uit elkaar getrokken om zo nieuwe vezels te maken. Hier worden uiteindelijk garens van gesponnen. Met enige verbazing vervolgt ze, “deze manier van textiel recyclen gebeurt wereldwijd nog nauwelijks”. De garens heeft ReBlend ontwikkeld samen met partner Recover.

Andere voordelen van gerecycled garen zijn dat er niet opnieuw water en (vaak chemische) verfstoffen nodig zijn om het te produceren. Verder bestaat het garen voor 70% uit gerecycled resttextiel en 30% uit gerecycled PET. En dat is een prestatie, want de meeste kleding gemaakt van gerecycled textiel bestaat voor 20-30% uit gerecycled resttextiel en de rest is nieuw materiaal.

Reblend-garen

ReBlend garen en twee sjaals. Fotografie: Joanne de Lijster Photography

“Je moet leren werken met ReBlend garen en dat vraagt om een andere mindset”

Garens van resttextiel hebben eigen karakter

De collectie van modeontwerper Melanie Brown die op de Amsterdam Fashion Week 2014 was te zien, was deels gemaakt van ReBlend garen. Daarop volgde een succesvolle crowdfunding campagne in 2016, met een ReBlend | BYBROWN capsule collectie. En naast mode, heeft ReBlend in samenwerking met de Nederlandse wever Acker een geweven textiel ontwikkeld voor samenwerkingspartner en interieur inrichter Ahrend. In december 2016 lanceerde Ahrend een eerste wandpaneel met ReBlend textiel en inmiddels zit deze standaard in hun aanbod.

Dan zegt Joanneke, terwijl ze haar rug recht: “Maar niet alles ging natuurlijk even makkelijk”. Anita beaamt dat: “Het garen wat wij maken is een nieuw materiaal met andere eigenschappen. Het is bijvoorbeeld wat minder veerkrachtig dan conventionele garens. Daar moet je mee leren werken en dat kost soms tijd en vraagt soms ook om een andere mindset, bijvoorbeeld bij breiers, wevers maar ook bij ontwerpers.”

Zo is de grijskleurige stof die wordt gemaakt van ReBlend garens niet egaal van kleur maar heeft een melange effect – conventioneel geverfde stoffen hebben dat niet op die manier.

En een lering uit de crowdfunding campagne is dat de productie bij de volgende collectie meer aandacht verdient. “Confectioneren in Nederland is lastig, en onze keuze om voor breisels te kiezen met een hele losse steek, maakte het technisch alleen maar nog lastiger”, legt Joanneke uit. “Je leert”, lacht Anita, terwijl ze haar krullende lok uit haar gezicht haalt. “Wij, maar ook de partners waarmee wij samenwerken.”

BYBROWN catwalkshow (ontwerper Melanie Brown) op Amsterdam Fashion Week Juli 2014 met ReBlend prototypes

ReBlend in jouw kledingkast

De uitlevering van de crowdfunding campagne is inmiddels alweer ruim een halfjaar terug, maar stilgezeten hebben ze niet. Joanneke vertelt over de toekomstplannen. “Voor de crowdfunding campagne hebben we een klein aantal kleuren ontwikkeld en is alleen een blend van katoen-polyester gerecycled. We willen het aantal kleuren uitbreiden en ook aan de slag met textiel met een andere samenstelling.”

“We werken aan een eigen modecollectie en accessoires”

Na de eerste samenwerking met BYBROWN is nu ook het collectief M.E.N. – Maartje Janse, Elysanne Schuurman en Nikki Duijst – bezig met de ontwikkeling van een nieuwe collectie die deels uit ReBlend textiel en breisels zal bestaan. De collectie zal op de Amsterdam Fashion Week in juli worden gelanceerd en zal daarna, volgens het concept ‘See now, buy now’, in Dutch Design concept store X Bank hangen.

En als laatste geven ze weg. “We werken nu hard aan het ontwikkelen van een eigen modecollectie en accessoires.” Anita valt even stil en zegt dan: “De volledige collectie zal dit najaar worden gelanceerd en in een aantal winkels en online te koop zijn.”

Wie weet hangt er binnenkort een ReBlend bij jou in je kast.

Ontwerper Melanie Brown over werken met ReBlend garen

BYBROWN-Thalia

De Thalia uit de ReBlend | BYBROWN collectie
Styling Melanie Brown en fotografie Marc Deurloo

Q: Wat maakt ReBlend garens speciaal?
A: ReBlend gaat over meer dan garens alleen. Het concept om blends te recyclen, mensen bewust te maken van het probleem omtrent het recyclen van  blends en vervolgens zelf proberen een concrete oplossing te bieden, sprak mij aan. Mijn rol in dit geheel was om het project een gezicht te geven en te laten zien dat blends gerecycled kunnen worden tot mooie kleding.

Q: Wat was voor jou de grootste uitdaging om met deze garens te werken?
A: Werken met de breisels in de collectie. Dat komt deels omdat ik specialist ben in geweven stoffen en zelf alle kennis in huis had om de geweven kledingstukken te maken. De breisels hebben we laten maken door een breier en daar had ik minder controle over. Ook bleken de gebreide items een extra uitdaging omdat het garen bijvoorbeeld sterk gedraaid was. De oplossing hiervoor was om deze eigenschap onderdeel te laten zijn van het ontwerpproces. Zo zitten er asymmetrische vormen in het design van de breisels.

Q: Op welke item uit de ReBlend | BYBROWN collectie ben je het meest trots en waarom?
A: Ik ben erg trots op de geweven items uit de collectie, die zijn heel mooi geworden. Ze zijn een mix van ReBlend garens en gerecycled katoen. Maar ik ben ook erg trots op de ‘Thalia’. Dit is één van de asymmetrische kledingstukken uit de collectie, waarmee ik dus echt heb gewerkt met de karakteristieken van het garen. Een uniek kledingstuk dat de stijl van ‘BYBROWN’ ademt.

Websites ReBlend

Website BYBROWN

Geen reactie's

Geef een reactie