Van natuurkunde nerd naar fair fashionista; het verhaal achter Project Cece

De eerste keer dat ik bij een fair fashion evenement stond om Project Cece te promoten kreeg ik al snel de vraag: Hoe kom je met een achtergrond in natuurkunde terecht in de duurzame mode? Een goede vraag. Toen ik begon met studeren had ik ook niet gedacht dat ik een verzamelplatform zou oprichten voor eerlijke en duurzame mode.

Dit is een guest journal van Noor Veenhoven, co-founder en director Project Cece

Project-cece-team

Team Project Cece, met links Melissa, in het midden Noor en rechts Marcella

Toch begon mijn passie voor duurzaamheid al lang geleden, nadat ik voor het eerst de film van Al Gore had gezien: An Inconvienent Truth. Die avond ging ik naar bed en deed dat op de tast. Ik wilde het licht niet aan doen, om energieverspilling tegen te gaan. Deze angst heb ik uiteraard vrij snel los kunnen laten en ben na de middelbare school natuurkunde gaan studeren. Hier ontmoette ik Marcella Wijngaarden, toen een studiegenoot, nu een vriendin en één van de medeoprichters van Project Cece.

Marcella ik werden uiteindelijk ook huisgenoten. Duurzaamheid was voor ons allebei belangrijk. We hadden groene stroom, scheidde ons afval en probeerden duurzaam te consumeren. Kleding kopen hoorde daar natuurlijk bij, wat af te toe wel frustratie opleverde.

“We probeerden duurzaam te consumeren. Kleding kopen hoorde daar ook bij”

Project Cece light bulb moment

Op een dag kwam Marcella geïrriteerd thuis en luchtte even haar hart: “Vind jij het niet ook super vervelend om eerlijke en duurzame kleding te kopen? Ik doe echt wel m’n best, maar na vier duurzame webshops bekeken te hebben, heb ik er echt genoeg van en eindig ik weer in de H&M. Ik ben gewoon gewend aan één website, waar alle kleding die ik nodig heb op staat en dat ik kan filteren op wat ik zoek. Volgens mij is er meer dan genoeg duurzame kleding, maar doordat het zo verspreid is over verschillende websites is het moeilijk te vinden.” Na deze frustratie, kwam er een glimlach. “Maar ik denk dat ik hier een oplossing voor heb. Ik heb geleerd bij de minor programmeren hoe ik scrapers moet bouwen, computerprogramma’s die alle producten van een webshop afhalen. Door die programma’s toe te passen kunnen we alle producten van alle verschillende duurzame webshops combineren op één website!”

Ik vond het een super goed idee! Melissa Wijngaarden, Marcella’s zusje, studente economie en bedrijfskunde, was ook enthousiast. We wisten allemaal dat er meer dan genoeg leuke winkels en merken waren die duurzame en eerlijk kleding verkopen. Als we het net zo makkelijk konden maken om duurzame en eerlijke kleding te kopen als op Zalando of fashionchick, dan zouden veel meer mensen – zoals wijzelf – duurzame kleding kopen. Op deze manier kunnen we écht een impact maken. Zo begon ons eerlijke en duurzame mode avontuur.

Na de frustratie, kwam er een glimlach. “Ik denk dat ik hier een oplossing voor heb”

Het eerste jaar; vallen en opstaan

We begonnen aan de bouw van Project Conscious Clothing, dat werd Project Cece. Marcella programmeerde de website en Melissa en ik gingen informatie en duurzame winkels inzamelen. Na een jaar ging de website online. Toen moesten we opeens keihard werken: marketing, design, content managing. Allemaal dingen die we nog nooit echt gedaan hadden, moesten opeens op en top gebeuren. We vergaten een belastingaangifte te doen en schrokken ons kapot! Het leek of we heel veel geld moesten betalen. Gelukkig ging alles met vallen en opstaan steeds beter.

Het eerste jaar boden we onze service gratis aan, maar al snel begon de site zo goed te lopen dat we er geld voor konden gaan vragen. Toen Marcella en ik afstudeerden bleven we Project Cece ernaast doen. Ik ging werken bij Alliander en zij ging een PhD doen. Als snel merkte ik dat als we Project Cece echt groot wilde maken, ik flink tijd te kort kwam – ook als ik 60 tot 80 uur aan het werk was. Daarom besloot ik te stoppen met mijn baan en vol voor Project Cece te gaan.

Fulltime aan de slag met Project Cece

Per 1 oktober ben ik gestopt met werken bij Alliander en Melissa rondde een maand later haar studie af. Nu zitten we samen full-time in Project Cece. We stoppen er ons hart en ziel in, want we weten dat we ons platform groot kunnen maken, en zo de fast fashion industrie een stukje kunnen veranderen. We willen niet alleen een platform zijn die het gemakkelijk en leuk maakt om eerlijke en duurzame kleding te vinden. We willen een movement zijn die de mode industrie aanpakt.

> Bekijk het aanbod op Project Cece

“We willen een movement zijn die de mode industrie aanpakt”

Join Project Cece’s #NotJustAShirt campagne

Maak een foto van jezelf met je favoriete eerlijke en/of duurzame shirt en vertel het verhaal erachter op social media met de #NotJustAShirt tag. Met deze campagne willen we meer bewustzijn creëren voor het verhaal achter je t-shirt. Zo maken we samen duurzame mode het nieuwe normaal.

Meer guest journal artikelen
Geen reactie's

Geef een reactie