Voor een frisse adem en kauwgomvrije straten; de Gumshoe

De zolen van de gumshoe zijn gemaakt van gerecycled kauwgom, afkomstig van de straten van Amsterdam. Dat is nodig, omdat na de sigarettenpeuk dit witte hompje met mintsmaak op nummer twee staat van meest voorkomend zwerfafval in Nederland. We gooien elk jaar 1,5 miljoen kilo kauwgom op straat en het verwijderen is een belasting voor het milieu en kost de overheid miljoenen euro’s. Onze belastingcentjes dus. En dat allemaal voor een frisse adem…

De gemeente Amsterdam gaf creatief bureau Publicis Groupe, acht maanden geleden de opdracht om een oplossing te bedenken voor de kauwgomvervuiling op straat. Met opgeheven vingertje vertellen dat we kauwgom niet meer op straat mogen spugen, gaat vrijwel zeker niet werken – en zo werkt Publicis Groupe ook niet. Het bureau wil ‘part of the culture’ zijn bij de doelgroep. Vandaar dat ze een coole gumshoe bedachten.

Gumshoe-amsterdam-gum-tec

De zool is gemaakt van gerecycled kauwgom, die eerder de straten van  Amsterdam vervuilde. Aan de onderkant van de zool  zie je de kaart van Amsterdam.

Mischa Schreuder, creatief directeur Publicis One: “We proberen altijd verder te denken dan de zoveelste postercampagne. Het team is echt gaan kijken wat kan je nu met kauwgom doen?” En dan blijkt dat kauwgom grotendeels gemaakt is van synthetisch rubber dat je kan recyclen. “Het team kwam toen terug met het idee van een schoen, waarvan de rubber zool gemaakt zou worden van kauwgom van de straten van Amsterdam.”

Het bedrijf GUM-TEC in Engeland bleek patent te hebben op het recyclen van kauwgom en het exclusieve Amsterdamse merk Explicit ontwierp de sneaker op basis van de eerste voorzet van Publicis Groupe. Er is nu een versie in het roze, met knipoog naar de kleur van kauwgom, en een versie zwart met rood. De zool laat verder de kaart van Amsterdam zien en ook de rode kruisjes verwijzen naar de stad van herkomst. Kortom, de zool is een perfect voorbeeld van upcycling, waarbij het oorspronkelijke materiaal middels recycling meerwaarde krijgt.

De Gumshoe is een perfect voorbeeld van upcycling, waarbij het oorspronkelijke materiaal meer waarde krijgt

gumshoe-amsterdam-zwart

De Gumshoe bij Yksi Expo in Eindhoven. Foto door Lennert Antonissen

Hoe meer kauwgom, hoe meer gumshoes

Naast de gumshoe zullen door heel Nederland tientallen prullenbakjes van gerecycled kauwgom het straatbeeld en scholen gaan sieren. Op elke muur waar zo’n prullenbakje hangt, komt een muurschildering van bekende personen, denk aan Marilyn Monroe en Tupac, die een kauwgombel blazen. Wanneer je een selfie post op social media bij één van de muurschilderingen en #gumshoesamsterdam gebruikt, maak je kans op het winnen van deze sneakers. En van de kauwgom die wij in deze prullenbakjes gooien, worden weer rubber zolen gemaakt voor nieuwe gumshoes.

Mischa: “Hoe meer kauwgom we netjes in deze prullenbakjes deponeren, hoe meer mooie gumshoes we kunnen maken. Van elke 0.9 kilo uitgekauwde kauwgom, maken we vier nieuwe sneakers.”

Sinds eind juni is de schoen te koop, via o.a. gumshoe.amsterdam, bij Hudson’s Bay en in de I Amsterdam store. “We hadden geen concrete verwachtingen en tot onze verbazing waren de sneakers binnen een paar weken uitverkocht. Bestellingen kwamen niet alleen uit Europa, maar ook uit Canada en Japan”, vertelt Mischa. En daar bleef het niet bij. De sneaker viel ook op bij internationale media, gerenommeerde sneakermerken en sinds ADE Green – hét groene event tijdens Amserdam Dance Event, bezit nu ook duurzaamheidsambassadeur en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven de roze Gumshoe.

Van elke 0.9 kilo kauwgom kunnen er vier nieuwe sneakers gemaakt worden

Gumshoe-muurschildering-marilyn-monroe

De prullenbakjes, ook van gerecycled kauwgom,  zijn bedoeld om je kauwgom in te gooien. Wanneer je een selfie maakt bij de muurschildering met #gumshoesamsterdam maak je  kans op  een Gumshoe sneaker.

Gumshoe-muurschildering-2pac

Gumshoes & meer van compleet gerecycled materiaal

Vanwege het succes wordt er gewerkt aan een tweede oplage. De bovenkant van de sneakers is nu van leer, maar zal met de tweede oplage ook van gerecycled materiaal worden gemaakt. Naast sneakers zullen er ook flipflops en badslippers gemaakt worden.

Meer nieuws
1 Reactie
  • max schouten
    Geplaatst op 15:28h, 08 januari Beantwoorden

    waar kan ik ze kopen

Geef een reactie