Time will tell…

Met de opkomst van fast fashion is de waarde van kleding afgenomen, terwijl kleding een waardevol product is. Elk kledingstuk heeft zijn eigen verhaal, ‘Time will tell…’ herinnert ons hieraan.

De collectie zal binnenkort verkocht worden via onze webshop. 

Find this page also in English

Kleding als wegwerpproduct, waarom?

Eén van de redenen is dat kleding spotgoedkoop geworden is, maar ook omdat er zoveel van is. Een t-shirt van een tientje gooien we gemakkelijk weg – wat maakt het uit! Wat uit de mode is, vervangen we moeiteloos met iets nieuws. Alleen al in Nederland worden er per jaar 1,2 miljoen kledingstukken vernietigd. Dit zijn kledingstukken die nieuw zijn, omdat ze nooit verkocht zijn, of kledingstukken die we zelf in de kliko hebben gegooid.

Kleding als wegwerpproduct, terwijl er waardevolle grondstoffen in zijn verwerkt die steeds schaarser worden in de wereld – zoals schoon water. Arbeidsuren van miljoenen mensen schuilen achter onze overvolle kledingkasten, want nog altijd wordt kleding met de handgemaakt. Kortom: er zijn weinig goede redenen om met kleding om te gaan alsof het een wegwerpproduct is.

‘Time will tell…’ geeft kleding haar waarde terug

‘Time will tell…’ is een project geïnitieerd door OW met als doel kleding die niet meer wordt gedragen opnieuw waarde te geven door deze te verwerken in nieuwe collecties. We werken hiervoor samen met jonge talentvolle mode-ontwerpers die onlangs zijn afgestudeerd aan één van de Nederlandse kunstacademies.

Tegelijkertijd is het project een experiment, waarbij we onderzoeken in hoeverre de verhalen achter de kledingstukken de ontwerpers beïnvloeden bij het creëren van nieuwe items. En of consumenten een kledingstuk eerder zullen kopen of meer gaan waarderen, omdat ze het verhaal erachter kennen. Of blijft een kledingstuk ook dan een product waarbij het enkel draait om de esthetiek en/of een comfortabele fit?

De ontwerpers

Chiron Floris

HKU University of the Arts Utrecht, BA of Arts Fashion Design
Afgestudeerd 2018
Bekijk het werk van Chiron

Karlijn Krijger

Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Fashion Design
Afgestudeerd 2017
Bekijk het werk van Karlijn

Debbie Jellema

HKU University of the Arts Utrecht, BA of Arts Fashion Design
Afgestudeerd 2018
Bekijk het werk van Debbie

Ariëlle van der Vaart

Amsterdam Fashion Institute, BA Fashion and Design
Afgestudeerd 2016
Bekijk het werk van Ariëlle

De sparringpartners

Meike Fleskens

Academie Artemis
Ontwerper en stylist, me-ik
Product- en textielontwerper, Manus VR
Bekijk het werk van Meike

Ilfa Siebenhaar

Willem de Kooning Academy, BA Fashion and Desgin – Social and Sustainability
Freelance duurzame mode- en textielontwerper
Onderzoeksproject Living Colour (biodesign), samen met ontwerper Laura Luchtman
Bekijk Living Colour

Nieuws updates

‘Time will tell…’ publicatie in papieren krant

Journalist Merlin Mulder schreef een artikel over OW en de ‘Time will tell…’ collectie voor in de Groen bijlage van vijf regionale kranten: De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, Noord Hollands Dagblad, IJmuider Courant en Leidsch Dagblad.

Journalist-Merlin-Mulder-mode-spread-Groen

Journalist-Merlin-Mulder-mode-spread-Groen

(Klik op de kleine afbeelding om deze te vergroten)

Journalist-Merlin-Mulder-mode-voorpagina-Groen

Fashion United plaatst artikel over ‘Time will tell…’

Media-clipping-OW-Fashion-United

Tiny Temple Styling schrijft over ‘Time will tell…’

Lees het artikel over ‘Time will tell…’ en het interview met Karlijn op de website van Tiny Temple Styling.

