‘Verhuizing sale’ en alles moet weg!

Over Meike Haar hart ligt bij innovatie en materialen. Zo maakte ze voor haar afstuderen aan Artemis mutsen van mensenhaar. Niet gek dus dat ze inmiddels in Eindhoven ontwerpt waar innovatie en textiel samenkomen. Daarnaast freelanced ze als ontwerper en stylist. Haar loopbaan begon ooit aan ArtEz. Ze studeerde er mode maar verliet de opleiding, omdat ze deze te veel gericht vond op het worden van die ene zeldzame ‘top ontwerper’.

Ik moest op stel en sprong verhuizen, gezien de Amsterdamse huizenmarkt weinig ruimte biedt. Heb je een huisje gevonden en het geluk dat je het mag hebben, dan zal er meteen getekend en betaald moeten worden. En omdat ook ik dubbele huur liever voorkom, heb ik dus al mijn meuk binnen twee dagen in dozen moeten proppen, naar beneden moeten sjouwen en vervolgens twee kilometer verderop weer uit moeten laden. Ik hoor mijn vriend nog zeggen, “Meik, moet dit écht allemaal mee? Wat heb jij ontiegelijk veel spullen zeg!”

Eerlijk, dit proces voelde best wel even als een klap in mijn gezicht. Mevrouwtje Duurzaam probeert dit wel toe te passen in al haar werkzaamheden, bij haar klanten en start zelfs een project in india (zie volgende paragraaf) om ook daar bewustwording te creëren, maar begint die betere wereld niet bij jezelf?

Ongelofelijk wat ik op de 16m2 ‘personal space’ heb weten te verzamelen! En ondanks dat ik nu verhuisd ben naar 64m2 en het dus makkelijk allemaal kwijt had gekund, realiseerde ik me wel dat dit écht anders moet. En wel nu meteen! Tijdens het uitpakken van de dozen heb ik dus alles gefilterd; wat viel onder de categorie ‘essentieel in mijn leven’ heeft nu een plekje in huis en al het andere is zorgvuldig weer terug ingepakt.

Maar wat moet ik met al dit materiaal, voornamelijk textiel? Weggooien is geen optie! Wegbrengen naar speciale recycle projecten? Misschien. Je zou toch denken dat iemand als ik, die voor een ander met creatieve, duurzame en concreet uit te werken plannen komt, nu toch ook wel iets leuks zou kunnen bedenken…

“Ik realiseerde mij dit moet écht anders. En wel nu meteen!”

Update modeproject in India

Tussen al dat uitpakken door moet er natuurlijk ook nog gewerkt worden. Zoals ik hierboven al noemde, ben ik momenteel bezig met een project in India. (Lees hier meer over in mijn eerdere columns) In de creatieve werkplaats van stichting Calcutta Rescue, zij richten zich vooral op medische hulp en educatie voor de aller armste inwoners van Calcutta, wil ik met de medewerkers en tevens ook (ex-) patiënten van de stichting sari’s recyclen om hier mooie nieuwe producten als jassen en sjaals van te maken. Maar niet zomaar jassen en sjaals, ze zullen bewerkt worden met unieke borduursels die ook nog eens aan twee kanten draagbaar zijn. Prachtige handgemaakte, duurzame producten die een helder en bijzonder antwoord geven op de vraag: Who made your clothes?

Om dit te kunnen realiseren, heb ik de afgelopen tijd gewerkt aan een presentatie om de complete organisatie van de stichting te overtuigen tijdens hun internationale meeting in Strasbourg deze maand. Een meeting waar niet alleen Calcutta Rescue India present was, maar ook de boards gevestigd in allerlei landen verspreid over de hele wereld. Zelf kon er niet bij zijn, maar ik heb inmiddels van betrouwbare bronnen vernomen dat er door velen enthousiast werd gereageerd op mijn voorstel. Dus een vervolgtraject kan worden bedacht! Wellicht keer ik binnenkort terug naar de stad om samen met de handwerkers de eerste prototypen te maken.

Meike-Fleskens-ow-columsn-india-borduren-sari

Meike-Fleskens-ow-columsn-india-borduursel-sari

Prachtige handgemaakte, duurzame producten die een helder antwoord geven op de vraag: Who made your clothes?

Sale! (op 15 juni)

En kijk, ineens heb ik dan toch een idee! Ik kan natuurlijk een sale organiseren met de spullen die ik weg wil doen, waarvan de opbrengsten kunnen dienen als onderdeel van het bedrag dat nodig zal zijn voor de aanzet van dit project. Hier kan ik naast mijn spullen, vooral kleding, ook de verjaardagsvlaggetjes verkopen die door het handicraft centre van Calcutta Rescue van oude sari’s zijn gemaakt, super leuk zijn ze!

Meike-Fleskens-ow-columsn-india-verjaardagvlaggetjes-sari

Ik wil graag direct daad bij het woord voegen: er komt een sale! Waar niet alleen ik, maar waar ook mijn creatieve en modebewuste studiegenoten voornamelijk kleding zullen verkopen.

Wanneer? Vrijdag 15 juni van 16u00-21u00. Adres Donker Curtiusstraat 7, Amsterdam. Check de event pagina.

Meer van Meike
Geen reactie's

Geef een reactie