29 apr Transparantie in de mode-industrie: het kan beter, het moet beter
Over Nanette Ze heeft altijd een voorliefde voor mode en design gehad, maar werkte op gebied van communicatie en duurzaamheid bij ngo’s en financiële instellingen. In 2015 ging ze aan de slag voor de duurzaamheidsafdeling van ING België in Brussel. Hier ontstond het idee voor Fashion platform Our World. Vanaf 2017 schrijft ze over duurzaamheid en innovatie in de mode en werkt inmiddels aan de uitbreiding van het platform, met als één van de initiatieven de Sustainable Fashion Gift Card.
It’s a wrap! Fashion Revolution 2018 #WhoMadeMyClothes?
Nadat de Bengaalse kledingfabriek Rana Plaza op 24 april 2013 instortte – er vielen 1138 doden en meer dan 2500 gewonden, is er heel wat verbeterd in de mode-industrie. Dat mag best eens gezegd worden. Maar er is ook nog veel wat verbeterd moet worden. Zo scoren nog te veel bedrijven onvoldoende op transparantie en blijft het onduidelijk hoe en waar zij hun kleding maken. Dit blijkt uit Fashion Revolution’s Fashion Transparancy Index 2018. Geen enkel bedrijf scoort meer dan een zesje. Al is dat wel een verbetering; vorig jaar scoorde niemand meer dan een vijf.
Tijdens het market place event met vooruitstrevende duurzame merken
Fashion Revolution, na de Rana Plaza ramp opgericht, is inmiddels een wereldwijde beweging die oproept tot meer transparantie in de mode-industrie. De gedachte hierachter is dat wanneer modebedrijven niet weten waar hun producten worden gemaakt, door wie en onder welke omstandigheden, hoe kunnen ze dan ooit consumenten garanderen dat mensenrechten worden gerespecteerd en klimaatimpact zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd? Een eerste stap naar het doorvoeren van verbeteringen en een meer duurzame mode-industrie, begint dus bij weten wat er in de gehele toeleveringsketen gebeurt. Dat is niet makkelijk, maar wel essentieel. Gelukkig zien we dat merken elk jaar verbeteringen doorvoeren op gebied van transparantie. Zo heeft 64% van de merken dit jaar meer beleid en toezeggingen openbaar gepubliceerd dan vorig jaar.
Merken: empower individuen om bewust voor jou te kiezen
In hoeverre merken transparant zijn volgt Fashion Revolution sinds 2016, het eerste jaar dat de Fashion Transparancy Index werd gepubliceerd. De index maakt een analyse van internationale modemerken met een minimale omzet van 500 miljoen dollar en een representatieve spreiding over marktsegmenten en regio’s. De analyse richt zich op vijf gebieden: duurzaamheidsbeleid, hoe het bedrijf georganiseerd is, traceerbaarheid, ‘know, show & fix’ (bijvoorbeeld hoe misstanden die worden ontdekt worden opgelost) en een aantal belangrijke issues in de mode zoals leefbaar loon. Aan elk onderzoek zitten beperkingen, voor deze index geldt dat de analyse enkel gebaseerd is op publieke informatie. Goede initiatieven die achter de schermen worden uitgevoerd, zijn niet in de analyse meegenomen. Meer transparantie, betekent dus niet automatisch dat merken duurzaam of duurzamer zijn dan merken die hier niet over communiceren.
Wat deze transparantie index dan toch zo waardevol maakt, is dat zij merken aanspoort transparanter te zijn over hun bedrijfsvoering met de nadruk op duurzaamheid. Consumenten kunnen op deze manier kiezen voor merken die waarde hechten aan transparantie, maar ook: kiezen voor merken waarvan ze het beleid en de activiteiten op gebied van duurzaamheid goed (genoeg) vinden. De informatie is immers beschikbaar. Wanneer een merk niet transparant is, zal je als consument nooit weten noch kunnen ngo’s of andere organisaties controleren of een bedrijf goed presteert op gebied van duurzaamheid. En dus pleit ik, net als Fashion Revolution, voor meer transparantie.
Luxe merken scoren slechter op transparantie dan fast fashion brands
De index laat onverhoopt ook zien dat fast fashion brands, die regelmatig onder vuur liggen vanwege hun disputable productiepraktijken, over het algemeen transparanter zijn dan merken uit het luxe segment.
Adidas (58% en Reebok (58%) scoren net als vorig jaar het beste in de Fashion Transparancy Index 2018, gevolgd door onder andere H&M en C&A met een score tussen de 51-60% uit een totaal van 250 punten. Zara, Pull & Bear en Bershka scoren 41-50%. Van de 150 merken zijn er uiteindelijk slechts 11 die 50% of hoger scoren, daartussen staan geen luxe merken. Ter contrast, 48 merken uit de 150 scoren 0-10% waaronder Chanel, Marc Jacobs en Versace. Gelukkig zijn er een aantal luxe merken die een inhaalslag hebben gemaakt ten opzichte van vorig jaar, zoals Hugo Boss (38%), Calvin Klein (38%) en Burberry (33%). Primark scoort trouwens 36%.
En het is misschien een open deur, maar kijkend naar deze resultaten, is het belangrijkste inzicht dat de Fashion Transparancy Index geeft dat het écht helpt wanneer merken de druk voelen van de publieke opinie om transparanter te zijn. Deze ‘druk’ betekent voor mij niet dat we merken ‘zwart’ maken in de media. Het betekent voor mij wel dat we ze scherp houden op hun ambities en beloftes. Daar tegenover staat ook, wanneer merken goed scoren en verbeteringen aanbrengen, dit gezegd mag worden. Kortom: gefeliciteerd Adidas en Reebok! En volgend jaar gaan we voor alle merken voor een nog betere score.
Kortom: gefeliciteerd Adidas en Reebok! En volgend jaar gaan we voor alle merken voor een nog betere score.
“Vorig jaar zomer hebben we ruim 2800 productielocaties gepubliceerd. Er doen nu meer merken mee, dus we verwachten dat dit jaar de lijst groter is.”
– Jef Wintermans, Coördinator Convenant Duurzame Kleding en Textiel
Interessante Fashion Revolution links
- ‘Na deze column twitter ook jij #WhoMadeMyClothes‘, lees onderaan deze column wat er vijf jaar na de Rana Plaza ramp verbeterd is in de mode-industrie
- Fashion Transparency Index 2018 (Engels)
- Samenvatting Fashion Transparency Index 2018 (Engels)
- Fashion Revolution Transparency page
- Fashion Revolution Nederland
Alle foto’s zijn van Rosa van Ederen
Jenneken Netten
Geplaatst op 21:49h, 29 aprilLet’s start a fashion revolution in Rotterdam
My name is Jenny Netten a women who creates new possibilities in the circular economy . I haven found 3 Dutch campagnies that can close the loop in a circular economy.