Tiny-temple-styling-karlijn-krijger

Hoe werkt het project?

OW heeft in Amsterdam en omgeving van zestien vrouwen en drie mannen in totaal 139 kledingstukken opgehaald en de verhalen erachter opgeschreven. De ontwerpers hebben tijdens de kick-off van het project op 8 juli alle kledingstukken en de verhalen kunnen bekijken en hebben toen een keuze gemaakt met welk items zij hun mini-collectie willen gaan maken, met als overkoepelend thema ‘Time will tell…’.

Rekening houdend met de doelgroep, vrouwen tussen grofweg de 23-45 jaar, krijgen de ontwerpers verder de kans om hun eigen handschrift in de collectie te laten zien. Per tweetal zijn ze gekoppeld aan een sparringpartner, ook een mode-ontwerper, om de collectie naar een hoger niveau te tillen.

De collectie zal in het najaar online en in expositie vorm gelanceerd worden. Daarna zal de collectie te koop zijn.

Wat voor verhalen zijn we tegengekomen?

Jeichina, Haarlem
Een prachtige overgooier uit Manila uit de jaren ‘80. Ze woonde en werkte bijna vier jaar in de Filipijnen met haar man. Nadat ze terug verhuisde naar Nederland, met inmiddels twee kleine kinderen, heeft ze het kledingstuk nooit meer gedragen.

Feride, Amsterdam
Een simpele, maar kwalitatief mooie zwarte trui. Gekocht toen ze als expat net in Amsterdam woonde. Het was niet haar stijl, maar ze had ‘nu’ iets nodig om zichzelf warm te houden tijdens de winterse kou in Nederland.

Eva, Amsterdam
Een (fake-)leren jurkje. Als ze niet wist wat ze aan moest met uitgaan, was dit jurkje altijd weer een hit in het Amsterdamse uitgaansleven. Nu draag ze ‘m niet meer. Te kort en niet echt ‘mum-appropriate’.

Waarom initieert OW dit project?

OW wil bijdragen aan de versnelling van de verduurzaming van de mode-industrie en focust daarbij op consumenten. We hebben tot doel hen op onderbouwde wijze te inspireren, uit te dagen en alternatieven te bieden om meer duurzame kledingkeuzes te maken. Onze artikelen zijn hier een voorbeeld van, maar ook onze samenwerkingen met stylisten, adviseurs, merken en projecten – waarbij ‘Time will tell…’ de spits afbijt.

Om de mode-industrie te verduurzamen en alternatieven te kunnen bieden, gelooft Our World (OW) dat het belangrijk is om jonge ontwerpers te inspireren, ervaringen te bieden en bij te dragen aan het vergroten van hun netwerk. OW zet zich met dit project hiervoor in en biedt dit jaar vier jonge ontwerpers een platform om met duurzame mode te experimenteren en een mooie mini-collectie te creëren die hun handschrift draagt. Het uiteindelijke doel is dat de collectie daadwerkelijk gedragen gaat worden.

We willen uiteindelijk een alternatief bieden voor kleding waarbij de negatieve impact op mens, milieu en dier niet zoveel mogelijk beperkt wordt. Dit betekent dat we als platform altijd kijken naar de draagbaarheid en (commerciële) haalbaarheid van kleding.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze heads-up mail. Je krijgt dan het laatste nieuws over het project en ontvangt daarbuiten niet vaker dan één keer per twee maanden een update van het OW platform.


Voor vragen over het project, het OW. Platform en/of persverzoeken, neem contact op met Nanette 06-48610644 of mail naar nanette@ow-ourworld.nl

IMG_7422-small copy

Kick-off ‘Time will tell…’ project. Foto door Theresa Rudzki