Urban Medley brengt verhalen samen

Urban-Medley-scarf

Neesha-Amrish

Neesha Amrish

In de webshop van Urban Medley vind je sjaals en capes met prachtige kleuren en patronen. Ze zijn ontworpen en gemaakt door Indiase ontwerpers en ambachtslieden die traditionele weef-en printtechnieken koesteren en combineren met modern design.

Eén van deze lokale ontwerpers is Neesha Amrish, afkomstig uit de Zuid-Indiase stad Chennai. Wat is haar verhaal? En hoe verweeft zij duurzaamheid in haar ontwerpen? Hierover spreken we Shayonti Chatterji, oprichter van Urban Medley.

Q: Neesha is één van de ontwerpers in de webshop van Urban Medley. Hoe heb je haar ontmoet?

“Ik zag dat veel jonge ontwerpers prachtig werk maakte, maar hun verhalen bleven vaak onverteld. Voor Urban Medley vertelde ik hun verhalen in mijn eigen online magazine, Our Front Cover. Zo heb ik Neesha ontmoet en heb toen ook haar verhaal gepubliceerd.”

Q: Hoe is Neesha als jonge ontwerper ooit gestart?

“Ze is in India opgeleid als ontwerper. Inmiddels heeft ze haar eigen atelier met een klein team van ambachtslieden, maar daar ging een lange weg aan vooraf. Ze is gespecialiseerd in blokdruk printen op zijde. Toen ze startte, kon ze het zich niet veroorloven om houten blok te maken. Haar eerste ontwerpen zijn dan ook gesneden uit een stuk aardappel. Daarmee drukte ze dan op de stof. Ze is talentvol en zette door. Nu worden haar sjaals verkocht in enkele van de belangrijkste musea van Europa en bij ons in de webshop.”

blockdruk-maken

Bij de blokdruk-techniek wordt gebruikt gemaakt van blokken waarin patronen in hoogreliëf uitgesneden zijn

Blokdruk

Met een blokdruk het bedrukken van katoen

Q: Urban Medley is aangesloten bij de Sustainable Fashion Gift Card, omdat jullie waarde hechten aan duurzaamheid. Hoe kijkt Neesha naar duurzaamheid?

“Neesha heeft zelfs een belangrijke rol gehad in hoe we bij Urban Medley naar duurzaamheid kijken. Ze vertelde mij dat ze ooit op bezoek is geweest bij een boerderij waar conventionele zijde werd geteeld. Wat ze toen zag, is haar altijd bijgebleven. De cocons van de zijderupsen werden wreed blootgesteld aan hete stoom of in kokend water gegooid. Al het leven binnenin wordt daarmee beëindigd, nog voordat de zijderups kon transformeren tot een mot. Men zegt dat dit de meest fijne zijde oplevert. Neesha is toen een zoektocht begonnen naar zijde die zonder deze wreedheid wordt geproduceerd. Uiteindelijke vond ze een afgelegen dorp in het noordoosten van India waar biologische zijde wordt gemaakt. Ze reisde erheen en verbleef drie maanden binnen de gemeenschap. De zijderupsen voeden zich met bomen en worden buiten gekweekt, het garen wordt in een ongerepte en zo natuurlijk mogelijke omgeving geproduceerd – en de mot kan gewoon uitvliegen. Toen ik Urban Medley startte, wist ik dus direct dat ik met haar wilde samenwerken.”

Q: Hoe koestert Neesha de Indiase ambacht?

“Ze heeft alles wat ze had geïnvesteerd in iets waar in eerste instantie alleen zij in geloofde. Ze had geen geld om een tafel te kopen, een printer te huren en begon enkel met 50 dollar. Nu heeft ze een eigen atelier en 20 plattelandsfamilies die de handen ineen hebben geslagen om samen met haar prachtige sjaals en capes te maken waarbij traditionele Indiase ambacht wordt gekoesterd en zo goed mogelijk met milieu, mens en dier worden omgegaan.”

“Toen ik Urban Medley startte, wist ik direct dat ik met Neesha wilde samenwerken”

Drying-sacfs-urban-medly

Q: Hoe waarborg jij met Urban Medely ambacht en duurzame productie?

“Daar ik zelf ook Indiase roots heb, werk ik voor Urban Medley veelal met ontwerpers die ik via via persoonlijk heb leren kennen. Alle items in onze webshop zijn echt met liefde en met de hand gemaakt. Er komen geen grote machines en zeker geen massaproductie aan te pas! De ambachtslieden hebben écht de vrijheid en tijd om te werken met hun handen, te experimenteren, kleuren en patronen te ontwerpen. Het is een gezamenlijk werk waarbij elk item weer uniek is. Er wordt brood verdiend met creativiteit en wat mensen het beste kunnen: hun ambacht.

Neesha is zich bewust van het grote belang van een veilige en schone werkplek. Waar mogelijk, ondersteunt ze haar collega’s op persoonlijk vlak – of het nu gaat om ziekte, gezinssituaties zoals de opleiding van de kinderen, een huwelijk of andere onvoorziene omstandigheden. Daarvoor werk ik met haar samen.

Ik hoop door de verhalen van onze ontwerpers en makers te delen, mensen niet enkel meer door het prijskaartje van een accessoire worden verleid tot een aankoop. Maar dat ze zien dat in de sjaal die ze dragen verhalen van mensen samenkomen – en die tot stand zijn gekomen in een goed evenwicht tussen sociale, ecologische en economische waarden.”

urban-medley-spinnen

Interessante links

Win een Urban Medley sjaal!

Van vrijdag 20 augustus t/m donderdag 26 augustus maak je kans op het winnen van een prachtige Urban Medley sjaal! Als je wint, kan je je kiezen uit de onderstaande sjaals. Op vrijdag 27 augustus maken we de winnaar bekend. Zo maak je kans:

2. Tag een vriend(in) in de comments 

3. Extra winkans als je de sfg-post deelt in je stories en daarin @sustainablefashiongiftcard en @urbanmedley.collection

ERI-SILK-SCARF-NEEL-Urban-Medley

ERI-SILK-SCARF-ISA-Urban-Medley

TUSSAR-SILK-SCARF-NOA-Urban-Medley

Meer verhalen

orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Slow nieuws & events

Omdat offline leuker is dan online, organiseren we kleinere en grotere events om elkaar te ontmoeten. Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte - samen met het laatste nieuws over duurzame mode en onze merken.